Häglunds Topp 3

Bäst i kväll: Det galna psykoanalysmonstret bakom Thomas Quick

1. Dokument inifrån: Kvinnan bakom Thomas Quick (SVT1 kl 21:30)
När jag läste Dan Josefssons hisnande nya wallraffreportagebok Mannen som slutade ljuga fick jag ett otåligt behov av att lära känna huvudpersonen ännu närmare – den åldrade psykoanalytikern Margit Norell, som ju framställs som rena sektledaren. Behövde se fler bilder på henne, fantisera om hur hennes röst lät, om hur hennes uppenbarligen förtrollande terapisessioner tog sig uttryck.
Margit Norell lyckades alltså få en bisarrt komplett samling nyckelpersoner i Thomas Quick-härvan – en åklagare, en förhörsledare, en psykolog, en advokat och en minnesforskare – att bli reservationslöst beroende av hennes kvacksalvarteorier om bortträngda traumatiska minnen, och styrde praktiskt taget både polisarbetet och åtalen. Jag kan inte sluta titta förhäxat på den väna gumman på bilden och hoppas på fler dokumentära inslag av Norell själv i kvällens SVT-utgåva av bokinnehållet.
Dokumentären följs upp av ett Veckans Brott Special kl 22:30 där Leif GW Persson och Camilla Kvartoft eftersnackar om programmet. Men det jag hade velat ha ett djupare eftersnack om är psykoanalysens ovetenskaplighet överhuvudtaget, hur dess skadliga inflytande fortgår i dag och alltjämt omhuldas av inte minst fördomsfullt naturvetenskapsfobiska kulturvetare, från journalister till konstnärer och dramatiker.

2. Fest hos Bagge Wahlgren (Sjuan kl 21)
Nu tror ni att jag är topp tunnor spritt språngande wacko. Och galen är precis vad jag är – galen i Niclas Wahlgren. Jag har liksom en sjuårig tjejs relation till honom, tycker han är så jäkla mysig, bara, och hela den här sleazigheten som andra reflexkräks på är en del av konceptet. Så ett hemma-hos-program i hans och Laila Bagges villa, där de lagar mat, bjuder in kändisar och har livemusik uppe på taket lider inte av att vara sliskigt utan lever på det. Men hellre än att kalla det sliskigt kallar jag det glatt, mänskligt, vänligt. När exempelvis Agneta Sjödin och Bojan Djordic hälsade »hallå!« med en tv-kram och började prata om vad som var »äkta serbiskt« satt jag bara och log. Med lite hjärtknip.
Självklart är det mest kasst – Niclas är bedrövligt urskiljningslös när det gäller urvattnad humor – men det är som om det inte spelar någon roll. Niclas är en anomali med sina gester, skämt, betoningar och storysar, men det spelar ingen roll för han utstrålar godhet, omhändertagande, värme. Och ibland är det bra på riktigt, som när Alexander Bard och Dogge Doggelito gästade härommånaden och Dogge trodde att Laila Bagge var Ankie Bagger.
I kväll är det Edward Blom, Robert Aschberg, Nicke Borg och syrran Pernilla som hälsar på. Gillade förresten även Pernillas hemma-hos-serie häromåret, när hon lagade julmat. Niclas var ju gäst.

3. Ja’mie Private School Girl (C More Series kl 21)
Den australiske satirikern och multikaraktärskonstnären Chris Lilley skapar mockumentary-komediserier som inte liknar något annat, varav Summer Heights High och Angry Boys är bland det bästa jag sett under hela 2000-talet. Nu har han brutit ut en av sina rollgestalter från Summer Heights, brat-bruden Ja’ime, och gjort sin första »solokaraktär-serie«. Min TVdags-kollega Lisa Rosman blev besviken – jag har svårt att tro att samma öde ska drabba mig.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel