Global premiär i höst

Apple ger sig in i streamingkriget med Apple TV+

Så presenterades i kväll slutligen den tv-tjänst som det ryktats om att Apple jobbat på i åtminstone två år. Eller, den presenterades typ. Vi fick ett namn i form av det trista Apple TV+, ett helt gäng tv- och filmstjärnor som paraderade förbi på scenen, en drygt 90 sekunder lång reklamfilm och en officiell bekräftelse på att ett antal serier som alla redan visste var på gång verkligen existerade.

Vad tjänsten kommer att kosta och exakt när den ska lanseras kommer vi dock att få veta först i höst, då en simultan premiär i över 100 länder ska ske. Apple hinner därmed åtminstone före Disney med att använda plustecknet, deras konkurrerande streamingtjänst Disney+ ska vara redo för lansering (på den amerikanska marknaden) först i december.

Bland de tunga namn som dök upp på scenen på Steve Jobs Theater i Apples nya högkvarter i San José fanns Steven Spielberg som presenterade nyversionen av Amazing Stories, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon och Steve Carell som ska göra huvudrollerna i morgon-tv-dramat The Morning Show (som Witherspoon och Aniston också producerar), Jason Momoa och Tina Lifford som frontar det dystopiska dramat See, JJ Abrams som står bakom komediserien Little Voice och så slutligen som den klassiska »one more thing« som Apple gärna bjuder på: Oprah Winfrey, som dels ska producera två dokumentärer för Apples streamingtjänst samt även leda en relansering av sin mycket populära bokklubb som ett livesänt, återkommande program. Dessutom dök Sesame Street-figuren Big Bird upp och presenterade The Helpsters, som blir en Sesamstämplad utbildningsserie om enkel programmering på förskolenivå, vilket utlovades vara det första projektet i ett större långsiktigt samarbete mellan Apple och Sesam.

I den korta reklamfilmen för tjänsten dök även snuttar från andra tv-serier som är under utveckling upp, bland annat flashade Joel Kinnaman förbi då han gör en av rollerna i rymddramat For All Mankind.

Apple TV+ kommer inte att bli – åtminstone inledningsvis – en streamingtjänst som utöver egenproduktionerna innehåller en bred inköpt katalog av äldre filmer och tv-serier, utan endast innehålla Apples egna produktioner.

Den andra delen i tv-presentationen handlade om att man genom en ny version av Apple TV-appen, som ska lanseras i maj, kommer att kunna starta prenumerationer på ett stort antal tv-tjänster, som därefter nås via själva tv-appen i stället för via de olika tjänsterna, en tjänst som kommer att kallas Apple TV Channels. Bland de stora USA-tjänster som hoppat på tåget finns HBO, Showtime, Starz och CBS All Access, dock lyste Netflix med sin frånvaro. Ingenting sades dock om att en liknande »bundling« är på gång för de mindre marknaderna, så räkna inte med en liknande lansering i Norden inom kort.

Joel Kinnaman gör en av rollerna i Apples serie "For All Mankind".
Joel Kinnaman gör en av rollerna i Apples serie »For All Mankind«.

Den nya Apple TV-appen kommer förutom att finnas för Apple TV-boxen, iPhone och iPad även att lanseras för Mac-datorer till hösten och också på andra plattformar som tv-apparater från Samsung, LG, Sony och Vizio, samt även konkurrerande boxar som Amazon Fire och Roku TV. Tiden när Apple enbart levde inom sitt eget ekosystem är onekligen förbi.

Apple TV+ har dock en fördel – de kan från dag ett lansera brett på global basis och tv-appen som tjänsten lever i kommer redan i höst att finnas förinstallerad på hundratals miljoner iOS-enheter.

Framtiden för de här satsningarna inom känns väldigt tidig att sia om. Onekligen är det så att Apple har en enorm uppförsbacke om ambitionen är att deras streamingtjänst ska växa till Netflixstorlek, Amazon har exempelvis trots sin totalt dominerande ställning som e-handelsplattform i USA inte lyckats nå i närheten av Netflix med sin streamingtjänst Prime Video, och även andra aktörer som exempelvis Hulu har haft svårt att verkligen få snurr på verksamheten, trots att de båda ståtar med flers högprofilerade serier och att åtminstone Amazon lyckats bra med några prisvinnande långfilmer.

Reese Witherspoon I "The Morning Show".
Reese Witherspoon I »The Morning Show«.

Apple TV+ har dock en fördel – de kan från dag ett lansera brett på global basis och tv-appen som tjänsten lever i kommer redan i höst att finnas förinstallerad på hundratals miljoner iOS-enheter. Ägarna av dessa iPhones, iPads och Apple TV:s kommer i höst säkerligen att erbjudas åtminstone en gratis prova på-månad på Apple TV+ (i fallet med Apple Music-lanseringen för några år sedan fick man tre månader). Det är ett trumfkort som inte ens Disney med sitt urstarka varumärke inom film- och tv-underhållning kan komma i närheten av när de lanserar sin tjänst senare i år.

Dessutom kan vi räkna med att Apple kommer att erbjuda olika former av paket för sin till hösten rätt rika flora av prenumerationstjänster. Vid sidan om tv-tjänsten presenterade Apple i kväll också en prenumerationstjänst för spel kallad Apple Arcade som även den lanseras globalt i höst (och som faktiskt verkar riktigt cool), och även en nyhetsprenumerationstjänst kallad Apple News+ (som till en början enbart lanseras i USA och Kanada). Att dessa kommer att kunna köpas i klump med viss rabatt känns närapå givet.

En avslutande detalj: Apple har de senaste åren verkligen ansträngt sig när det gäller att krångla till sina namngivningar. Ytterst få kallar de senaste två årens iPhone-modeller för iPhone 10, 10S och 10S Max som Apple vill, utan läser i stället ut modellernas namn som de skrivs – det vill säga som iPhone X, iPhone XS och iPhone XS Max. Nu vill de att medier ska börja skriva ut ett +-tecken i journalistiska texter när deras streamingtjänst omnämns, vilket redan i går kväll såväl engelskspråkiga och svenska medier högaktningsfullt struntade i och i stället genast kallade den Apple TV Plus, eftersom grammatiska skrivregler trumfar företags önskningar om särbehandling av språket.

Hur vi på TVdags ska göra med den och Disney+? Vi får väl hålla redaktionsråd vad det lider. Men ni noterade väl själva hur hopplöst det rent visuellt såg ut i stycket ovan när jag skrev ut namnet och satte ett skiljetecken efter.

Första steget i Apples tv-lansering blir som sagt med den nya tv-appen i maj. En första reflektion utlovas då!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel