Nya turer i de till synes eviga bråken kring Stieg Larssons Millennium

Är det verkligen gravplundring att blåsa nytt liv i Lisbeth Salander?

Bråken rörande den för tidigt avlidne författaren och Expogrundaren Stieg Larsson fortsätter. På tisdagen drämde Svante Brandén och Anders Lindblom, två gamla vänner till Stieg Larsson, till rejält i en debattext i Dagens Nyheter, där de liknar utgivningen av David Lagercrantz kommande Millenniumbok Det som inte dödar oss vid gravplundring.

Brandéns och Lindbloms text ger bilden av en konstnär som tog sin Millenniumtrilogi på oerhört allvar och som såg sina alster som stor konst. Bara tanken på att han skulle ha låtit någon ta vid efter hans död svindlar skriver de, Stieg Larsson skulle hellre ha lagt ner romanprojektet än låta någon »våldföra sig« på det. På onsdagen kommenterar såväl Millenniumförlaget Norstedts och Stieg Larssons pappa och bror debattexten, och de har föga förvånande en helt annan syn på den kommande utgivningen.

mara

Jag menar att det finns ett litet och ett stort problem med barndomsvännernas text. Det lilla problemet är att vi än så länge har noll aning om kvaliteterna på David Lagercrantz bok, jag har svårt att se att Brandén och Lindblom har tilldelats ett förhandsexemplar som de har utvärderat innan de skrev sin sågning. Hur de redan nu kan veta att Lagercrantz inte har skapat en historia och befolkat den med rollfigurer som klarar av att fylla ut deras avlidne väns kostym förblir oklart.

Men det stora problemet är så klart att vi aldrig kommer att få veta. Vi har genomlevt ett drygt decennium av strider mellan olika intressenter till Stieg Larssons kvarlåtenskap, och hur gärna de olika parterna än påstår det, så kan ingen med säkerhet säga vad författaren själv hade velat. Eftersom han dog knall fall tio månader innan den första delen Män som hatar kvinnor gavs ut, hann den här typen av frågor av förklarliga skäl aldrig formuleras.

Att Stieg Larsson kanske inte tog Millenniumböckerna på fullt så stort allvar som Brandén och Lindblom hävdar kan man dock ana om man läser den intervju som branschtidningen Svensk Bokhandels dåvarande chefredaktör Lasse Winkler gjorde med Stieg Larsson bara någon vecka före Larssons död i november 2004. Det är mig veterligen en av få intervjuer – kanske den enda – som gjordes med Larsson i egenskapen av deckarförfattare, och artikeln handlar egentligen mer om turerna kring bokkontraktet och de positiva signaler de fått gällande utlandsförsäljningar på bokmässan i Frankfurt. Men det Larsson ändå säger om Millenniumböckerna visar på en påtagligt mer lättsam inställning till verken än den Brandén och Lindblom målar upp i DN. Winklers artikel hade den närmast kusligt förutspående rubriken »En man för historieböckerna« och finns bakom betalvägg hos Svensk Bokhandel (men också sparad i sin helhet som en pdf på tidningen Expos sajt här). Ett utdrag:

Varför valde du att vänta med att gå till ett förlag tills du skrivit tre böcker?
– Svårt att svara på. Jag skrev dem för skojs skull. Och först i tredje boken går alla trådar ihop och man förstår vad som hänt. Men alla böcker är avslutade historier. Jag skrev mest tre böcker för att det roade mig att avsluta storyn. Hade synopsis på fem böcker från början.
Du är snart klar med den fjärde?
– Ja, jag skriver väldigt snabbt. Det är lätt att skriva deckare. Det är svårare att skriva en artikel på 5000 tecken där allt ska vara hundra procent korrekt.
När kontaktade du Norstedts?
– I april i år.
Vad väntar du dig ska hända nu?
– Om jag ska vara ironisk så väntar jag mig ingenting. Men jag kan konstatera att det här är min pensionsförsäkring.

Jag säger inte att Brandén och Lindblom har fel, för vi kommer som sagt aldrig att få veta vad Larsson själv skulle ha tyckt. Men skulle han verkligen ha liknat Lagercrantz fortsättning vid gravplundring, särskilt med tanke på att familjen Larsson sagt att deras del av intäkterna från den nya boken ska gå till stiftelsen Expo och deras arbete mot främlingsfientlighet? Nja, jag har visserligen i min egen blogg själv gett uttryck för dubier gällande den här utgivningen, men till det förhåller jag mig ytterst skeptisk.

Nåväl. Den 27 augusti får vi i alla fall svar gällande det lilla problemet när världens samlade kultursidor med all sannolikhet simultanpublicerar sina recensioner. Och för oss som gärna ser att film två och tre blir av i David Finchers halvinsomnade The Girl with the Dragon Tattoo-trilogi, lär framgången för Lagercrantz nya bok vara helt avgörande. Ett återuppväckt intresse för Millenniumvärlden torde vara det enda som kan få fart på Hollywoods maskineri.

Den svenska Millennium-trilogin med Michael Nyqvist och Noomi Rapace går att se på svenska Netflix. David Finchers The Girl with the Dragon Tattoo med Daniel Craig och Rooney Mara finns att hyra på Viaplay.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel