Men har de någon House of Cards?

Amazon vill göra en Netflix

Nu vill alla driva trafik genom att göra egen tv. Efter succén för Netflix med främst House of Cards och Orange is the New Black förbereder sig nätjätten Amazon på att ge sig in i matchen. Till skillnad från Netflix, som redan i förväg gett sina serier grönt ljus för fulla säsonger, producerade Amazon Studios förra vintern 14 piloter som därefter utsattes för bortröstning på nätet av tittarna. Kvar blev en kvintett – komediserierna Alpha House och Betas samt tre barnserier som fick tummen upp för varsin första säsong.

Först ut nu på fredag den 15 november blir Alpha House, en ensembleserie med John Goodman i spetsen som utspelar sig i maktens korridorer i Washington, ett koncept som fungerade ypperligt för Netflix och House of Cards. Likheterna i övrigt lär dock bli få, Alpha House beskrivs av Variety som en buddy comedy i elva avsnitt med satirisk udd, och för manus står Doonesbury-skaparen Garry Trudeau.

En vecka senare följer så premiären för Betas, om fyra killar som försöker slå sig fram i Silicon Valleys startup-värld.

På förhand ser det jobbigare ut för Amazon än det gjorde för Netflix. Ingen av de 14 piloterna imponerade egentligen på amerikanska tv-kritiker, snarare var känslan att de serier som fick grönt ljus var de som ogillades minst. Samtidigt vore det idiotiskt att räkna ut satsningarna osedda, Amazon har en historia av att lyckas med vad de företar sig, om vi bortser från den lilla detaljen att tjäna pengar. Jeff Bezos företag är känt för att endast i undantagsfall gå med vinst, men aktiekursen stiger stadigt eftersom företaget ständigt plockar nya marknadsandelar och skapar framtida förväntningar på världsherravälde.

Men det är något som skaver gällande Amazons tv-äventyr. Även om Netflix egenutvecklade tv-serier så klart även de görs med syfte att öka antalet prenumeranter på tjänsten, så är Netflix ett företag som jobbar primärt på detta område – deras affärsidé är att distribuera tv-serier och filmer till sina kunder. Amazon är framför allt en nätbutik för fysiska varor, och satsningen på att utveckla eget tv-material görs främst för att öka värdet på Amazon Prime, en sorts plustjänst för amerikanska Amazonkunder där man efter att ha betalat 79 dollar ges fri frakt på allt man köper under ett år. Därtill får man får låna en e-bok kostnadsfritt varje månad samt ges fri tillgång till streamingtjänsten Amazon Instant Video. Och det är alltså där Alpha House och Betas ska in.

Det blir heller inget frossande i hela säsonger hos Amazon. Till skillnad från Netflix satsar de på en mer traditionell modell, de tre första avsnitten publiceras i klump och är öppna att se även för icke Prime-kunder, sedan släpps resterande avsnitt enligt traditionell tv-sändningsmodell och pytsas ut ett i veckan.

Jag kommer att hålla tummarna för att det går bra. Nyligen kom nämligen slutligt besked om att Chris Carter ska spela in ett pilotavsnitt för Amazon Studios av den tänkta serien The After, vilket skulle kunna bli bolagets första dramasatsning. Nu är visserligen oddsen för att det här ska gå vägen rätt höga med tanke på att Chris Carter inte lyckats få till en enda succé under sin karriär som inte haft Arkiv X i namnet, men det är å andra sidan min favoritserie genom alla tider, så ursäkta mig mitt fåfänga hopp på ett mirakel. Inte mycket är känt om serien bortsett från att den ska utspela sig under apokalypsen.

Det är inte bara Amazon som börjat doppa tårna på tv-området. Halo är under utveckling till serie för Microsofts kommande Xbox One-konsol med Steven Spielberg som exekutiv producent. Projektet presenterades under pompa och ståt när Xbox One avtäcktes i våras, men därefter har inte särskilt mycket sipprat ut, och någon lansering i samband med att konsolen börjar säljas inför årets julhandel blir det inte tal om. Min känsla är att Microsoft främst ser Halo som ett sätt att höja sin konsols attraktionskraft som mediacenterhubb. Historien talar tyvärr inte till projektets fördel – långfilmsversionen av Halo har varit i development hell sedan 2005.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel