Recension

Amazons Tales from the Loop smärtar, tröstar & filosoferar

Amazons Tales from the Loop bygger löst på Simon Stålenhags konstbok Ur varselklotet. Det är en samling besynnerliga berättelser vi bjuds på, besynnerligt bra. Det är melankoliskt och kunde ha känts avgrundsdjupt om de flesta avsnitten, och serien, inte slutat med glimtar av hopp.

Till syvende och sist så är Tales of the Loop ändå en försonande serie. Hur mycket skit man än måste gå igenom så finns det något fint där längre fram och det tröstar.

Eftersom maken är uppväxt på Mälaröarna kunde han inte motstå boken (eller rollspelet) så den har länge legat på soffbordet, men det är inte förrän nu även jag har läst den samtidigt som jag tittade på serien. Maskinerna tar stor plats i boken och berättelsens om maskinerna. Människorna hamnar i början lite i skymundan och tragiska omständigheter är något som främst anas bakom tekniken. Men visar det sig, pojkarnas skojfriska upptåg sätter scenen för de tragiska levnadsöden som presenteras senare. 

Tales of the Loop machine
Det är bilderna i boken som man återfinner i serien, byggnaderna, de tre kyltornen till exempel, och miljöerna, men inte så många av maskinerna. Nathaniel Halpern (Legion) har mejslat fram en ny uppsättning personer men återskapar ändå helt och hållet känslan från boken även om det nu utspelar sig i Ohio. Här är det den 10-årige Cole (Duncan Joiner) och hans familj som står i centrum – hans mamma Loretta (Rebecca Hall), pappa George, storebror Jacob och farfar Russ (Jonathan Pryce) – plus några andra till dem relaterade personer som dras in i historien.

I serien får definitivt människorna företräde framför både maskiner och den magiska tekniken. Berättandet och dialogen är mycket avskalat och precist. Inga onödiga ord uttalas samtidigt som miljöerna är detaljrika. Russ är chef över The Loop, det underjordiska projektet där alla i området jobbar och som gör sådant som är omöjlig möjligt. Det är en underlig värld av gammalt och nytt som målas upp, som en historisk, dåtida framtid. Samtidigt som magiska saker äger rum och parallella världar och tider existerar, ser tekniken – maskinerna – uråldriga ut.

Vad som överraskade också var hur relevanta historierna kändes, och filosofiska. Det fjärde avsnittet handlar om döden, en dödsdom och olika reaktioner på den. I det femte, Kontroll, har en pappa blivit helt uppfylld av behovet att skydda sin dotter Beth (Alessandra de Sa Pereira, omslagsbilden) efter att sonen råkat ut för en olycka. Men hemska saker händer. Allting går inte att fixa och det ligger inte på en person att försöka göra det heller. Överdriva reaktioner kan få förödande konsekvenser. 

Livet kan vara förfärligt, men det kan komma något gott ur det ändå tycks serien vilja säga. Vi får nya insikter. Andra avsnittet om tonåringen Jacob och hans vän Danny – med den ene som förväntas men inte vill jobba på The Loop och den andra som vill men inte får – är något av det sorgligaste jag sett på TV, men till syvende och sist så är Tales of the Loop ändå en försonande serie. Hur mycket skit man än måste gå igenom så finns det något fint där längre fram och det tröstar. Det är med ett leende ändå som man tar farväl.

Tales from the Loop finns på Amazon Prime Video.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel