Häglunds Topp 3

Bäst i jul: Rosenfeldts Lassgård-deckare kommer tillbaka

1. Den fördömde (SVT 1 juldagen kl 21)
Sebastian Bergman… kriminalpsykolog… hm, jo, jag minns vagt en sorts svensk Cracker… från, som det känns, 1990-talet. Men den gick alltså så sent som 2010? Det är kanske inget vidare betyg att jag på bara tre år glömt alla eventuella intryck från den första miniserien Hans Rosenfeldt och Mikael Hjort gjorde om just det här huvudet på Rolf Lassgårds stora, ständigt krisande deckarhydra.

Jag utgår ifrån att Rosenfeldt höjt ribban avsevärt. Och storyn är exakt vad man vill ha i tv-soffan under dessa storhelgsmysiga midvinterkvällar.

Men vad som hänt sedan dess är ju att Rosenfeldt fått till en världssuccé med Bron, som har inneburit ett jättekliv kreativt sett, och som lämnade ett kännbart tomrum efter sig i tablån när andrasäsongen avslutades för exakt en månad sedan.
Därför är mina förväntningar trots allt riktigt höga på den här uppföljaren till den första Sebastian Bergman-serien från 2010. Jag utgår ifrån att Rosenfeldt höjt ribban avsevärt. Och storyn är exakt vad man vill ha i tv-soffan under dessa storhelgsmysiga midvinterkvällar: ett extremt brutalt och psykstört mordfall (tre döda tjejer i en gruva i Ludvika) som chockar landet och lockar riksmordskommissionens egen frifräsande Cracker-Fitz (spelad då av Sveriges egen Robbie Coltrane, förstås), som i och med engagemanget i fallet ser en chans att trycka till en störig fiende från förr. Och sedan en riktigt härlig programpresentationskliché; jag citerar från pressinformationen: »Men fallet kryper allt närmare inpå Sebastian på ett personligt plan…«
Den avslutande del 2 sänds dagen efter, på annandagen, samma tid och kanal.

2. Alla är fotografer (SVT1 julafton kl 21:30)
Oj, det här ska bli intressant. Egentligen är Henrik Schyfferts och Johan Rheborgs reality-fotoskola redan avslutad, men i kväll sänds ett bonusavsnitt under ledning av programseriens inslagsproducent, sociala medier-gurun Sigge Eklund, som handlar om en allt viktigare del av dagens fotograferande – integrationen med Instagram, Facebook och Twitter. Yngre människor förstår inte ens poängen med att plåta om man inte delar det i sociala medier. Undrar hur de tar upp twitterstormen efter avsnittet där Rheborg plåtade sin 20-åriga dotter?

3. Ishockey: Junior-VM (SVT2 annandag jul kl 18:30)
Premiär för den enda årliga landslagsturneringen i ishockey som är värd att följa. Låt vara att junior-VM är sjukt mycket roligare när det går i Nordamerika, där kamerorna kryper närmare rinken, kommentatorrösterna är telefonraspiga och de nattliga sändningstiderna liksom skänker en högre status åt alltihop.
Årets upplaga avgörs i Malmö, annandagens premiärmatch är Sverige-Schweiz, den ångestfyllt blågule huvudkommentatorn Chris Härenstam är redan klassisk som junior-VM-specialist och programledaren Marie Lehmann blev ju Youtube-odödlig för sin innan-sudden-intervju förra året med en ung tjej som hon hade fått för sig var ansvarig för att stryka flaggorna (!) till prisceremonin (men som varken hade gjort det eller lärt sig engelska). Och jag kan inte påstå att det blir direkt sämre av att Lehmann och Härenstam flankeras av tv-hockeyexpertisens fumligaste Humle & Dumle-drumlar i form av Micke »Dum…« Renberg och Pebben »…& Dummare« Axelsson.

Med detta tar TVdags dagliga topp-3-tips lite ledigt för att återkomma på nyåret. Men välkomna tillbaka redan i morgon, då vår stora, veckolånga genomgång av tv-året 2013 tar sin början!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel