Recension

Avengers: Infinity War – den mäktigaste superhjältefilmen hittills

Betyg 5 av 5

I dag har Marvels gigantiska crossover-spektakel Avengers: Infinity War premiär och wow, det är en otroligt intensiv upplevelse. Filmen är Marvels mörkaste hittills, och mer actionpackad än någon av de tidigare filmerna, men samtidigt lyckas den vara fylld av fantastiska karaktärsstunder och klockren humor. Den satsar stort och levererar det den lovar.

Jag har alltid varit svag för Doctor Strange och älskar att se andra karaktärer interagera med honom. Komiska duon Drax och Mantis är guld värd och Tom Hollands Spider-Man är fortfarande perfekt.

Till skillnad från tidigare Avengers-filmer som var relativt fristående så är Infinity War djupt förankrad i mytologin som byggts upp i Marvels andra filmer. Den fungerar som en direkt uppföljare till händelserna i Thor: Ragnarok, och man bör förutom Avengers-filmerna absolut ha sett Captain America-filmernaGuardians of the Galaxy-filmerna, Black Panther och Doctor Strange om man vill hänga med i vilka alla karaktärer och platser är. För det största nöjet i filmen är att få se alla hjältar träffas och interagera med varandra, delas upp i oväntade grupper för olika uppdrag, slåss tillsammans och/eller mot varandra – det är sånt man drömmer om att få se när serietidningar blir till film och i den här filmen görs det på större skala och mer lyckat än tidigare försök. Till skillnad från Civil War som var en kul film men kändes alldeles för småskaligt med en onödig konflikt, så är Infinity War oändligt mycket maffigare. Universum står på spel och det är non-stop spänning. Det känns som senaste säsongen av Game of Thrones, och inte bara för att Peter Dinklage dyker upp i en oväntad roll. Intensiteten är på topp och det är många karaktärer som man inte känner sig säker på att de kommer överleva.

En annan anledning till att Infinity War känns mindre fristående är för att den mer eller mindre är första delen av två. Från början skulle Avengers 3 och 4 heta Avengers: Infinity War Part 1 och Part 2 och släppas med ett års mellanrum. Titlarna ändrades (»del 2« har officiellt ingen titel längre) men uppföljaren kommer ha premiär i maj nästa år och det är vid Infinity Wars cliffhanger till slut tydligt att Avengers 4 kommer vara en direkt fortsättning.

Handlingen följer våra hjältars kamp mot Thanos, den kosmiska skurken som vi fick se redan i slutet av första Avengers-filmen och i en lite större roll i första Guardians of the Galaxy. Han håller på att samla alla sex infinity stones för att bli allsmäktig. Även om man sett alla tidigare Marvel-filmer (Infinity War är den nittonde i Marvel Cinematic Universe!) så är det mycket möjligt att man missat dessa infinity stones, som alla förutom en synts till i olika filmer. Youtube-videon här nedanför går igenom de olika stenarna, när vi sett dem i filmerna, och vad deras krafter är, så man har någorlunda bra koll på hur saker och ting hänger ihop när man ser Infinity War. En rekommendation om ni vill hänga med.

Det är imponerande att en film med så många karaktärer, cirka 30 stycken från tidigare filmer och ett fåtal nya, på något sätt lyckas med att kännas välbalanserad. Dock skulle nog många tittare efter Black Panthers succé velat se en större roll för T'Challa och Wakanda, men då Inftinity War spelades in redan förra året (uppföljaren spelades in direkt efter) kunde de nog inte förvänta sig hur enormt populär Black Panther skulle bli, och karaktärens roll i Infinity War är inte jättestor. Man kan ju föreställa sig att Shuri skulle få mer än en liten cameo om det hade gått att skriva om manuset nu efter att Black Panther blivit ett sånt fenomen.

Men annars så kan man inte klaga för alla hjältarna får flera tillfällen att visa vad de går för. Iron Man, Spider-Man, och de andra har nya trick, ny teknologi, och kombinationerna av olika team-ups gör att det känns spännande och nytt trots att filmen bjuder på strid efter strid. De enda betydande hjältarna som saknas helt från filmen är Ant-Man och Hawkeye. De kommer säkerligen vara med i uppföljaren, och Ant-Man får vi se så snart som i sommar när Ant-Man and the Wasp har premiär.

infinity4
Wakanda Forever!

Det är omöjligt att välja favoriter i Infinity War när det finns så många härliga karaktärer som både är tuffa och roliga. Jag har alltid varit svag för Doctor Strange och älskar att se andra karaktärer interagera med honom. Komiska duon Drax och Mantis är guld värd och Tom Hollands Spider-Man är fortfarande perfekt. Sen – hur kan man inte shippa Scarlet Witch och Vision?

infinity5
Jag älskar den här målningen av David Mack från Avengers Finale (2004).

Thanos är för att vara en så grym och skoningslös figur ändå ganska sympatisk, nästan en antihjälte. Det är verkligen inte alla gånger som superskurkar får utrymme att visas som mångsidiga på film, så Thanos kan nog omedelbart rankas som en av Marvel-filmernas bästa skurkar tillsammans med Loki. Hans fyra generaler som han skickar ut för att leta efter infinity stones är filmens andra skurkar, men de är ganska anonyma figurer om man inte redan är bekant med dem från serietidningarna där de gjorde debut så nyligen som 2013. Håll utkik efter favoriten Carrie Coon från The Leftovers och Fargo som bidrar med röst och motion capture till Proxima Midnight. Thanos och dessa andra skurkar är datoranimerade och om det är någonting i filmen som jag inte är helt såld på så är det väl detta, då skurkarna ibland ser lite onaturliga ut. Ändå långa vägar bättre än skurken Steppenwolf i Justice League som såg ut att höra hemma i ett Nintendo 64-spel, och Josh Brolin är utmärkt i rollen som Thanos, men då och då när han rör sig ser det lite för datoranimerat ut. Praktiska effekter med masker, animatronics, med mera, i filmer som första Star Wars-trilogin och mina alla tiders favoritfilm Return to Oz har för mig alltid varit bland de mest fascinerande och imponerande aspekterna med fantasy- och sci-fi-film, och jag förstår inte varför det inte används mer än det gör idag.

infinity3
Carrie Coons Proxima Midnight längst till vänster.

Förutom de lite småfula skurkarna är filmen otroligt snygg, och jag tror vi får se fler olika utomjordiska planeter och omgivningar här än i Guardians eller Thor. Som vanligt bidrar Guardians-gänget med mycket av humorn och deras musiksmak fortsätter att vara en fullträff. I den här filmen med mina favoriter The Spinners låt The Rubberband Man, skriven av de två legendarerna Thom Bell och Linda Creed. För mig var det i alla fall en av filmens stora överraskningar! Så bara för att jag kan, här är ett ännu bättre Thom Bell-producerat Philadelphia Soul-mästerverk:

Avslutningsvis skulle jag säga att det är en utmärkt film, en fantastisk upplevelse, men om man vill få ut så mycket nöje som möjligt av den rekommenderar jag helt klart att man först ser de Marvel-filmer man kanske missat av en eller annan anledning, och uppdaterar sig på de filmer det var länge sen man såg. Det är nog ingen av de arton tidigare filmerna, inte ens den ofta förbisedda The Incredible Hulk, som inte görs referenser till. Och nej, det är såklart inget måste att ha sett den Hulk-filmen för att förstå vem Thunderbolt Ross är i hans scen (han var ju även med i Captain America: Civil War och spelar i vilket fall som helst ingen stor roll), men om man inte är investerad i karaktärerna och alla små kopplingar skulle jag inte bli förvånad om man tycker att det är en för lång film med för mycket slagsmål. För mig är den allt jag önskade från Civil War och inte fick. Det känns helt enkelt som en mäktig serietidnings-crossover där ingen ruta är bortslösad och ingen karaktär är överflödig.

Avengers: Infinity War har världspremiär i dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel