Recension

Årets julkalender i SVT – Ett härligt litet julmirakel

Betyg 4 av 5

Genom åren har jag ett antal gånger tvingat mina barn att recensera julkalendrarna hos SVT (och Viaplay) tillsammans med mig. I år är allt sig likt, bortsett från att barnen blivit lite större. Så här följer recensionen av de fyra första avsnitten av Mirakel, SVT:s julkalender år 2020, sett genom ögonen på sjuåriga Ejda, tioårige Tage och fyrtiofemårige Daniel.

Först lite om Mirakel. Så här skriver SVT själva: Mira och Rakel bor i samma rum i samma herrgård – men hundra år ifrån varandra. När ett konstgjort och förrymt svart hål råkar krascha på deras vind byter flickornas själar plats med varandra. Den föräldralösa flickan Mira från 2020 färdas 100 år bakåt i tiden och den fina flickan Rakel från 1920 hamnar i vår moderna tid. Men tidsresor sker sällan utan problem…

I huvudrollerna syns Sarah Rhodin som Mira och Bibi Lenhoff som Rakel. I övriga större roller finns Emanuel Kielin som Miras kompis Galad (som hon bor tillsammans med på det HVB-hem som är inhyst i herrgården allt kretsar kring år 2020), Babben Larsson som HVB-föreståndaren Agneta, Maja Rung som Rakels mamma Märta och Johan Glans och Annika Andersson som vetenskapsparet Vilgot och Anna-Carin som är de som råkar öppna hålet i tiden. Och så slutligen för alla i Youtubegenerationen: Joel Adolphson från humortrion I Just Want To Be Cool som den ondskefulla slyngel-vd:n Ernst.

Daniel: Yes, då drar vi igång! I fjol missade vi ju faktiskt att göra den här gemensamma recensionen, vilket sett i backspegeln kanske var lite dumt, eftersom 2019 års Panik i tomteverkstan tydligen är Ejdas favoritkalender.

Ejda: Nähä! Det är ju Pelle Svanslös, den har jag sett säkert tio gånger om. Jag har börjat kolla om den igen nu.

Daniel: Jo, du är ju rätt besatt av Pelle Svanslös överlag. Men nu menar jag kalendrarna i modern tid som vi kunnat recensera tillsammans. Den kom 1997, då levde jag ganska långt bort från föräldraansvar.

Tage: Ja men kan ni två sluta tjafsa nu? Jag tyckte Mirakel var bra, det var spännande nästan hela tiden.

Ejda: Det var det jag inte tyckte riktigt om. Det blev för spännande när de avslutade avsnitten.

Daniel: Fast det är väl så man ska försöka avsluta avsnitt? Så försöker jag ju göra hela tiden när jag skriver mina böcker, det ska vara så spännande som möjligt i slutet av varje avsnitt så att man ska vilja börja med nästa direkt.

Tage: Jag tyckte det var bra cliffhangers i varje avsnitt. Fast inte i det sista vi såg – »hon gillar inte skumtomtar«, det var väl inget spännande!

Daniel: Fast det kan ju vara en viktig pusselbit i att Agneta och Galad börjar förstå att det är något som inte står rätt till med Mira?

"Är det inte lite skumt att hon plötsligt gillar skumtomtar?" Miras 2020-familj på HVB-hemmet börjar ana oråd.
»Är det inte lite skumt att hon plötsligt gillar skumtomtar?« Miras 2020-familj på HVB-hemmet börjar ana oråd.

Ejda: Undrar hur det ska gå för henne när hon ska börja bajsa på en riktig toalett i 2020, och inte längre på ett utedass som 1920.

Daniel: Öhm, jag tvivlar på att vi kommer att få se det. Fast om någon hade hunnit få en riktig vattenklosett installerad år 1920, så var det nog Rakels familj i herrgården. De verkade vara väldigt rika.

Daniel: Vad gillade ni allra mest då?

Ejda: Jag tyckte titeln var rolig.

Daniel: Titeln!?

Ejda: Ja? Mira och Rakel – Mirakel.

Daniel: Ehm, aha, det hade jag faktiskt inte tänkt på.

Ejda: Och så gillade jag nog mest avsnittet när Joel var med första gången.

Joel Adolphson från humortrion I Just Want To Be Cool levererar en typisk Joel i IJWTBC-min.
Joel Adolphson från humortrion I Just Want To Be Cool levererar en typisk Joel i IJWTBC-min.

Daniel: Ja, det börjar ju bli tradition att någon från I Just Want To Be Cool är med i SVT:s julkalendrar. För visst var väl en av dem med i fjol också?

Ejda: Joo, eller … var inte Victor med? Googla det, Tage!

Tage: Ja, vänta då … men gud, vad är det med den här iPadskärmen …?

Daniel: Den är skitig, som alla andra skärmar ni håller på med.

Tage: Ja men tyst med dig.

Daniel: Sånt där snack hade Rakel inte kommit undan med 1920…

Tage: Just ja, här! Victor var ju kameraman till hon reportern som hatade julen i Panik i tomteverkstan, just det ja.

Daniel: Vem av dem i IJWTBC är det som inte har fått vara med i någon julkalender än? Emil?

Ejda: Ja. Stackars Emil. Han får aldrig göra något roligt. Victor har ju »Victor reagerar«, Joel har »Joel med klass«, men Emil, vad har han – ingenting, inte ens en julkalender! Det får de ta och ändra.

Daniel: Vad tyckte ni om tidsresetemat då? Jag tyckte det var sött med blinkningen till Tillbaka till framtiden precis i början.

Tage: Var det? Hur då?

Daniel: Med alla klockorna som stod och tickade som kameran svepte förbi. Första Tillbaka till framtiden börjar precis likadant.

Tage: Jaha, det tänkte jag inte på. Men jag tyckte det var bra. Jag gillar tidsresor.

Daniel: Men skillnaderna mellan de två tiderna då?

Tage: Ja, 1920 fick ju barnen stryk om de inte gjorde som föräldrarna ville, det var trist att se.

Rakel med sin släkt år 1920, tillsammans med gårdsdrängens son Sören (Ossian Nordh).
Rakel med sin släkt år 1920, tillsammans med gårdsdrängens son Sören (Ossian Nordh).

Ejda: Jag tyckte det var roligare att se 1920-scenerna, det var mer intressant. Fast jag hade tyckt att det varit roligare om åren varit 1920 och 2019, för då hade de bara kunnat byta plats på siffrorna 19 och 20 när de skulle byta år.

Tage: Fast då hade det ju inte blivit 100 år emellan, och det var väl hela poängen?

Ejda: Inte vet väl jag vad som var poängen! Det hade väl funkat med 99 också. Suck. Kan jag få fortsätta titta på Youtube nu?

Daniel: Men nu pratar vi ju om det här.

Ejda: Ja men jag är född på 2010-talet, jag vill bara kolla Youtube!

Daniel: Fast nu får du ju det att låta som att du var ointresserad av julkalendern, och det var du ju verkligen inte. Tvärtom bröt du ju faktiskt bokstavligen ihop och började gråta när jag berättade att jag hade lovat recensera julkalendern i förväg tillsammans med er, eftersom du tyckte det var så viktigt att se den »på riktigt« med ett avsnitt om dagen – på rätt dag. Jag var smått inställd på att du bara skulle gå med på att se det allra första avsnittet i förväg, men nu sa du ju faktiskt ett till! varje gång det tog slut så att vi såg totalt fyra avsnitt så här i förväg. Det måste ju vara ett bra betyg, trots allt.

Ejda: Ja men det var ju därför jag inte tyckte om att det var så spännande i slutet av avsnitten, då vill man ju bara se mer! Och jag ville ju inte det!

Tage: Skulle vi inte prata om vad som var roligt? Jag tyckte det var roligt när 1920-Rakel hamnade i 2020-köket och allt gick på tok.

Ejda: Det är en sådan där typisk grej som alla i min klass säkert kommer att skratta åt – när hon halkade och mixern råkade starta och allt rasade. De skrattar alltid när det blir stökigt.

När Rakel från 1920 hamnar i Miras kropp i 2020 går det mesta inledningsvis på tok.
När Rakel från 1920 hamnar i Miras kropp i 2020 går det mesta inledningsvis på tok.

Daniel: Vad tyckte ni om tjejerna i huvudrollerna då?

Tage: De var jättebra.

Ejda: Ja, det var de. Tjejer är alltid bra.

Daniel: Du var ju lite skeptisk i förväg Ejda, för du trodde inte det skulle vara tillräckligt mycket jul jämfört med fjolårets kalender – då det ju verkligen var julchock med Panik i tomteverkstan, eftersom de bokstavligen bodde mitt i julen.

Ejda: Ja men det var inte riktigt lika bra heller. Jag vill ha mera jul.

Daniel: Men det var ju jättejuligt – snö på 1920-talet och hur mycket julpynt som helst och så i 2020 och det är december. Och så fick de in lite klimatkris också antar jag när det inte var någon snö på samma plats 2020.

Ejda: Nej, det var inte tillräckligt juligt. Men det kanske blir mer. Jag hoppas det!

Mira – i Rakels kropp år 1920 – bryter klassgränserna och tar med drängpojken Sören på julmarknad.
Mira – i Rakels kropp år 1920 – bryter klassgränserna och tar med drängpojken Sören på julmarknad.

Tage: Men vad tyckte du då, pappa?

Daniel: Jag tyckte den var spännande även för en vuxen, och jag tyckte förvecklingarna var roliga och intressanta när de hamnade i fel tid och kropp. Jag gillade den faktiskt skarpt, mer än fjolårets, som jag tyckte var lite flamsig och tramsig.

Tage: Det var lite som den där julkalendern när de var i en massa olika tider. Den där… vad hette den nu igen?

Daniel: Tusen år till julafton? Den med Lotta Lundgren och Erik Haag.

Ejda: Den vill jag se! När var den?

Tage: Ööh, 2015 enligt Wikipedia.

Ejda: Då var ju jag bara två. Jag vill titta på den nu!

Daniel: Du får kolla sedan om den finns på SVT Play.

Ejda: Får jag kolla om den finns nu?

Daniel: Men vi pratar ju nu!

Ejda: Men nu kan vi väl ändå sluta med det?

Daniel: Ja men kolla efter om den finns då …

Daniel: Vad tror du kommer att hända då, Tage, i årets kalender?

Tage: Jag tror de kommer att byta plats igen den 24 december. Fast då kanske de inte vill byta tillbaka igen, när de lärt sig hur det är att leva i fel tid, till exempel att Rakel insett att en dammsugare inte är ett husdjur.

Daniel: Man kan ju tänka sig att de lär varandra och omgivningen en del om sina varsina tider också. Deras familjer och så.

Tage: Jag tror de kommer att lösa bråket! Det är jag nästan säker på.

Daniel: Ja, den där hundraåriga släktfejden som verkade ligga till grund för allt skulle jag nog vilja påstå att det är närapå hundraprocentigt säkert att de kommer att lyckas lösa.

Ejda: Men den finns ju inte!

Daniel: Vadå?

Ejda: Den där gamla julkalendern, Tusen år till julafton. De har den inte på SVT Play. Ingenting finns det. Värdelöst. Jag ska … haha! På Youtube finns det lite i alla fall. Det är alltid så, Youtube är bäst.

Mirakel sänds varje dag fram till och med julafton på SVT1 och SVT Barn vardagar klockan 7.15 och 18.45 samt på helger klockan 8.45 och kl 18.45. Avsnitten publiceras på SVT Play redan på natten.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel