Häglunds Topp 3

Bäst i kväll: Bröderna Salazars fantastiska livsresa med Röda linjen

1. Musik Special: Bröderna Salazar (SVT2 kl 19)
Familjen Salazar flydde Pinochets Chile, från Santiago till Stockholmsförorten Fittja, i slutet av 1970-talet när barnen var små. Halva syskonskaran, Chepe och Salla, blev så småningom kända som The Latin Kings ihop med Dogge Doggelito. Detta var på Lasermannens och Ny Demokratis 1990-tal, och när Latin Kings tv-debuterade 1994 fick de dela programtiden med Ultima Thule, som då just startat skivbutik där de sålde naziband som Svastika och Vit Aggression – en tidstypiskt aningslös journalistisk idé om att »visa motpolerna«.

Bröderna Salazars singel med Aki och Kapten Röd, När solen går ned, har spelats 27 miljoner gånger på Spotify.

Förorten och flyktingpolitiken blev både en framgångsväg och ett kors att bära, och Latin Kings karriär tynade sakta bort. Bröderna Salazar började jobba på fritids och åren gick.
Tills nu under 2010-talet, då Salla och tredje brorsan Masse blivit produktionsduon bakom studion och skivbolaget Redline (Chepe Salazar är numera lagerarbetare på Acne, och de har även en syster som är undersköterska), med artister som Linda Pira, Labyrint, Stor, Carlito och Dani M. Deras singel med Aki och Kapten Röd, När solen går ned, har spelats 27 miljoner gånger på Spotify.
Bland övriga medverkande i denna dokumentärfilm om Salazarklanen märks Petter, Timbuktu, DJ Sleepy och Ametist Azordegan. Filmen är producerad av Michael Cross och regisserad av Tobias L Nordquist för Tre Vänner.
Läs också Jan Gradvalls fina Salazar-text från gårdagens DI Weekend!

2. Dreamhack Open (SVT2 kl 22:45)
SVT har satsat hårt på Dreamhack och e-sport på senare år, och förutom all cred de fått från spelintresserade så har de också kritiserats för att ha svenska kommentatorer – det självklara globala onlinespråket är ju såklart engelska.
I årets Dreamhack Winter från Elmia i Jönköping är det återigen svenska kommentatorer, men bara i de tablålagda sändningarna. På SVT Play lägger man i stället ut engelska »casters«. I prestigeturneringen Dreamhack Open är det Starcraft II: Heart of the Swarm som gäller och en halv miljon kronor i prispotten.
Själv tycker jag detta är SVT som allra bäst – att ge valfriheten till nördarna men samtidigt inte tumma på den bredare publikens behov av vägledning. Vilket förstås också är en förutsättning för att kunna sända det i SVT2. Seriös public service!
SVT:s laguppställning är förstås seriös i sig, inga kända namn från moderatorsvängen utan bara djupt rutinerad expertis: programledarskap och mellansnack av Ina Bäckström (grundare av Sveriges första BarCraft och esport-reporter på SVT sedan tre år) och esportveteranen Reza Hedayati samt matchkommentatorerna och Starcraft II-proffsen Madeleine Leander och Petter Sjöstrand.
Som perfekt uppvärmning inför Starcraft II på SVT direktsänder TV6 Dreamhack Winter-finalen för Dota 2 kl 19, där sex av de bästa lagen i världen tävlar om 50 000 dollar.

3. Så mycket bättre (TV4 kl 20)
Jag älskar den här serien men kan det på förhand bli ointressantare än med Agnes Carlsson som huvudperson? Det finns ju inget som på något mer personligt plan binder samman denna duktiga men helt generiska scenartist med enskilda låtar och textbudskap. Samtidigt kan detta också vara Så mycket bättre som bäst: suveräna artistpersonligheter som Titiyo och Ebbot är ju förpliktigade att välja låtar och göra något av det, som de sedan ska stå för på Spotify med sina namn…
Så jag tror det kan bli ovanligt vasst, rent musikaliskt. Agnes använder sig ju av låtskrivare i världsklass. Och vill ni även ha livetwitter i världsklass kan ni med fördel följa @TVdags – eller via mitt konto alternativt hashtaggen #SåMycketBättre.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel