Häglunds Topp 3

Bäst i kväll: Demaskeringen av scientologerna

1. Dokument utifrån: Scientologernas krig (SVT2 kl 22:10)
I Göteborg har politikerna nyligen tagit ett beslut om att börja skicka missbrukare på rehab till Narconon – det vill säga rakt i händerna på scientologin. Det är djupt upprörande att vår statliga tillsynsmyndighet rörande socialtjänst, IVO, kan godkänna denna behandling, som baseras på skadlig överdosering av vitaminer samt hälsovådligt överdrivet bastubadande (som enligt Narconon rensar bort kroppens minnen av knarket), och dessutom ger de vårdbehövande en »utbildning« besudlad av faktafel och som i själva verket lägger grunden för en ideologisk indoktrinering med scientologins anti-medicinska agenda.

Den bisarra historien om varför scientologerna hatar adhd, driver Narconon, stalkar forskare och använder en psyksjuk sci-fi-författares idéer på svenska skolbarn.

Det är också djupt upprörande – men har förstås ett samband – att när SVT i kväll sänder en ny, brittisk dokumentär om just grunderna för scientologin så framställs det delvis som något avslöjande. Trots att i princip allt om scientologin varit känt i många år. Men problemet, som jag beskrev i detalj i en essä för Expressen Kultur 2012, är att scientologins rotsystem är svårt att överblicka i dess helhet. Om man inte är specialintresserad så har man i regel bara snappat upp en glimt här och en där – man vet kanske lite om Hubbard, Tom Cruise och att de hatar droger och psykiatri, men har aldrig förstått att vi kontinuerligt skyfflar över skattepengar till dem, så länge till exempel stat och kommuner luras att prenumerera på deras propagandaskrifter, boka deras antidrogföreläsare och tillåta deras fanatiska grenar för missbrukarvård och skolverksamhet, båda med starkt indoktrinerade inslag.
Personligen känner jag att jag har fått den här bisarra historien om varförvarför scientologerna hatar adhd, driver Narconon, stalkar forskare och använder en psyksjuk sciencefictionförfattares idéer på svenska skolbarn – nedtryckt i halsen så många gånger att jag inte längre orkar gapa (av chock) när den återges igen.
Svaret på detta varför är att scientologirörelsens skapare Ron L Hubbard, som led av förmodad schizofreni, började förverkliga sin egen science fiction-fantasi om en armé – Scientologerna – som skulle rädda mänskligheten genom att bekämpa inflytandet från Xenu, en krigsherre från yttre rymden som landade på Hawaii för 75 miljoner år sedan och drogade mänskligheten till ondska, en ondska som sedan enligt scientologisk tro blivit nedärvd och alltjämt ockuperar vår värld i form av droginjicerande psykiatri.
Men har du inte hört storyn tidigare, eller om du bara har en allmän känsla av att jag och andra debattörer i media överdriver scientologernas galenskap och inflytande (för det finns ju onekligen en svårbegriplig paradox i just hur galna deras idéer är, och hur mycket inflytande de ändå har) så ska du absolut titta. Dock ska sägas att även dokun är djupt problematisk – den glorifierar de »oberoende« scientologerna, alltså avhopparna som fortsätter tro på Hubbards hat mot psykiatri och läkemedel. Och tyvärr inte ett enda ord om vilka skador scientologin åsamkar samhället och miljoner människor med funktionsnedsättningar, som om skadligheten bara drabbar sektmedlemmarna.  Jag gillar inte filmen, in fact, jag blir smått skrämd av hotet om ett slags indie-scientologer även om jag gissar att dessa mer är ett uttryck för behov av övergångsstadium än en seriöst växande rörelse. Men, filmen är ändå en unik förstahandsskildring av scientologins andre-mans avhopp, inklusive hans egen filmdokumentation av trakasserande scientologer.

Själv har jag försökt sammanfatta de stora risker och skador som scientologin åsamkar vårt samhälle där det är som sårbarast (skola, vård och omsorg), och varför, i framför allt tre artiklar. Förutom nämnda text i Expressen, som går igenom både scientologins uppbyggnad och kopplingarna mellan skattefinansierad svensk offentlighet till den slutna sektens organisatoriska fästen i USA;  en text i tidningen Journalisten, återpublicerad av föreningen Vetenskap och Folkbildning, om hur våra mest inflytelserika medier luras att hjälpa scientologerna; och en text i Magasinet Neo om hur scientologin förföljer forskare, blockerar vetenskapliga studier och indirekt tvingar tusentals svenskar till onödigt lidande.

2. Agenda (SVT2 kl 21:15)
Agenda drar i gång igen och Annie Lööf i studion betyder rivstart. Jag missar aldrig ett tillfälle att se Lööf i debatt, i synnerhet inte om det är direktsänt. Nästan lika spännande genant som att gå in i slutkvarten av en säsongsfinal av Curb Your Enthusiasm. Annie Lööf – Sveriges Larry David.

3. Hannibal (Kanal 9 kl 21)
Andra säsongen av denna överraskande spännande och kreativa prequel-dramaseriefiering av Hannibal Lecter-storyn, med Mads Mikkelsen ta mig fan i sitt livs roll, börjar i USA den 28 februari och i Nian senare under våren. En perfekt uppvärmning är att följa den första säsongsavslutningen nu när Kanal 9 nått fram till de två sista avsnitten – det är nu det blir rent klaustrofobiskt förtätat när alla cirklar snärjer in mot den avgörande skärningspunkt där den allt sjukare beteendevetaren Will Graham måste se och förstå vem Hannibal verkligen är. Eller..?

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel