Netflix

Äntligen en ny säsong av kronan bland matporrprogram – Chef's Table är tillbaka

Game of Thrones och EM-uppladdning i all ära, men det som förgyllt försommaren lite extra för mig är att säsong 2 av Chef's Table släppts på Netflix. En säsong som håller lika hög, kanske till och med högre standard än den fantastiska första säsongen, här förtjänstfullt recenserad av TVdags Hateff Mousaviyan.

Det enda man egentligen kan klaga på är könsfördelningen. Av 12 kockar porträtterade hittills är 3 kvinnor.

För den som missat Chef's Table har det en enkel premiss: det är en dokumentärserie med personporträtt av olika stjärnkockar, en kock per avsnitt. De högklassiga rätterna passerar revy, mousse på gethjärna hit och fläderkryddat rabarberskum dit. Matporr i ordets rätta bemärkelse. Visuellt är det en fröjd, en av de vackraste dokumentärserier som gjorts. Den som gillar Hannibal känner sig märkligt hemtam i de tjusiga matnärbilderna ackompanjerade av klassisk musik. Samtidigt är det mycket mer än mat. Berättelserna handlar om råvaror, drivkrafter och personlig utveckling men lika mycket filosofi, miljö och existentiella frågor.

Eller vad sägs om inledningen till avsnittet med den brasilianska kocken Alex Atala? I första bilden sitter han och tittar tankfullt i taket. Säger sen:

»Jag vet inte om jag kommer att kunna berätta det här på engelska men… en gång under en mörk period tog jag riktigt stark LSD… och då förstod jag meningen med livet.«

Stark start.

Även de andra kockarna har spännande livsöden, utöver maten. När Grant Achatz på toppen av sin karriär drabbades av cancer i tunga, munhåla och käke kändes det som höjden av ironi. Han förlorade sitt smaksinne. En kock utan smaksinne? Men det gav honom utrymme att utveckla andra sinnen istället. Hans koncepttänk expanderade. Han överlevde och nu har han en restaurang som är lika mycket teater eller nöjesfält som en plats där man äter middag.

Det enda man egentligen kan klaga på är könsfördelningen. Av 12 kockar porträtterade hittills är 3 kvinnor. Ett problem som förstås genomsyrar restaurangbranschen i stort, men som dokumentärmakarna hade kunnat jobba lite mer på.

Annars är det en ren njutning att se. Flera av kockarna är visserligen extremt pretentiösa och ibland blir de nästan som karikatyrer av fine dining: vi har hon som skriver menyn i poesiform (typ: »skogen lägger sig ner och vilar«), och han som serverar en rätt på en doftkudde som släpper ut arompuster när man pressar kniv och gaffel mot tallriken, och – ja, ni hör ju. Men det är också underbart med folk som drar allt ett varv till, som ger sig den på att skruva det som skruvas kan till det yttersta. Som visar att mat kan vara mer än bukfylla, något som kittlar fler sinnen än doft och smak.

Chef's Table säsong 1 och 2 finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tunna blå linjen har långkörarpotential

17 januari, 2021
Trailer

Rymdkriget nära i nya trailern för For All Mankind

15 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Hellacopters-dokun visar Sveriges coolaste & bonnigaste rockband

10 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Premiärdatum oklart på nytt ärevarv

3 januari, 2021
Recension

Nu på C More: Wallström & Sarri lyfter Beck – Döden i Samarra

2 januari, 2021
Intresseklubben Antecknar #77

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Filmåret 2020

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 50 bästa dramaserier

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 30 bästa humorserier

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Blomdahl listar årets tio bästa skräckfilmer

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell listar årets glädjespridare

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell rankar årets bästa upptäckter av gamla filmer

29 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Tora Liliedahl listar årets topp-10 tv-fröjder

28 december, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel