Säsongspremiär

Bänka er, drottningdiggare! The Crown är tillbaka på Netflix

Betyg 4 av 5

Äntligen är det dags att rätta till tiaran och bänka sig framför säsong tre av The Crown. Äntligen säger jag eftersom jag älskat de två tidigare säsongerna, inte så mycket för att jag särskilt rojalistisk utan för att serien har varit så välgjord att jag bara sugits rakt in i den engelska historien och överklassen. Anglofil, jag? Lite, kanske. Jag vågar nog gissa att seriens fans inte kommer att bli besvikna av det här tredje varvet som spänner mellan åren 1964–1977.

Men det hör också till The Crown, tycker jag, att stoppa och googla, för det är ju historietroget och varje avsnitt bygger på verkliga händelser. Det blir lite undervisning i engelsk historia på ett ganska lättsmält sätt.

Tiden har gått och med den har hela rollbesättningen bytts ut (förutom John Lithgow som spelar Churchill). Att det ska vara nya skådespelare i säsong tre kom ju inte som någon överraskning men jag får arbeta lite med att förstå vem som är vem när serien börjar. Inte för att det på något sätt görs krångligt utan för att jag inte har sådan järnkoll på den engelska kungafamiljen. När jag kan inte luta mig tillbaka och lita på igenkänningen så blir det ibland lite stoppande och googlande. Men det hör också till den här serien tycker jag, att stoppa och googla ,för det är ju historietroget och varje avsnitt bygger på verkliga händelser. Det blir lite undervisning i engelsk historia på ett ganska lättsmält sätt.

Det engelska hovets popularitet sjunker i takt med den engelska ekonomin som är i gungning. När labour kommer till makten blir motsättningarna mellan regeringen och hovet tydligare.

96C87E49-ACEC-4C8C-AB14-0DE64B2EEA31

Claire Foy som spelat Elisabeth II i de två första säsongerna har hyllats och fått utmärkelser för sin rollprestation och då är det ju ganska spännande att se hur Olivia Colman (som ju har en Oscarsstatyett för bästa kvinnliga huvudroll 2019 i bakfickan) tar sig an sitt uppdrag. Jag kan avslöja att hon gör det bra, väldigt bra. Den tillknäppta, reserverade och tillbakahållna drottning Elisabeth II spelar hon med en nerv som får det att värka i hjärtat.

602FC1BB-96AF-40F9-B9AD-5EE07481D4A0

Helena Bonham Carter som den lite vilda prinsessan Margaret är också i en klass för sig. I första avsnittet fick jag vänja mig av med Vanessa Kirby som spelade henne så bra i de två första säsongerna men så fort det var avklarat så omfamnade jag Helena Bonham Carter, hon är ju skitbra helt enkelt och man gillar den okonventionella Margaret stenhårt. En färgklick mitt i det tillrättalagda grå.

B70E4670-D0BD-4128-9D43-29CCF958F2DE

Prins Charles får en del utrymme i den här säsongen också. Josh O'Connor spelar en porträttlik Charles som styrs och hålls tillbaka men som vill göra sin röst hörd och som knyter handen upprört i fickan. Camilla Parker Bowles gör också sitt intåg i historien (som vi ju alla vet hur den slutar).

Stundtals är den här säsongen kanske lite långsam men det är så snyggt att den kommer undan med det. Jag känner med de här stackars kungligheterna såsom det porträtteras (jag väljer att tro att det mesta är sant). Min sammanfattande känsla är att jag vill se mer. Jag ser verkligen fram emot att få träffa Margaret Thatcher och Lady Di, som enligt uppgift dyker upp i nästa säsong.

Säsong 3 av The Crown har premiär på Netflix i dag.

Just nu på TVdags

TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

Game of Thones var störst – men kanske inte bäst i tv-världen

13 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

Halt and Catch Fire-Bos – den enda äldre kränkta mannen värd att älska

10 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sharon Horgan-aktiga Ida Elise Broch i Home for Christmas

8 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Mycket mellanmjölk men ändå mysig Så mycket bättre-final

7 december, 2019
Säsongspremiär

Benlöse Ivar på äventyr i Ryssland när Vikings ska få ett avslut

5 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

2010-talet gav oss några alldeles utsökta äktenskapsdraman

3 december, 2019
Kommentar

The Irishman föryngrar ansikten digitalt, men glömmer bort allt det andra

2 december, 2019
Kommentar

Ken Burns Countrymusikens historia på SVT Play – men se den inte!

1 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ray Donovans eviga dödsdans

1 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Är Magnus 1 eller 5? TVdags splittrat efter Så mycket bättre

30 november, 2019
Recension

Julen i fara i årets julkalender Panik i tomteverkstan

30 november, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: The Irishman-aktuella dekoratören Regina Graves

28 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel