Kommentar

Attackerna mot de kvinnliga komikerna visar att det är drevkulturen som är problemet

TVdags har avhandlat »Mr Cool-affären« med ett antal artiklar ur olika synvinklar. Dock inte ur synvinkeln att komiker är dåliga människor för att de skämtar sjukt eller dåligt, eller att yttrandefriheten ska inskränkas vad gäller pedofilskämt. Vilket, faktiskt, är två huvudargument hos drevet mot Anton Magnusson. Vill man ha ett sådant samhälle, ett sådant Sverige, är nog den rakaste vägen dit att rösta på SD.

Dreven har blivit de sociala mediernas klimatkris, orkaner som drar fram allt oftare och våldsammare, och de korrelerar kusligt väl med trendande politiska krafter, både vänster- och högerpopulism.

Men vi har inte nog ställt oss upp för det flertal kvinnliga komiker som helt oförskyllt drabbats av Instagram- och Facebook-drevets skruvade ilska, även om vi inledde med att hylla just Sandra Ilar, som är den som drabbats värst.

I går berättade hon i sin dagbokspodd om drevet som gjort henne livrädd för att förlora sitt jobb:

Hur kan detta drev, entrerat kring Cissi Wallins stora Instagram-följe, så blint och illvilligt gå på kvinnliga komiker enbart för att de är kvinnor, och för att de  har andra åsikter än Wallin (därtill om sin egen bransch)?

Det finns ingen  logisk förklaring utanför drevpsykologin i sig.

I går hamnade jag i en facebooktråd hos en känd författare som hade skrivit att hon tyckte att hela Mr Cool-diskussionen »delar män och kvinnor«, och att vi »bara kallar det drev när vi ogillar frågan«. Då pekade jag på mobbningen av Sandra Ilar och hennes kvinnliga kolleger, och undrade hur detta passade in i tesen om »män och kvinnor« och att det inte  var något »drev« utan bara vi utanförstående som inte gillade innebörden.

Trådskaparen svarade först med ett totalt icke-svar. Sedan med ett angrepp på svenska komiker i allmänhet som ointressanta. Sedan med en ursäkt om att hon skojade. Och sedan en avslutande ursäkt om att hon måste ut och köpa öl på grund av fotbolls-VM.

Det är där vi är. Man säger sig vilja »skapa diskussion« men syftar alltmer sällan på tvåvägskommunikation. Det är envägsdrevet som lockar.

Lika mycket som drevet socialt bekräftar deltagarna, som blir sedda, känner samhörighet, formulerar en idealism, lika mycket avhumaniseras motståndarna – oavsett om det är en misstänkt våldtäktsman eller en teaterfestival i Brno eller några kvinnliga komiker.

Drevet påstår sig vilja diskutera, men vill bara ha motargument för att kunna utvinna mer adrenalin. De svåraste motargumenten hanteras enklast i rusets omnipotens. Vanliga, vettiga, tänkande människor säljer ut delar av sin tankefrihet till drevet och bejakar drevets rena, slutna goda kärna genom att vakta den från komplikationer och kritiska analyser. Drevet kräver delaktighet, snabba beslut, och belönar snabbt. En ny, skruvad dynamik uppstår där eftertanke och opartiskhet känns som orättvisa angrepp medan varje konsekvens av drevet är en del av en högre rättvisa.

Och så uppstår en med-eller-mot-polarisering, där det plötsligt kan kännas som en klarsyn att dela upp Mr Cool-gate i män mot kvinnor.

Och framför allt fungerar drevet så att lika mycket som det socialt bekräftar deltagarna, som blir sedda, känner samhörighet, formulerar en idealism, lika mycket avhumaniseras motståndarna – oavsett om det är en misstänkt våldtäktsman eller en teaterfestival i Brno eller några kvinnliga komiker.

Dreven har blivit de sociala mediernas klimatkris, orkaner som drar fram allt oftare och våldsammare, och de korrelerar kusligt väl med trendande politiska krafter, både vänster- och högerpopulism. I USA har Trumpismen utnyttjat hur demokraterna tidigare i progressiv självsäkerhet luckrat upp och inskränkt  institutionella safeguards på tveksamma sätt. I Sverige står Mr Cool-tankegodset inskrivet i kulturdelen av Sverigedemokraternas partiprogram.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel