Kommentar

Banbrytande hbtq-karaktär i Disney-serien Andi Mack

För några år sedan skrev familjeserien The Fosters amerikansk tv-historia när de sände den yngsta samkönade kyssen någonsin mellan 14-åriga Jude och Connor. Det var viktigt för alla unga personer som tittade och kunde känna igen sig – och framför allt få hopp om att allt kommer ordna sig. Att de är värdiga kärlek och att det finns sammanhang där en kan vara sig själv och bli älskad för det.

Kanalen, som är känd för sina snälla och tillrättalagda serier, tänjer överhuvudtaget gränserna med Andi Mack.

Nu tar den utmärkta tween-serien Andi Mack det vidare genom att låta en av dina huvudkaraktärer, 13-årige Cyrus, spelad av fantastiske Joshua Rush, komma ut med att han gillar killar. Det är första gången någonsin en Disney Channel-serie har en hbtq-karaktär i en framträdande roll. Överhuvudtaget har Disney ett riktigt uselt facit gällande hbtq-karaktärer. Kolla bara på denna sammanfattande video:

Kanalen, som är känd för sina snälla och tillrättalagda serier, tänjer överhuvudtaget gränserna med Andi Mack. Den bryter mot kanalens andra serier genom att våga ha berättelser som sträcker sig över hela säsonger, i stället för stand alone-avsnitt som har varit standard i serier riktade mot yngre målgrupper. Den bryter också ny mark för Disney Channel genom att ta upp komplexa och vuxna ämnen.

Serien kretsar kring 13-årige Andi, spelad av charmtrollet Peyton Elizabeth Lee, som får reda på att den hon trott var hennes mamma, Cece (spelad av Lauren Tom som spelade Julie i Friends!) egentligen är hennes mormor och att den hon trodde var hennes syster, Bex (Lilan Bowden), egentligen är hennes mamma. Att serien är den första för kanalen med en asiatisk-amerikansk familj i centrum är också välkommet.

Det är riktigt tråkigt att Disney Channel inte står på sig. Och ännu tråkigare för den unga publik i dessa länder som verkligen hade behövt se någon som Cyrus på tv.

Men alla är såklart inte glada över en så progressiv serie. Konservativa grupper som One Million Moms har bojkottat serien över Cyrus historia. Men det har inte minskat seriens popularitet, tvärtom hade säsongspremiären av andra säsongen rekordsiffror och Cyrus komma ut-story har hyllats av både kritiker och publik.

Dock har Disney Channel dragit bort serien från sydafrikanska tv-distributören DStv, som sänder serien i över 50 länder i Afrika och Mellanöstern, efter klagomål med homofoba förtecken. Det är riktigt tråkigt att Disney Channel inte står på sig. Och ännu tråkigare för den unga publik i dessa länder som verkligen hade behövt se någon som Cyrus på tv.

Just nu på TVdags

Streamingtips

The Cry på C More – isande drama om föräldraskapets värsta prövningar

21 oktober, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Den självklara oberäkneligheten i One Dollar

21 oktober, 2018
TVdags betygsätter tolkningarna

Bäst i kvällens Så mycket bättre: Albin Lee Meldaus inlevelse & quirky charm

20 oktober, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: svenske succé-filmfotografen Linus Sandgren

20 oktober, 2018
Recension

Daredevils nya skurk gör tredje säsongen fantastisk trots en långsam start

19 oktober, 2018
Kommentar

I Bonde söker fru: bonniga bönder, en lookalike & kärlekssnyftande Lindorff

17 oktober, 2018
Streamingtips

Muppdiggare, kolla in Christine McConnells skräckdelikatesser

17 oktober, 2018
Premiärrecension

Filmisk kvalitet men ytligt tempo i nya Kristina Ohlsson-noir-deckaren Sthlm Rekviem

17 oktober, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om Bernard Butler, Mother Goose & prällesex

16 oktober, 2018
Kommentar

Nu på HBO Nordic – estetiskt & aptitligt fluff i A Discovery of Witches

16 oktober, 2018
Nyhet

Dracula ska bli Netflix-serie i händerna på Sherlock-skaparna

15 oktober, 2018
Recension

Lena Dunhams-serien Camping är inte helt oäven – både parodisk & småskruvad

15 oktober, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel