Amazon-piloterna: Bosch

Är ökenvandringen för Michael Connellys tv-deckare äntligen över?

Innehåller spoilers om pilotavsnittet av Bosch.

Vägen till Bosch har varit lång för Michael Connelly.

Efter att Hieronymus »Harry« Bosch debuterat på boksidorna 1992 sålde författaren året därpå film- och tv-rättigheterna till rollgestalten till Paramount. Eftersom han ville kunna börja skriva på heltid – Connelly var på den här tiden kriminalreporter på LA Times – maximerade han förskottet genom att kontraktet skrevs på 15 år.

Med facit i hand var det kanske inte Michael Connellys smartaste drag. Författarkarriären bar sig snart ekonomiskt flera gånger om, och på Paramounts kontor började manus efter manus ratas, några på goda grunder eftersom de helt enkelt var dåliga, men ett par kom från Oscarsvinnande manusförfattare som även de av olika orsaker fick tummen ned. Harry Bosch var fast i development hell.

När optionen gick ut 2008 gavs Connelly möjligheten att köpa hem sin Los Angeles-polis. Det krävdes dock att han stämde filmbolaget innan parterna slutligen kunde enas – för tre miljoner dollar blev Harry Bosch åter Michael Connellys egendom även utanför boksidorna.

Connelly är helt enkelt livrädd för att återigen släppa tv-greppet om sin legendariska deckarskapelse.

Med den bakgrundshistorien är det inte konstigt att han dels står som en av två manusförfattare till Bosch, och dels tillsammans med svenske Henrik Bastin från Fabrik Entertainment är seriens exekutiva producent. Connelly är helt enkelt livrädd för att släppa greppet om sin mest kända skapelse igen.

Nu är en författares involvering i filmatiseringen av sina verk knappast någon garant för kvalitet. Men i fallet med Bosch verkar det hur som helst inte ha skadat, och vi ska nog vara glada för att Connelly hårdnackat krävde att inspelningen skulle ske på plats i Los Angeles, annars hade vi väl fått se Vancouvers gator här. Connelly ska också ha varit drivande i att ge Titus Welliver rollen som Bosch, ett val jag applåderar då det var på tiden att Welliver fick kliva upp till en huvudroll efter att ha vevat runt på »guest«- eller »recurring«-nivå i serier som The Good Wife, Sons of Anarchy, Deadwood och Lost. Utan att vara något notoriskt Connelly-fan tycker jag också att hans porträtt av Bosch är välspelat i piloten, även om rollen han spelar kommit att bli en sliten kliché i sig själv, Harry Bosch bär på det mesta av det bagage en modern deckarpolis släpar kring på.

När första boken The Black Echo kom 1992 (Svart eko 1999 på svenska) var Harry Bosch drygt 40 år, och 18 böcker in har han åldrats i takt med omvärlden och närmar sig nu pensionen. Tv-versionen utspelar sig i nutid, men det är den unge Bosch vi möter. Pilotavsnittet står inte på egna ben, utan är tänkt som avstamp för en säsongslång berättelse baserad på tredje samt åttonde boken, The Concrete Blonde (Dockmakaren) och City of Bones (Dödens stad). I prologen skjuter Harry Bosch en man till döds, vars familj två år senare kräver skadestånd för skjutningen som de anser felaktig och stämmer Bosch i ett civilmål. Samtidigt hittas skelettdelar från ett barn nedgrävt i Hollywood Hills som uppvisar tecken på grav misshandel, vilket får ekon från Bosch egen barndom att bubbla upp.

Bosch är en välgjord, ytterst habil pilot som utan publikfrieri ger smak för mer. Jag kan dock inte skaka av mig känslan att Michael Connelly återigen har gjort ett misstag.

Bosch är en välgjord, ytterst habil pilot som utan publikfrieri ger smak för mer. Jag kan dock inte skaka av mig känslan att Michael Connelly återigen har gjort ett misstag. Inte med produktionen i sig, utan i partnerskapet med Amazon och deras underliga pilotprocess. Harry Bosch är ett oerhört starkt varumärke inom deckargenren och figuren har en stor fanskara (till vilken Henrik Bastin hör, han har till och med döpt sin son till Harry) och Connelly är därtill i ropet även i filmsammanhang efter stora USA-framgångar häromåret för The Lincoln Lawyer där Matthew McConaughey gjorde rollen som Connellys advokatantihjälte Mickey Haller. Kunde de inte ha fått till stånd ett mer… ja, jag hittar inte det rätta ordet känner jag, men värdigt får väl duga, sätt att låta Bosch få ett visuellt liv? Var ett utröstningsförfarande à la Robinson nödvändigt? Eller är allt ett spel för gallerierna, kan Connelly i det tysta redan ha fått löfte om en hel säsong?

Jag har ingen aning. Och om några år kanske mina tveksamheter kring förfarandet låter som ren idioti, Amazons tv-satsning kanske växlar upp och blir lika framgångsrik som den Netflix fått i gång. Men hittills framstår Amazon Studios som mycket mer vingligt och trots rejält medieutrymme för flera av piloterna verkar de ha svårt att nå fram till publiken. Och visserligen sitter Amazon i en unik sits när det gäller Michael Connelly då de kan knyta samman tv-serien med försäljning av hans böcker, men vad hjälper det om tittarna inte hittar serien i förstaläget?

Nåväl. Jag gillar Bosch. Grönt ljus från mig!

Det går att se Bosch-piloten, och rösta om seriens framtid, här.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel