Herrklubbar både i Alpha House och Betas

Amazons tv-satsning: Vuxna och nästan vuxna män gör saker tillsammans

Juryn får fortfarande sägas vara ute gällande Amazons tv-satsning i USA. Upplägget liknar det Netflix rönt stora framgångar med i år med dramasatsningar som House of Cards och Orange is the New Black (och lite mindre framgångsrikt med Hemlock Grove), men till skillnad från konkurrenten har Amazon hittills valt komedispåret.

Av 14 piloter har två komediserier sett dagens ljus, båda med fyra mer eller mindre skruvade män i fokus. I Alpha House är det fyra republikanska senatorer som delar lägenhet i Washington och ärligt talat inte verkar så där superintresserade av att vara i allmänhetens tjänst, och i Betas är det fyra grabbar i Silicon Valleys start up-värld som ska slå världen (eller åtminstone området kring The Mission i San Francisco) med häpnad genom att skapa ett socialt nätverk som ska få Facebook och dess likar att likna utspädd lättmjölk.

Som en gladlynt lågbudget-House of Cards som inte handlar om att hänsynslöst nå längst in i maktens korridorer utan om att lufsa omkring i dem med minsta möjliga ansträngning.

Alpha House framstår några avsnitt in som den mest genomarbetade av de två, en gladlynt lågbudgetvariant av House of Cards där det inte handlar om att hänsynslöst nå längst in i maktens korridorer utan snarare om att lufsa omkring i dem med minsta möjliga ansträngning. Betas känns inte som något mer än en medelgod, ganska grabbig single-camera sitcom förlagd bland twentysomethings i San Franciscos hipsterkvarter.

Båda serierna har överlag passerat oväntat tyst genom media, Alpha House fick en del förhandspress eftersom den var först att få grönt ljus och har John Goodman i rollistan, men efter att serierna haft premiär verkar intresset ha ebbat ut.

Inte ens i start up-världen verkar Betas röra upp några vågor, vilket får mig att tro att de helt enkelt inte vet om dess existens. Amazon har helt klart en del att lära när det gäller att få uppmärksamhet för den här typen av satsningar. Men det är klart, visar man i samma veva som ens tv-serier har premiär upp prototyper av förarlösa drönarhelikoptrar som ska flyga ut varor till kunderna, får man kanske räkna med att tv-satsningen hamnar i medieskugga.

Det jag finner mest anmärkningsvärt hittills är grabbigheten. Båda serierna består av fyra munhuggande män som gör saker tillsammans. Amazon Studios verkar inte ha upptäckt detta förrän efter att piloterna gjorts och har lite yxigt försökt lösa situationen när resterande avsnitt spelats in. I Alpha House har birollslistan kryddats med några namnkunniga kvinnor som Cynthia Nixon och Amy Sedaris, och i Betas har en av start up-killarnas kärleksintresse från piloten uppgraderats till fast medlen i ensemblen, utan att tillåtas göra särskilt mycket väsen av sig dock.

Fast kanske är det inte så konstigt. Amazon har inte gjort någon hemlighet av att tv-äventyrets främsta syfte är att locka kunder till Amazon Prime, en plustjänst för deras amerikanska storkunder, vilka gissningsvis främst är män.

Närmast i pipelinen ligger nu en sci fi-pilot signerad Chris »Arkiv X« Carter och en pilot baserad på Michael Connellys deckarserie om Harry Bosch. De lär knappast bredda den hittills inrutade målgruppen.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel