TVdags recappar Game of Thrones

Äntligen tillbaka! Läs allt om Game of Thrones-premiären

Innehåller spoilers för Game of thrones, säsong 6, avsnitt 1, The Red Woman.

Aaand we’re back!

Ett års väntan på tio veckors förlustelse! Och jag tänker fortsätta recappa/diskutera/hänföras som jag gjort de senaste tre säsongerna. Så häng med i mina vanvördiga recaps varje vecka! Det kommer bli utropstecken! Svengelska! Faktafel! Spekulationer! Kraftuttryck! Ja, ni vet, det vanliga.

Sansa och Theon flyr genom snöiga skogen och försöker sig på det gamla tricket att vada genom iskallt vatten för att klara sig undan Ramsays blodhundar. Har de inte sett avsnittet av Mythbusters där de testar…?

Inför denna säsongstart har dock jag varit mindre på gång än vanligt. Vab, livet och en utdragen influensa har gjort mig lite trög. Jag har inte hunnit se om de sista avsnitten i säsong 5 som jag hade tänkt, inte läst så många io9-artiklar om detaljer i trailern som jag velat, och så vidare. Jag känner mig lite däst och mätt, faktiskt. Kommer det här bli säsongen som får fantasybägaren att rinna över? Kommer ni fortsätta härja i kommentarsfältet här på TVdags? Kommer jag nånsin komma över mordet på Oberyn Martell? Så många frågor.

Innan vi börjar tänker jag påminna om att Game of Thrones första avsnitt alltid är sega. Det brukar ta fart nån gång i tredje avsnittet, för att ånga på i några avsnitt till, och sen sakta ned i avsnitt 6–8 ungefär för att sedan fläska på med stora slag, barn som bränns på bål och episka drakrelaterande scener. Vi får se om denna säsong följer detta schema eller om de bara kastar allt vi vet ut med dagvattnet i Kings Landing.

Vi kollar vad som hänt, denna gång från norr till söder! Från väster till öster! Swosh!

Norr

Sansa och Theon flyr genom snöiga skogen och försöker sig på det gamla tricket att vada genom iskallt vatten för att klara sig undan Ramsays blodhundar… Vet de ingenting? Det funkar ju aldrig! Har de inte sett avsnittet av Mythbusters där de testar…? Så nu blötte de ned sina kläder och läderskor för ingenting. Amatörer. De blir i alla fall upphunna och det ser kört ut, men se – Brienne och Podrick stormar in och räddar dagen! Brienne får äntligen svära Sansa trohet. Allt är väl i hjälteskogen … men jag börjar surna till. Ännu har inte Sansa fattat ett enda beslut med egen agens sen hennes triumf i trappan i The Eyrie. Varför tror jag så himla mycket på henne? Är hon inte bara en extremt tröttsam dam i nöd? Och jag veeet att ni sagt det i flera säsonger nu och att jag hetsat om Dark Sansa, men jag börjar komma över på er sida. Jag ska bara hoppas lite lite till, att den där underläppen ska sluta skälva snart.

Och appropå det, Ramsays underläpp såg lite slak ut, på väg att börja darra. Han har förlorat sin fru, sin gisslan, och pappas nya fru är gravid… Och så fort lejonen i söder slutat slicka sina sår, så kanske de kommer vandra norrut. Eller ja, eller söderut? Men vi kommer dit. Lugn i stormen. Först ska vi kolla vad som händer vid muren.

got0601

Är han död eller inte? Har han klippt sig och är Kit Harrington och hon som spelar you-know-nothing-Jon-Snow-Ygritte (Rose Leslie, reds. anm.) ihop på riktigt nu? Andas. Andas. Han verkar vara död och alla spekulationer om att Melisandre skulle återuppväcka honom kom på skam. Melisandre börjar se lite stukad ut. Hennes messias är död (Stannis, inte Jon, kom igen nu, häng med!). Börjar hon tappa tron? Dock kände jag en liten trötthet av tropen magisk-förtrollerska-är-egentligen-gammal-tant. Kan hon inte bara få vara awesome?

melisandre

Davos och Jon Snows vänner har barrikaderat sig i ett rum i Castle Black. Det ser mörkt ut för dem. Och kan vi gissa vem som kommer – med tungt hjärta, I am sure – axla generalsmanteln? Ser Alliser Thorne. Jojomen. Westeros är förlorat. Vänta och se bara.

Mitten

För första gången på länge tycker jag lite synd om Cersei. Hennes dotter död. Men tillbaka i henne famn är i alla fall Jaime. Kanske kan westeros power couple no 1 återförenas nu? Frågan är bara om vi kallar dem för Cerme eller Jaisei?

Söder

Ellaria Sand är på gång! Hon knivar folk till höger och vänster, och passar på att begå mord på Dornes regent – hennes före detta älskares storebror Doran Martell, och hans son, rikets arvtagare. Det är en sån typisk Game of Thrones-scen. Sandormarna bitchar om vem som ska få nöjet att döda Trystane, han väljer modigt en av dem, och vi laddar för fajt. Men i stället för slagsmål får vi en spjut-genom-huvudet-och-det-var-det-scen. Älskar det! Nu återstår bara frågan vad Ellarias plan är. Sätta sig själv på tronen?

Väster

Nope. Inget från Järnöarna. Men jag vill!!

Öster

arya

Arya är blind och miserabel, men det verkar som att The Faceless Men inte är riktigt klara med henne än. Hon blir utmanad av sin rival från templet att försöka slåss med stavar. »Men jag är blind«. »Det är ditt problem.« Episkt!

Daenerys hamnar ur askan i elden och finner sig tillbaka i Dothrakis ömma händer. Och vad får hon för det? Våldtäktshot på våldtäktshot, tills de inser att hon varit gift med en khal och därför ska låsas in med andra änkor till dödade khals. Samma trick som brukar rädda en från envetna raggers på krogen, alltså. »Nej tack, jag har pojkvän.«

gameofthrones424

Vet ni vad jag hoppas på? Att det visar sig att det är de här änkorna som egentligen är de styrande över Dothraki. Men Daenerys brukar landa på fötterna. Annars får väl hennes handgångne män, Jorah Mormont och Daario Naheris komma och rädda henne. Suck. Eller så kanske nån drake dyker upp så att hon kan flyga iväg. Jag vet faktiskt inte vad som skulle kunna få mig att börja gilla Daenerys. Kanske om hon tog sig över havet nån gång? Men nu fick vi se hela hamnen i Mereen brinna, så lycka till med det…

Dödslistan

  • Jon Snow…!?
  • Doran Martell
  • Trystane Martell
  • Doran Martells livvakt
  • Ett gäng Bolton-knektar
  • Myranda, hundgårdsmästarens dotter (dog i förra avsnittet)

Men fett ös! Vi är igång. Det är vår i Sverige, och vintern är på väg till Westeros återigen. Det känns som att komma hem. Härja loss i kommentarerna – jag längtar efter er!

Nya avsnitt av Game of Thrones släpps på C More och HBO Nordic varje måndag.

 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel