När Instagram-chefen blir presschef hos Londonpolisen…

Svensk premiär i dag för Babylon – Danny Boyles & Peep Show-skaparnas sensationella snutserie

Londonpolisens kommunikationsdirektör har sparkats och ersatts av Instagrams (!) före detta head of communications (spelad av amerikanska Brit Marling), efter att hon hållit ett TED Talk om »360-degrees communication« som förfört högsta polischefen (James Nesbitt)… Hennes tes är att inget kan tystas ned, allt måste ut för att kunna kontrolleras, vilket förstås krockar med poliskårens tidigare kultur.

Babylon är rentav ett slags 2010-talets The Wire, som dock skådar framåt i stället för tittar bakåt. Det är en polisserie, ingen kriminalserie.

Detta är utgångspunkten för Peep Show-författarparet Jesse Armstrongs och Sam Bains moderna mästerverk Babylon, vars 75-minuterspilot regisserades och producerades av Danny Boyle. Och jag tvekar inte att tillerkänna Babylon en potential som ett slags 2010-talets The Wire, men då främst därför att den är så diametralt olik David Simons episka Baltimore-berättelse: där The Wire tittade bakåt och såg hopplöshet skådar Babylon framåt och ser möjligheter; där The Wire slutade med en epilogsäsong om den gamla journalistikens svanesång börjar Babylon i det nya mediesamhället. Det är en polisserie, men ingen kriminalserie. Den skildrar nämligen inte hur Londonpolisen löser kriminalfall utan hur den löser PR-problem och en alltmer svårstyrd mediabild av sin verksamhet. Under seriens gång blir man – hur ska jag beskriva känslan? – imponerat utmattad av den kaosstyrda komplexiteten vilket kulminerar i seriefinalen, avsnitt 7, som återskapar London riots.

Danny Boyles flamboyanta regi är kanske pilotavsnittets svagaste länk, då personregin brister en smula (dialogpsykologin känns mer utelämnad till skådespelarna och inte lika tajt som när Chris Morris regisserade Armstrongs och Bains Four Lions). Men det blir bättre under avlösande regissörer därefter, och är ändå marginell kritik i relation till hur Boyle samtidigt skapar seriös spänning med den centrala krisen i avsnittet, jakten på en twittrande psyksjuk seriemördare som på kort tid skjuter ner slumpmässiga offer ute på gator och torg, däribland en polis.

Efteråt kommunicerar James Nesbitts stenhårt rutinerade commissioner ut ett internt tack för ett »good job, well done, with supreme professionalism«, men där det vi sett snarare varit en enda lång följd av komplext krockande agendor och mänskliga-faktorn-misskommunikation på katastrofens rand. I en särskilt förskräckande sekvens tjafsar fältbefälet och kommandocentralen om ifall de ska köra Skype eller Facetime, och där fältet försöker visa läget genom att via den failande videolänken hålla upp en annan laptop framför den första laptopen i mörkret…

Babylon är fullständigt gränsöverskridande mellan drama och komedi och hamnar bitvis rätt nära The Thick of it och Charlie Brooker i fråga om politisk edge och skrattspegel (både Armstrong och Bain har skrivit The Thick of it-episoder; Armstrong även för Brookers Black Mirror), men också med en väldigt egen, nagelbitande dramanerv. Skildringen av splittrat dysfunktionella strukturer i det nya digitala kommunikationssamhället är helintegrerad i det dramat.

Hela första Babylon-säsongen finns på C More Play från i dag samt på Filmnet, med tablåpremiär på C More Series i morgon kl 22.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel