Äntligen adderar SNL svart kvinnlig komiker

Även svarta kvinnor förtjänar att drivas med

För några veckor sedan blev det känt att Saturday Night Live adderar Sasheer Zamata som ny skådespelare i ensemblen. Hon blir därmed showens första svarta kvinnliga skådespelare sedan Maya Rudolph lämnade SNL 2007. Nyheten kommer efter en uppmärksammad medial debatt under hösten efter att showen adderade ytterligare sex vita skådespelare, varav fem var män. Ensemblens två svarta manliga skådespelare vädrade sitt missnöje. Kenan Thompson sa att han vägrade fortsätta klä sig i drag för att spela svarta kvinnor. Hans kollega Jay Pharaoh krävde att SNL skulle leva upp till sitt löfte att addera en svart kvinnlig komiker till showen.

Det är bara puckat av en show som Saturday Night Live att inte ha en rolig svart kvinna i rollistan.

Först skojade SNL om uppståndelsen när Kerry Washington gästade showen och fick spela Oprah Winfrey, Beyoncé och Michelle Obama i en sketch. Efteråt gick seriens exekutiva producent Lorne Michaels ut och sa att de skulle hålla speciella auditions för att hitta en svart kvinna. Denna skulle då bli blott den femte svarta kvinnliga skådespelaren i showens 38-åriga historia. Uppenbarligen har SNL antingen inte brytt sig eller inte vetat hur de ska hitta roliga svarta kvinnor. Nu har de i alla fall hittat en och Sasheer Zamata, som spelat i serier som Inside Amy Schumer, Totally Biased with W. Kamau Bell, Hey Girl och Would You Fall for That?, blir ett välkommet tillskott.

Varför är det viktigt att en show som SNL har en svart kvinnlig komiker? Well, det uppenbara är att en show som har som ambition att skoja med sin samtid behöver kunna representera och därmed kunna skoja med hela samhället. För en show vars själva syfte är att på ett humoristiskt sett tolka vad som händer i världen så har den under sina 38-åriga historia ganska konsekvent exkluderat svarta kvinnor och deras erfarenheter. Förutom de få säsonger då de faktiskt har haft en svart kvinnlig skådespelare har de nio svarta män showen haft under åren fått spela kända svarta kvinnor.

Det är bara puckat av en show som SNL att inte ha en rolig svart kvinna i rollistan. Nu kan de ta sig an ett ännu större spektrum av karaktärer utan att dra på män klänning eller ännu värre måla vita skådespelare i black face. Drag kan vara något subversivt och queert, men i SNL blir det mest förolämpande. Med tanke på hur relativt få roller som skrivs för svarta kvinnor överlag i Hollywood känns det mest tragiskt att svarta kvinnor inte ens får spela svarta kvinnor i SNL, utan att svarta män iklädda smink och fejkbröst får alla skratt.

Några av världens tveklöst mest mäktiga och populära personer, som nämnda Oprah Winfrey, Michelle Obama och Beyoncé, förtjänar att drivas med lika mycket som Mitt Romney, Justin Bieber och Ellen Degeneres. Med det sagt kommer Sasheer Zamata troligtvis granskas oförtjänt hårt under sin första tid. Som så ofta med undanskuffade minoriteter förväntas de representera allt och alla när de väl får ta plats. Jag hoppas Sasheer Zamata bara satsar på att vara jävligt rolig och därmed följa i fotstegen av andra lysande SNL-kvinnor som Maya Rudolph, Amy Poehler, Tina Fey, Kristen Wiig och Rachel Dratch. Att hon samtidigt får sällskap av två nya svarta kvinnliga manusförfattare känns som ett positivt tecken.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel