Ännu mer DC Comics på tv

Premiär på Kanal 11: Demonjägaren Constantine tappar bort huvudkaraktär i tokstressad pilot

Innehåller spoilers om Constantine avsnitt 1, Non est Asylum.

Efter succén med Arrow, en Gotham som kämpar på (folk säger den börjar bli bättre, jag har gett upp) samt välvillig respons efter nya The Flash är tiden nu inne för att skaka liv i en annan DC Comics-karaktär: Constantine från serien Hellblazer.

Constantine, en cynisk trenchcoatdetektiv slash exorcist med bibliska demoner som specialitet, förärades efter Hellblazer-succén en film 2005. Den var inte dum, har jag för mig, trots den stel-ansiktade Keanu Reeves i titelrollen.

I nya serien Constantine är det britten Matt Ryan (mest känd från… eh, Assasin's Creed 4) som gör honom, och jag har inget att klaga på där. Till skillnad från Keanu har han till exempel mer än ett ansiktsuttryck, och det är ju alltid bra om man är skådis.

Men har jag annat att klaga på? Innehåller Constantine spöken som kräks svart gojs?

För det första har piloten så otroligt bråttom. Delar var coola och jag hade gärna sett mer av Constantine på mentalsjukhuset till exempel. Det var skräckigt värre med kackerlacksscenen, och senare i avsnittet gillade man ju den där mysiga lilla stugan med döda farbröder i spegeln och mystiska hjälmar (jag vet att ni läsare av serien kan tyda varenda litet tecken!), och mordet på Livs granne var läskigt, för att inte tala om när hon demonifierad började sprattla i liksäcken.

Folk pratar pratar pratar oavbrutet, är det inte Constantines voiceover så är det tjattriga biroller som verkar finnas till enbart för att bidra med bakgrundsinformation till tittaren.

Men man har tryckt in så jämrans mycket i piloten! Det är tamejtusan inte en tyst sekund! Folk pratar pratar pratar oavbrutet, är det inte Constantines voice over så är det tjattriga biroller som verkar finnas till enbart för att bidra med bakgrundsinformation till tittaren.

Piloten påminner mest om en blandning av trailer och första avsnittet av en säsong 2, eftersom det uppenbarligen har hänt så extremt mycket redan i Constantines liv som vi måste upplysas om, samtidigt som allt avhandlas i den här rasande farten.

Men. Det mest anmärkningsvärda är ändå att en av huvudkaraktärerna avpolleteras i slutet!

Så här: Den oinvigda karaktären, ni vet den som alltid finns till för att få saker förklarade för sig så vi tittare ska förstå, är en ung söt tjej som heter Liv och spelas av Lucy Griffiths. Livs karaktär byggs upp så gott det nu går i den hetsiga piloten och det smattras fram fakta: Liv är dotter till en känd, nu död demonjägare, demonen Furcifer (att heta »-cifer«-någonting och vara djävulsdemon är tydligen hett) är ute efter henne, hon kan se döda människor (och spöktåg), och har ärvt  en medaljong med vars hjälp hon kan »scry« vilket är att upptäcka vart på en karta som övernaturligt fuffens är på gång.

Detta är personen vi ska känna för, identifiera oss med, och följa med resten av serien.

Eller inte.

För piloten avslutas med att Constantine sitter i en bar och meddelar en av sina vänner att »Liv fick nog. Hon har flyttat till en stad i Kalifornien. Jag ska göra en besvärjelse så ingen kommer hitta henne. Hon är trygg där.«

Häpp! Karaktären helt utskriven ur serien! Något väldigt skumt pågår och åsikterna på nätet går isär om vad som egentligen hände.

  • Teori 1: Skådisen var för dålig, piloten var för dyr att göra om med ny skådis så detta var ett desperat drag för att bli av med henne.
  • Teori 2: (den mer officiella från kanalen NBC) Karaktären Liv tog serien i en riktning som de kom på inte kändes rätt.

Jaha och det kom de på lite för sent alltså?

Det här med att Griffiths skulle vara så pass kass att hon skrevs ut känns lite taskigt,  det hon hade att jobba med var enbart framstressade repliker i märkliga situationer.

Det värsta var ändå då Constantine berättar det extremt traumatiserande att hans mamma dog i barnsäng och att hans fylle-pappa som följd när Constantine var liten brukade slå honom, säga det var hans fel att hans mamma dog och därför kalla honom »Killer«.

Vad svarar man på detta fasansfulla avslöjande ? Jo självklart med ett:

»Undrar du ibland hur din mamma var?«

Men alltså…

Strunt i helvetesgapet som just öppnade sig! Man i taxi som tilltalar henne – det är det hon blir skraj för?

Annan bisarr reaktion från Liv: hon står på en parkeringsplats, alla lampor släcks och ett gigantiskt brinnande slukhål öppnar sig och hotar att uppsluka henne och Constantine dyker upp i en taxi – då är han som gör henne skräckslagen! Strunt i helvetesgapet som just öppnade sig!

Det har varit en hel del snack om att Constantine inte röker i serien – som tecknad karaktär i Hellblazer är han storrökare. Som får lungcancer förvisso. NBC vill inte visa detta men Constantine visas i stället då han fimpar och han bär dessutom runt på en tändare.

Man kan ju störa ihjäl sig på det här hyckleriet men så mycket bryr jag mig inte om han röker eller inte.  Mer synd är det att man verkar fimpat (!) hans bisexualitet. Det har så klart med rätta upprört många som velat ha svar på varför – kolla här hur putt en NBC-producent blir när han blir ställd mot väggen om detta.

Näe, hörni. Det var, förutom allt det ovannämnda, proppat med så mycket små konstiga grejer som jag störde mig på: som när Constantine har målat som ett jättestort mystiskt anti-demon mönster, ett sigill, på ett hustak. Det har uppenbarligen tagit lång tid eftersom det är massa detaljer och den nästan är klar. först frågar Liv, som varit med hela tiden: vad målar du för något?" Efter något som måste tagit timmar?! För att i nästa sekund sätta sig ner mitt i det nymålade sigillet utan att få vit målarfärg på röven.

o-CONSTANTINE-facebook

Smågrejer, visst, men tillsammans med allt det andra (och en överväldigande mansdominans som-jävla-vanligt) gör mig extremt skeptisk till fortsatt tittning.

Men jag gillade slutklämmen i baren där de kivas om vilket som är mest inflytelserika bandet: Ramones eller Sex Pistols. De kommer inte fram till något men hallå, klart sistnämnda vinner med hästlängder, det behöver man ju inte ens vara övernaturlig detektiv för att haja.

 Constantine visas på Kanal 11 kl 23 på lördagar.

Just nu på TVdags

Intresseklubben Antecknar #74

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: A Perfect World & Midnight Cowboy

14 augusti, 2020
Nyhet

Disney+ öppnar för förbeställning

13 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Les demoiselles de Rochefort (1967)

11 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel