Nyhet

Är detta Sveriges bästa Play-tjänst? TVdags testar Canal Digital i familjevardagen

En av de saker jag älskar mest med dagens tv-landskap jämfört med hur det såg ut för, tja, säg 15 år sedan, är den totala mobiliteten. Jag reser periodvis omkring en del i Sverige, men med en dator, surfplatta eller egentligen bara min mobiltelefon på fickan har vi i dag med hjälp av appar och webbtjänster tillgång till i stort sett samma tv-utbud när vi är på vift som hemma i tv-soffan.

I princip alla livekanaler återfinns i Playtjänsten, inklusive all livesport, samt ett suveränt serie- och filmutbud baserat på mitt tv-paket – och så all hyrfilm också.

Med sin nya playplattform – som ingår i alla abonnemang – är det tydligt att Canal Digital har ambitionen att eliminera frasen »i stort sett« från meningen ovan. Med Canal Digital-appen installerad på alla mina enheter, eller genom att surfa till go.canaldigital.se på min bärbara dator om jag vill ha en lite större skärm, når jag så nära en »riktig« tv-upplevelse det går att komma bortom tv-soffan. Visserligen kan det vara skönt att bryta sina rutiner och det hör väl delvis resor till, men är man ofta ute på vägarna finns det också en trygghet i att veta att åtminstone tv-livet förblir intakt trots att platserna varierar.

Ska jag vara ärlig så känns för mig personligen iPadversionen av Canal Digital-appen som det allra bästa sättet att ta mig an Canal Digital-plattformen. För även om jag gillar OnePlace-boxen och dess minimalistiska fjärrkontroll och välfungerande röstsök så är touchgränssnittet och rappheten som en 10,5-tums iPad Pro erbjuder ett par snäpp vassare. Överlag känns gränssnittet i Canal Digital-appen välgenomtänkt och är lättmanövrerat, vilket tyvärr inte alltid är en självklarhet. Att appen dessutom enkelt kan ställas om till barnläge (»kids mode«) är guld värt; på iPaden som främst är barnens har de tre Toy Story-filmerna som finns via Canal Digitals Disneymaterial gått varma här hemma på sistone.

I princip alla livekanaler återfinns i playtjänsten, så jag behöver inte bekymra mig över om hotellet jag bor på har just de kanaler jag är intresserad av, de playexklusiva filmerna och serierna från Disney, Paramount+, ABC och FOX+ som ingår i vårt familjepaket följer med mig. Likaså gör alla livesändningar inom sportvärlden det, om jag skulle råka vara borta när Gefle IF ska spela (och antagligen tyvärr på nytt förlora) en match i Superettan. I playtjänstens speciella sportsektion finns alla matcher och tävlingar samlade (även repriser och kommande matcher), så jag behöver inte ens leta reda på rätt kanal, det är bara att använda sökrutan.

Ett mer surfsnålt alternativ på resande fot är att i appen ställa in en inspelning på OnePlace-boxen där hemma, så att du kan kolla på sändningen du riskerade missa så fort du kommer hem i stället.

Det är egentligen onödigt att rabbla upp mer, jag tror ni förstår min poäng vid det här laget – det ni har tillgängligt via ert abonnemang hemma finns också i playtjänsten (med några få undantag). Även veckoarkivet, där en stor mängd av de tv-program som sänts i livekanalerna den senaste veckan sparas automatiskt, hittas i appen.

Också hyrfilmer finns tillgängliga i playtjänsten. Du hyr dem i OnePlace-boxen eller på go.canaldigital.se, men kan sedan titta på dem i appen – eller för den delen fortsätta titta på dem i appen, om du av någon anledning inte hann se klart hemma innan du behöver bege dig iväg. Det senare hände mig nyligen. Vi har börjat läsa Harry Potter-böckerna med vår åttaåring, och efter att vi hade betat av den första hyrde vi även filmen i OnePlace-boxen för att se den tillsammans. Till saken hör dock att vår son är ytterst kvällstrött, så när han somnade i soffan på söndagskvällen efter att bara ha lyckats hålla sig vaken 80 av filmens totala 150 minuter var det bara att avbryta tittningen. Dagen efter skulle dock jag resa bort så jag kunde inte se resten av filmen med de övriga i familjen. Eftersom jag ändå gärna ville kunna diskutera den med min son kollade jag klart på mitt håll i Canal Digital-appen, medan de övriga tittade färdigt hemma framför tv:n.

Sedan finns det såklart annat som kan göra tv-livet utanför hemmet krångligare. Våra mobila surfabonnemang tar inte alla gånger hänsyn till dagens behov av att kunna streama film och tv, men det är ju knappast Canal Digitals fel. Ett mer surfsnålt alternativ om du befinner dig på resande fot, eller kanske bara sitter fast på en försenad buss på väg hem från jobbet, är att i Canal Digital-appen ställa in en inspelning på OnePlace-boxen där hemma, så att du kan kolla på sändningen du riskerade missa så fort du kommer hem i stället.

Men har du en väl tilltagen surfkvot eller befinner dig på en plats där det finns tillgång till wifi – streama på.

Fotnot: Playtjänsten finns som app för Apples iOS-plattform samt Android. Den finns också inbyggd i Canal Digitals HD-boxar och integrerad i OnePlace-boxen.

Testa fritt i 3 månader!

Canal Digital erbjuder TV med oslagbar ljud och bild – på alla skärmar. Just nu får du prova de två största kanalpaketen (Familjepaketet och C More Premium) fritt i 3 mån. Dessutom ingår Canal Digitals playtjänst med 1000-tals filmer och serier.

Läs mer och beställ på canaldigital.se

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel