TVdags testar

Barn i fokus i nya SF Kids Play – men räcker Astrid Lindgren som dragplåster?

En streamingtjänst för barn mellan 3-10 år, byggd på Svensk Filmindustris rättighetskatalog, där det största dragplåstret är SF:s stora Astrid Lindgren-utbud, kryddat med uppåt 40 andra serier där namn som Alfons Åberg, Pettson & Findus, Byggare Bob, Biet Maja, Thomas & Vännerna och Chuggington kan nämnas. Kan det vara något? Tja, SF ska ha en eloge för att de testar, det är en tuff marknad de ger sig in på med huvudkonkurrenter som Netflix, Viaplay och SVT:s Barnkanalen.

Lite hårda fakta inledningsvis: SF Kids Play lanserades publikt 29 februari, kostar 59 kronor i månaden och nås endera via sajten SF Kids eller tjänstens app, som finns för iOS och Android och är anpassad för såväl mobil som surfplatta. Tjänsten fungerar att streama i Sverige, Norge, Danmark och Finland, och allt material som tjänsten erbjuder kan laddas ner i appen för offlinetittning på utlandsresan eller om man bara är ute efter att spara på sitt internetabonnemang.

Till skillnad från sina mer fullvuxna konkurrenter Netflix och Viaplay, har SF Kids Play enbart barn som målgrupp, vilket blir tydligt på två sätt när man använder appen.

Det första är att gränssnittet är annorlunda det som blivit standard hos andra streamingtjänster, grundläget är ett stort fält med klickbara bubblor bestående av de serier och filmer man kan titta på. Klickar man på en särskild ABC-bubbla får man välja utifrån några kurerade kategorier eller från en alfabetisk lista. Gränssnittet är visserligen snyggt och inte särskilt svårt att förstå, men det är annorlunda upplagt jämfört med exempelvis Netflix och Viaplay, som många barn vid det här laget kan som rinnande vatten. Därtill blev min treåring väldigt förgrymmad över att program autostartar när man klickar sig in via figurernas bubblor, hon är extremt picky gällande de avsnitt hon vill se, och jag fick lära henne att i stället gå in via den alfabetiska listan, där man möts av en avsnittslistvy med tumnaglar man enkelt kan scrolla igenom till avsnittet man vill se utan att något tvingas på en. En autostart av Chuggington-avsnittet »Fastsnöad Wilson« när man egentligen vill se »Koko och hundvalpen« kan ju få vem som helst att tappa fattningen.

SF Kids Play är försedd med såväl hängslen som livrem i inställningarna, inte ens den mest skärmskeptiska förälder ska kunna uppröras om hens barn råkar dra igång appen.

Det andra som ger tjänsten ett tydligt barnfokus är att den är försedd med såväl hängslen som livrem i inställningarna, inte ens den mest skärmskeptiska förälder ska kunna uppröras om hens barn råkar dra igång appen. Exempelvis finns en timerfunktion där man ställer in hur lång tid barnen tillåts använda appen vilket torde uppskattas av föräldrar med skärmtidsregler (men alternativet 1 minut måste väl ändå vara menat som ett skämt?), och det går att begränsa utbudet till en viss ålderskategori. Och är du ett litet barn kan du glömma att på pin kiv ändra i dina föräldrars moderering av utbudet, inställningsdelen har ett barnlås som kräver att du dels är läskunnig och dels inte färgblind – låset bygger på att färgprickar ska placeras i rätt ordning. Det senare kan väl tyvärr bli en tuff nöt för vuxna med problem med färgseendet också.

SF tar det här med barnens skärmtid på allvar.
SF tar det här med barnens skärmtid på allvar.

Om jag får komma med ett par ändringsförslag skulle jag föreslå dels att barnlåset ska kunna stängas av (visserligen behöver man som vanlig dödlig inte gå in i inställningarna särskilt ofta, men jag höll på att bli tokig av att placera de där färgbollarna i ordning varje gång jag ville testa en ny inställning), och dels att det ska gå att välja mer än en ålderskategori om man vill begränsa utbudet efter ålder. Nu tvingas man välja en av de tre ålderskategorierna eller att visa allt (vilket är det förinställda alternativet), det går alltså inte att exempelvis exkludera materialet för barn mellan 7-10 år men ha med det för dem mellan 0-3 samt 4-6.

Utbudsmässigt känns SF Kids Play tyvärr rätt magert. Astrid Lindgren-materialet är tänkt som tjänstens drivmotor, men den som förväntat sig ett komplett bibliotek av Lindgrenfilmatiseringar lär bli besviken – tv-serierna av Pippi Långstrump och Vi på Saltkråkan saknas helt, blott två av fyra Saltkråkan-långfilmer finns och bara den första av tre Emil i Lönneberga-filmer. Ronja Rövardotter saknas också. Utbudet ska dock hela tiden uppdateras enligt ett pressmeddelande – och även växa, utgår jag ifrån.

Den som förväntat sig ett komplett bibliotek av Astrid Lindgren-filmatiseringar lär bli besviken.

Bortsett från Lindgren är utbudet en blandad kompott där mycket känns igen främst från Netflix och SVT:s utbud i Barnkanalen, hos den senare ligger dock serier oftast bara kvar i kortare perioder, om så är fallet även i SF Kids Play återstår att se. Totalt finns vid start drygt 40 serier plus ett 15-tal Astrid Lindgren-filmer. Barnutbudet hos Netflix och Viaplay är så pass mycket större att det är svårt att få en överblick, men som jämförelse kan nämnas att Netflix enbart i kategorin »Yngre barn« listar ett 60-tal serier.

Men kvantitet och kvalitet är inte alltid samma sak – står inte SF Kids Play som en garant för svensk kvalitet samtidigt som Netflix är sinnebilden av högljutt, anglosaxiskt kommersiellt skräp? Visst är tempot och nivån av hysteri betydligt lägre i filmatiseringarna av Astrid Lindgrens verk och även serier som Pettson & Findus och de gamla Alfons Åberg-filmerna bjuder på mysig sävlighet hos SF Kids Play, men i övrigt erbjuds till betydande delar sådant som också finns hos konkurrenterna, och då främst Netflix. SF Kids-serierna Timmy Lamm, Thomas & Vännerna, Oggy & Kackerlackorna, Mouk, Stor & Liten, Vännernas stad, Mia och Jag, Legenden om Enyo, Koalabröderna, Elias och Chaplin hittas även i Netflix svenska bibliotek (om de har samma antal avsnitt har jag dock inte kollat).

Bortsett från alfabetiska listor erbjuds även några kurerade kategorier.
Bortsett från alfabetiska listor erbjuds även några kurerade kategorier.

Vill man kolla på SF Kids Play på sin tv så är det endera HDMI-kabel från dator till tv eller uppspelning via Airplay till en Apple TV som gäller, något Chromecaststöd eller några appar för smart-tv finns inte ännu, men enligt SF Kids supportforum jobbas det på ytterligare plattformar. Stödet för Airplay led därtill av en »lustig« bugg, såväl Mumin, Greta Gris som Fifi och blomsterfröna (men inte Postis-Per) började prata danska när jag sände via Airplay till tvn, men återgick till svenska när jag växlade tillbaka till iPhonen.

Erbjudandet hos SF Kids Play är tyvärr skralt såväl sett till innehåll som till den tekniska plattformen jämfört med vad de etablerade aktörerna erbjuder, särskilt då dessa även har ett massivt utbud för vuxna.

SF Kids Play är en tjänst med potential som verkligen anstränger sig för att hitta fram till (de yngre) barnen, men erbjudandet är tyvärr skralt såväl sett till innehåll som till den tekniska plattformen jämfört med vad de etablerade aktörerna erbjuder, särskilt då dessa även har ett massivt utbud för vuxna. Visst, priset är bara 59 kronor per månad i stället för 79 eller 99 kronor hos konkurrenterna, men om man inte helt saknar intresse av att streama tv själv, ser jag inte riktigt poängen med SF Kids Play, även om Astrid Lindgren smäller högt.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel