Införsnack

Återblick & pepp – TVdags laddar inför säsong 4 av Orphan Black

Äntligen dags för säsong 4 av Orphan Black! Här är den senaste trailern!

Har ni sett de tidigare säsongerna? Om inte kan ni kanske i stället läsa den här texten vi skrev inför säsong 3 och ja, Tatiana Maslany blev åtminstone nominerad till en Emmy i somras, även om hon inte tog hem statyetten (det gjorde Viola Davis för How to Get Away with Murder).

Här kommer en mycket kort crash course i de tre första säsongerna – hur började det, vem är vem och var är vi nu?

Några fler nedslag i säsongshistorien blandas med lite godbitar om den nya säsongen i det här längre avsnittet där Tatiana Maslany, Kristian Bruun (Donnie) med flera berättar. Cosima och Scott är utkickade av Dyad och har ett nytt eget labb. Alison och Donnie håller på att förvandlas till »crime lords« medan Helena typ förvandlas till hemmafru… What? Felix verkar känna sig lite undanför.

Jag måste erkänna att jag tyckte säsong tre dramaturgiskt blev aningen komplicerat. Det var för mig smått omöjligt att hålla reda på alla du ondsinta organisationerna, Dyad, Topside och Neolution (som till slut nog ändå var den ondaste av de alla) och hur de olika skurkarna relaterade till varandra, Ferdinand och Dr Virginia Coady och tidigare Dr Marian Bowles (ja, vart tog hon vägen?). Castor-projektet med de manliga klonerna introducerades och jag hade inte allltid koll på vilken klon som var vem. Samtidigt blev det riktigt spännande när det inte heller tydligt avslöjades att en klon utgav sig för att vara en annan och slutet med Rachel/Krystal/Sarah-triangeln var ju ganska fenomenal, och visst skulle det vara kul om vi fick se lite mer av Rachel den här säsongen?

Att tredje säsongen ändå var otroligt sevärd berodde på att alla karaktärerna i sig blev huvudattraktionen. Jag älskade att följa Alison och Donnie i knarkaffärer och valhysteri, nu tightare än nånsin och Cosima som försöker få ordning på sitt kärleksliv samtidigt som hon har hemligheter hon aldrig kan berätta. Sarah är kittet som håller ihop alla, och så Helena, återkommer om henne. Jag kan helt enkelt inte få nog av sestrarna!

Trailern visar inte ett spår av Castor-bröderna och jag hoppas nog att de inte kommer dyka upp igen. Däremot är Kira tillbaks, Kendall, the original, har stannat kvar och Sarah är på väg tillbaka till »dit det började«. Om Delphine har överlevt undrar Cosima lika mycket om vi. Pulsen är på topp, men en ovanlig sak är att den som bruka befinna sig i de mest brutala situationerna nu ligger på britsen för att göra ultraljud.

Helena som i säsong 3 tillfångatogs, plågades och rymde för att sedan tas hand om av Donnie och Alison. Hon verkar helt ha anammat förorten och jag skrattade högt när hon i säsongsfinalen berättade att hon nu lärde barnen karate. Ungarna i det här grannskapet kommer kunna försvara sig. Scenen på slutet där hon dödar Ruby och sedan lägger sig bredvid honom medan han dör visar så tydligt hennes brutalitet, ömsinthet och rakhet, på en och samma gång. Det är omöjligt att inte älska henne och inte konstigt att det är fler på TVdags som har henne som en favoritkaraktär.

Säsongsfinalen rundade av så bra med scenen runt bordet hemma hos Alison. Alla var där, även Art, och Alison som håller tal riktat till systrarna. Sen den hjärtknipande scenen med Sarah, Mrs S och Kendall, då Mrs S äntligen kan förstå och kanske förlåta sin mamma. Och nu är det dags igen!

Orphan Black har säsongspremiär idag på Netflix, dagen efter BBC America visade avsnittet.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel