Recension

Årets maffigaste säsongsfinal! Så växte riskkapitalist-thrillern Billions ut till blivande klassiker

I ett sönderslitet källarplan står de så till slut och skriker sig hesa på varandra. Det är nu det briserar.

Som vi har väntat. Och som de själva har väntat! Det är tyngden av 12 avsnitts dundermachomani som ska ut, och »it’s about to get ugly«. Bobby Axelrod (Damian Lewis) spänner käkmusklerna som en domkraft i ett illa dolt försök att kontrollera sig själv. Chuck Rhoades (Paul Giamatti) fradgar argsint. Han är hälften kamphund, hälften federal åklagare i det här läget. Nära bruten men ändå upprymd av adrenalin. Replikskiftet varar i goda sex minuter tills Titus Andronicus symbolrika punkdänga Dimed Out tar säsongen i mål.

Axe spänner käkmusklerna som en domkraft och Chuck fradgar argsint, hälften federal åklagare, hälften kamphund…

Så här i Panama Papers-tider är det extra lätt att tycka om Billions. I ena änden: hedge funds, kryphål, offshorebolag, riggad riskkapitalism och en hänsynslös, gekkoistisk syn på vad arbetsmoral är. I andra änden: lagen. Godtyckligt elastisk och definitiv på samma gång, inte alltid rättvisans bästa vän. Det är miljöer vi hör och läser om nästan dagligen men som gemene man egentligen inte förstår särskilt mycket av. I ljuset av det gör faktiskt Billions ett utmärkt jobb med att uppdatera bilden av hur storskaligt svindlande kan se ut i dag.

Efter bara något avsnitt verkade seriens belackare ha bestämt sig för att slentriansortera in Billions i den nedsättande kategorin »tv som får tittaren att känna sig smart«. Jag förstår vart man kommer ifrån här, men håller inte med. För mig är det inte något odelat negativt att »bli skriven på näsan« så länge skådespel och manus är tight nog. Ett ubikvitärt berättande med insyn i alla läger kan ju faktiskt flytta tittarens fokus från rent spekulerande i handlingen till att uppskatta det som står på bordet – något vi vid det här laget borde ha lärt oss av serier som House of Cards och Homeland. Därför är Billions ett perfekt exempel på hur en förutsägbar handling inte nödvändigtvis behöver stå i vägen för en series njutbarhet. Den som påstår något annat kan inte ha sett samma psykologiskt komplexa ekobrottsmatiné som jag i så fall.

Jag vill också passa på att hissa Maggie Siffs prestation som Wendy Rhoades här. Hon gör sitt livs kanske bästa roll i Billions. I början kändes hennes karaktär som en lite för arketypisk plot device men ganska snart for hon upp som seriens typ intressantaste spelare. Så himla skönt att de lyckas skriva in en kvinna med karaktärsdjup och egna dilemman i denna annars rätt så snubbiga miljö.

billions2

Tycker även mycket om Toby Leonard Moore som Bryan Connerty. Han bjöd i sanning på genomhärliga smirks under det sista avsnittet, dels under sin sitdown med Axe i pizzerian och dels under snacket med den hamburgerkäkande Lonnie Watley. (Ge honom och Billions ett par säsonger till och vi har en garanterad »All the times food was another character on The Sopranos«-liknande analys att ta itu med!)

Med facit i hand var 12 timmar precis lagom för denna premiärsäsong. Utöver huvudtemat med kukmätartävlingarnas motsvarighet till Kasparov vs Deep Blue hann man även med att fördjupa sidokaraktärer och på ett intressant sätt omkullkasta flera viktiga relationer inför nästa säsong. Jag kan knappt vänta.

Vad tyckte ni?

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel