Recension

Är Joker en psykisk ohälsa-kommentar – eller en broflake-hyllning? Rörigt!

Betyg 3 av 5

När Batman Begins kom kändes det nytt och fräscht att Läderlappen fanns i en värld som kändes som vår – men där det var tillräckligt stor skillnad mot verkligheten för att det inte skulle kännas som socialrealism. Joker handlar om hur Jokern blev Jokern och utspelar sig i slutet av 1970-talet i en fiktiv värld men som i väldigt hög utsträckning liknar vår.

Jokern är bara en skurk med en psykisk störning. Kanske är det därför jag upplever Joker som mer jobbig och tragisk än obehaglig och läskig.

Joker har några stora problem. Det första är att jag egentligen inte alls vill veta hur Jokern blev Jokern – för mig är själva grejen med Jokern att han är en gåta. Men så tycker tydligen inte de flesta. Som i The Dark Knight, när Jokern, då i Heath Ledgers tappning, berättar två vitt skilda berättelser om sin bakgrund. I Joker blir vi serverade bakgrundsberättelsen (!), och visst finns det saker att fundera på efteråt – men det finns också massor som man inte behöver fundera så mycket på längre. Och, att det var det filmen skulle handla om visste man ju, men inte att det skulle vara så pass banalt berättat. Snyggt och välspelat, men ändå ganska banalt. Mitt andra stora problem är att, om man sätter en superskurk i en värld utan superhjältar så är hen ju bara en vanlig skurk. Och i det här fallet en skurk med en psykisk störning. Kanske är det därför jag upplever Joker som mer jobbig och tragisk än obehaglig och läskig.

Regissören – eller förlåt, autööören (om det inte är fusk att han inte skrivit manuset ensam) – Todd Phillips, har själv sagt att han inspirerats av filmerna Taxi Driver och King of Comedy. Däri ligger mitt tredje och största problem med Joker. Filmen är redan gjord, flera gånger om. Det är ett filmblinkande i samma anda som Tarantino, med en viktig skillnad – Phillips blinkar till filmer som de flesta av oss redan har sett, som American Psycho, Fight Club, A Clockwork Orange och Falling Down – förutom redan nämnda Taxi Driver och King of Comedy.

Jag skulle vilja tolka Joker som ett inlägg i psykisk ohälsa-debatten. Men när jag läser att Phillips inte tycker man kan göra humor längre, på grund av »woke«-kulturen så blir det lätt att se Jokern (läs: Phillips själv) som en kille som inte passar in med sina höhö-skämt längre… och då känns det mer som att Jokern blir en symbol för alla broflakes. Rörigt.

Det som är bra är dock väldigt bra. Den är svinsnygg, särskilt i formatet 70 mm. Joaquin Phoenix är enastående, Zazie Beetz och Frances Conroy likaså, och Robert De Niro är ju alltid Robert De Niro. Musiken är skriven av Hildur Guðnadóttir, samma islänning som gjorde den otäcka musiken till Chernobyl. Musiken är verkligen otäck. Den andas lite Hans Zimmer men känns mer som en knepigare kusin.

Om du har möjlighet att se Joker på biografen Rigoletto i Stockholm, där de visar filmen i formatet 70 mm, gör det! För självklart är det här en rekommendation. Och nu när jag har surgubbat mig så överlämnar jag njutningen till dig.

Joker har biopremiär i dag.

Just nu på TVdags

Podcast

Filmdags! TVdags-podden från Stockholm filmdagar

20 januari, 2020
Premiär

HBO Nordic-premiär för Avenue 5 – en mardröm full med fniss

20 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: IS-helvetet chockstarkt skildrat i SVT:s Kalifat

19 januari, 2020
Recension

HBO-premiär för ruggigt otäcka Stephen King-serien The Outsider

13 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Watchmen-soundtrackets magiska postpunk

12 januari, 2020
Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

8 januari, 2020
Att se-lista 2020

Bäst i tv-världen i år? Vi rankar våra största förväntningar

5 januari, 2020
Recension

Netflix-premiär för Sherlock-skaparnas lekfulla Dracula-tolkning

4 januari, 2020
TVdags listar tv- och film-året 2019

Ingen koll på vad du ska kolla på? Checka in våra årslistor för 2019

1 januari, 2020
Intresseklubben Antecknar #68

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Filmåret 2019

31 december, 2019
TVdags listar film- och tv-året 2019

Kjell Häglund rankar årets 50 bästa dramaserier

31 december, 2019
TVdags listar film- och tv-året 2019

Kjell Häglund rankar årets 20 bästa komediserier

30 december, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel