Netflix

Äntligen en ny säsong av kronan bland matporrprogram – Chef's Table är tillbaka

Game of Thrones och EM-uppladdning i all ära, men det som förgyllt försommaren lite extra för mig är att säsong 2 av Chef's Table släppts på Netflix. En säsong som håller lika hög, kanske till och med högre standard än den fantastiska första säsongen, här förtjänstfullt recenserad av TVdags Hateff Mousaviyan.

Det enda man egentligen kan klaga på är könsfördelningen. Av 12 kockar porträtterade hittills är 3 kvinnor.

För den som missat Chef's Table har det en enkel premiss: det är en dokumentärserie med personporträtt av olika stjärnkockar, en kock per avsnitt. De högklassiga rätterna passerar revy, mousse på gethjärna hit och fläderkryddat rabarberskum dit. Matporr i ordets rätta bemärkelse. Visuellt är det en fröjd, en av de vackraste dokumentärserier som gjorts. Den som gillar Hannibal känner sig märkligt hemtam i de tjusiga matnärbilderna ackompanjerade av klassisk musik. Samtidigt är det mycket mer än mat. Berättelserna handlar om råvaror, drivkrafter och personlig utveckling men lika mycket filosofi, miljö och existentiella frågor.

Eller vad sägs om inledningen till avsnittet med den brasilianska kocken Alex Atala? I första bilden sitter han och tittar tankfullt i taket. Säger sen:

»Jag vet inte om jag kommer att kunna berätta det här på engelska men… en gång under en mörk period tog jag riktigt stark LSD… och då förstod jag meningen med livet.«

Stark start.

Även de andra kockarna har spännande livsöden, utöver maten. När Grant Achatz på toppen av sin karriär drabbades av cancer i tunga, munhåla och käke kändes det som höjden av ironi. Han förlorade sitt smaksinne. En kock utan smaksinne? Men det gav honom utrymme att utveckla andra sinnen istället. Hans koncepttänk expanderade. Han överlevde och nu har han en restaurang som är lika mycket teater eller nöjesfält som en plats där man äter middag.

Det enda man egentligen kan klaga på är könsfördelningen. Av 12 kockar porträtterade hittills är 3 kvinnor. Ett problem som förstås genomsyrar restaurangbranschen i stort, men som dokumentärmakarna hade kunnat jobba lite mer på.

Annars är det en ren njutning att se. Flera av kockarna är visserligen extremt pretentiösa och ibland blir de nästan som karikatyrer av fine dining: vi har hon som skriver menyn i poesiform (typ: »skogen lägger sig ner och vilar«), och han som serverar en rätt på en doftkudde som släpper ut arompuster när man pressar kniv och gaffel mot tallriken, och – ja, ni hör ju. Men det är också underbart med folk som drar allt ett varv till, som ger sig den på att skruva det som skruvas kan till det yttersta. Som visar att mat kan vara mer än bukfylla, något som kittlar fler sinnen än doft och smak.

Chef's Table säsong 1 och 2 finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel