Amazon lanserar Fire TV

Är det äntligen tv-revolution på gång?

Så har även Amazon gett sig in i den växande mediespelarmarknaden. Amazon Fire TV är en liten låda som till utseende och funktionalitet liknar det vi redan har på marknaden via Apple TV och Roku, för att nämna de vanligaste, men Amazon har strött lite extra-allt över sin svarta låda där röststyrning via fjärrkontrollen samt faktumet att det ska gå att köpa till en handkontroll och spela spel på den sticker ut mest. Priset hade i förväg ryktats bli noll kronor eftersom produkten skulle reklamfinansieras, men visade sig i verkligheten landa på exakt samma siffra som Apple TV säljs för i USA – 99 dollar. Rent tekniskt är den utrustad med kraftfullare komponenter än konkurrenterna, och ska ljudmässigt klara Dolby 7.1 (Apple TV stödjer bara 5.1).

Nu får Apple konkurrens från en aktör med ungefär lika många hundratals miljoner kontokort i sin databas, och världens största näthandelsbutik som skyltfönster.

Amazon Fire TV kommer med appar för de stora amerikanska streamingtjänsterna som Netflix, Hulu Plus och Vevo (plus många mediespelarnördars favoritverktyg Plex), men dess främsta styrka för den breda marknaden torde vara den täta integreringen med den egna tv-tjänsten Amazon Instant Video, som hittills fört en relativt tynande tillvaro som en del av Amazons amerikanska plustjänst Prime, men som nu placeras i rampljuset. Amazons syfte med att ge sig in på olika hårdvarumarknader (hittills läsplattor och surfplattor och enligt ryktet snart även mobiltelefoner) är att tjäna pengar på innehållet, och Amazon Fire TV följer samma mönster – huvudsyftet är att du ska bli streamingkund hos dem och hyra eller köpa film och tv samt köpa spel i deras Appstore, inte att du köper själva mediespelaren.

Amazons intåg sätter press främst på Apple, som med Apple TV hittills kunnat stoltsera med den bästa helhetslösningen i och med den direkta kopplingen till infrastrukturen de byggt upp kring iTunes store. Nu får Apple konkurrens från en aktör med ungefär lika många hundratals miljoner kontokort i sin databas som de själva, och konkurrenten har dessutom ett oslagbart skyltfönster – förstasidan på världens största näthandelsbutik. Med tanke på hur effektiv den förstasidan visade sig vara när Amazon med sin Kindle vände upp och ner på bokmarknaden i USA, är det något övriga aktörer måste ta på allvar.

Nu är Fire TV än så länge bara riktad mot USA-marknaden och Amazon har historiskt sett varit rätt långsamma när de lanserar sina prylar i övriga världen. Men produkten kan ändå komma att påverka oss påtagligt eftersom den sätter press på exempelvis Apple att få ut nästa generation av Apple TV – som ju också väntas få någon sorts spelfunktionalitet och röststyrning – snarare förr än senare. Deras produkt har egentligen inte förändrats nämnvärt sedan den lanserades i sin nuvarande form år 2010, troligen beroende på att de inte har sett behovet av att skynda sig, konkurrensen har varit måttlig och halvdan. Visserligen kom Google med sin Chromecast nyligen som delvis kan göra samma saker, men i sitt nuvarande utförande är det en nischprodukt vars funktionalitet är komplicerad att förklara för massmarknaden.

Amazon Fire TV framstår inte som en teknisk pryl på samma sätt, och det är därför dess utveckling blir intressant att följa. Som produkt är den ingen revolution men dess blotta existens på marknaden kan visa sig bli en rejäl vitamininjektion.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel