Premiär-recap

Älskade skitjobbiga Larry David – lämna oss aldrig! Magisk Curb-premiär i Petty-sorgen

Betyg 5 av 5

Det var inte världens bästa tillfälle att se nya Curb Your Enthusiasm-premiären, samma kväll som Tom Petty ligger för döden i respirator.

Eller så var det det. Larry David övervinner allt. Han träffar mig rakt i hjärtat precis som den där V-gitarren i Pettys Heartbreakers-logo. Detta var fan det bästa sättet att sörja Tom Petty. Med en annan gnetig genial gubbjävel.

Vi drönar in i avsnittet från luften, in genom ett öppet fönster, vidare in i Larrys duschkabin där han vrålar A Spoonful of Sugar från Mary Poppins och får ett utbrott över tvålflaskan.

1

Påklädd och promenad-glad ger han oss sedan den allra första dialogen – givetvis, som en hyllning till konceptet – en halvimproviserad aggro-diskussion med en killigt klädd tjej som undrar varför han inte höll upp dörren för henne, och han säger att hon inte gav honom några sådana vibbar … (Jag tror förresten att de här typiska Curb-grälen är så aggressiva delvis just på grund av att de improviseras; att det lättare blir så att man öser på när man inte riffar på varandras spontanrepliker i stället för att ha en färdig dialog.)

2

Sedan står Larry i Jeffs kontor – aaaah, vad härligt att så här omedelbart få träffa Jeff! – och dundrar ett färdigt manus i bordet: en musikal om fatwan mot Salman Rushdie! »A lot of funny stuff in there!«

3

Jeffs fru tittar in och dömer ut projektet som smaklöst. »Like you're a paragon of taste!« svarar Larry och avfärdar hennes look.

4

Strax visar det sig att jeffs frus dotter ska gifta sig – med en hemvändande soldat. Larry varnar direkt för att denne kan ha PTSD, och att det kanske inte yttrar sig ännu på något år, men sedan kommer han kanske bara att vakna upp mitt i natten och börja spöa upp sin hustru:

Skärmavbild 2017-10-02 kl. 22.37.49

Jeffs frisör anländer. Visar sig vara tjejen från nere i porten. Larry beställer en klippning, till lite senare i avsnittet.

Skärmavbild 2017-10-02 kl. 22.43.05

Larry Davids kontor. Hans assistent – Carrie Brownstein! – är tillbaka från, som Larry påpekar, »två dagars obetald« förstoppning. »Halva världen är förstoppad«, dömer han ut hennes diagnos, och driver sedan på i en bisarr mobbningsritual som även innefattar ett sms till en »fågellik« Richard Lewis.

Skärmavbild 2017-10-02 kl. 22.53.10

Hemma igen. Larry stör sig på hög hiphop från gårdshuset – näste man i favoritkaraktärparaden är såklart J.B. Smooves inneboende Leon. Han lär Larry att man inte säger »chillin« numera utan »lampin«, innan samtalet rör sig in på Larrys assistentproblem. Leon säger att Larry måste sparka henne för att hon dragit förstoppningskortet – »jag har spelat in porrfilm och varit med i en korvätartävling när jag varit förstoppad och det stoppade mig inte, jag fucking vann.«

Skärmavbild 2017-10-02 kl. 23.02.32

»Men jag kan ju inte sparka henne«, klagar Larry, »hon haltar och har en käpp och när hon var lite blev hon knullad av sin farbror. Hon är osparkbar. Hur kunde Jimmy Kimmel rekommendera henne? Hon är värdelös.«

»Ah«, förklarar Leon, »he couldn't fire her either, so he passed her ass on you … that fucking limpy-ass girl …« Japp, Leon är i gång igen!

Skärmavbild 2017-10-02 kl. 23.05.46

Okej, så kommer frisören och börjar klippa Larry. Hon är lesbisk och ska gifta sig, och det är hon som är mer den brudiga, och hennes partner den brudgummiga, säger hon. Larry börjar då givetvis igen med sina »vibbar«. Han får »inga brudvibbar av henne«. Han ber att få se ett foto av hennes tjej – klassiskt kvinnligt skitsnygg. »Hon är bruden«, fastslår Larry. Och så kommer den jävla Leon in som ett eko: »That's a fucking bride. You're a goddamn groom.«

Leon är verkligen som Larrys egen ekokammare. En Larry-förstärkare som boostar hans Mr Hyde när alla andra är emot honom.

Skärmavbild 2017-10-02 kl. 23.13.46

I nästa scen anländer Larry till ett välgörenhets-event som ex-hustrun Cheryl (gud vad jag älskar Cheryl Hines för denna roll) arrangerar för sin stiftelse People Against Mutilation. Vi får genast veta att Larry tycker namnet – »PAM« – är löjligt och hans svar när hon säger att hon vill väcka medvetenhet om könsstympningar är att »halva befolkningen är ju redan fokuserad på klitoris i alla fall«.

Skärmavbild 2017-10-02 kl. 23.22.14

Cue Ted Danson!

Skärmavbild 2017-10-02 kl. 23.23.35

Han berättar att han håller på att skilja sig, men att de är bättre vänner nu än tidigare. »Bullshit« säger Larry och börjar fippla med en liten munspray, Ted dirigerar honom mot Jeff en bit bort och Larry lämnar dem med ett »big stuff happening! Big stuff!«.

»Strangest man on the planet«, säger Ted. »Yeah, I know«, säger Cheryl.

Jeff berättar att hela Broadway är eld och lågor över Fatwa-musikalen och att han bokat in Larry hos Jimmy Kimmel. Typiskt Larry-svar på allt detta: »Hur mycket tar din frisör betalat av dig?« Han hade reagerat på priset 150 dollar »for a bald guy« och blir uppbragt när Jeff berättar att han bara betalar hälften så mycket.

Då skymtas Richard Lewis på andra sidan lokalen och de börjar vifta ordlöst åt varandra att den andre ska komma över. Ingen vill ge sig.

Skärmavbild 2017-10-02 kl. 23.34.18

Till slut möts de på neutral mark och börjar tjafsa om vem som var tvungen att ta flest steg för att komma dit, Richard Lewis hävdar ålderns rätt, och säger sedan att han skiter i Larrys musikal eftersom han är skitsur på sms:et Larry skickade från kontoret tidigare på dagen, som svar på nyheten om att Richards fågel hade dött.

Skärmavbild 2017-10-02 kl. 23.38.27

Larry går inte med på att det var en tragedi att Richards parakit dött, »om det hade varit en riktig papegoja, möjligen, eller en tukan«.

»Vet du vad jag skrattar åt?« frågar Richard allvarligt. »Åt det sorgliga i hela din existens.«

Ute på gatan träffar Larry Jeffs fru på väg in, och snart förstår vi varför han är så uppmärksam och vänligt frågande om hennes nya ekologiska skincare-business: för att pracka på henne sin limpy-ass assistent-bitch, förstås.

Skärmavbild 2017-10-02 kl. 23.49.01

»Har hon jobbat för Kimmel?!«

När hon överlyckligt hastat vidare in på eventet står Larry kvar ensam ute på gatan och yppar säsongens allra första »Pretty good! Prettyyyy … prettyyyy … pretty, pretty good!«

Nästa dag. Larry besöker Betsy, frisören, för att snacka om hennes dubbla prissättning. Han hör att de grälar om det stundande bröllopet därinne och stormar lystet in. Larry är en mänsklig gam. Betsys blivande äkta hälft attackerar Larry direkt, »ah, det var du som slog i henne den här skiten! Vad är det för jävla sorts psykopat som lägger sig i de små nyanserna i ett lesbiskt bröllop!«

Larry liknar då sig själv vid Robert Kennedy på Ted Kennedys begravning och gör sin klassiska slå-ut-med-armarna-gest:

Skärmavbild 2017-10-02 kl. 23.58.00

Sedan går det åt helvete, Betsys tjej sliter av sig ringen och gör slut, och Larry säger »no, no …« … men håller upp dörren för henne när hon går. (Och börjar sedan tjafsa om Betsys frisörstaxa).

Tillbaka på sitt kontor berättar Larry för sin assistent att han fixat ett fantastiskt nytt jobb åt henne, eftersom han ändå ska till New York med musikalen, ett mer utmanande jobb för »en fantastisk kvinna som är en fucking saint« (eh … Jeffs fru?), och så säger han att det är lika bra att börja packa direkt och hjälper henne otåligt med att fylla en flyttkartong.

Skärmavbild 2017-10-03 kl. 00.03.16

»Kan du inte gå lite snabbare med den där käppen?« hetsar han henne, medan han går före med kartongen i sin famn, »de har ju till och med handikapp-OS med såna där.«

När hon gått gör Larry den här minen …

Skärmavbild 2017-10-03 kl. 00.08.15Vem kan han göra denna min inför?

Leon, såklart.

Skärmavbild 2017-10-03 kl. 00.10.28

Dock hade inte Larry räknat med Leons baktanke – att själv ta över assistentjobbet. Larry är rätt tveksam när hans inneboende bänkar sig och tar sitt första telefonsamtal.

»Larry David's office. What the fuck is up? Oh, I'm sorry. That bitch got foisted.«

Klipp till showtime hos Jimmy Kimmel. Leon knallar omkring och tar telefonsamtalen stående och käkar av besökar-snacksen när Kimmel tittar in och hälsar Larry välkommen, frågar »what have you been up to?«, och Larry svarar: »Nothing, just lampin'«, och börjar förklara för Kimmel att det är svart slang, innan han ger Kimmel sina hjärtligaste gratulationer.

»För vad?« undrar Kimmel.

»För din fantastiska påprackning.«

Här trodde man kanske att det skulle gå åt helvete, men egentligen gjorde man inte det för redan innan Kimmel svarar inser man att han ska erkänna, och mycket riktigt:

»Jag gjorde det. Jag prackade på dig henne. Marty Short prackade på mig henne.«

Intervjun inför tv-publiken går sedan oväntat bra.

Skärmavbild 2017-10-03 kl. 00.30.17

Larry är väl egentligen mer manisk än rolig, men snacket om musikalen kuggar i, om än rasistiskt och lite väl förlöjligande om ayatollor.

Klipp till dagen efter. Jeff ringer, är fullständigt utom sig. »Sätt på tv:n. Vilken jävla kanal som helst!« I bakgrunden ser vi hans fru säga till sin nya assistent att hon är en »complete and total fuck-up«. Stackars tjej.

Skärmavbild 2017-10-03 kl. 00.30.50

Well, det var ju ett tag sedan i avsnittet, typ 25 minuter tidigare, som man fattade att den här stunden skulle komma:

Skärmavbild 2017-10-03 kl. 00.36.33

Fatwa! Musikalen ett dött projekt. Larry skriker av dödsångest. Jeff också. Leon tar det chill (eller … kan man ta det »lamp«?) och säger att han inte kan komma ihåg allt alla säger, ej heller att Jeff bett honom instruera Larry att vad han än gör hos Kimmel, imitera och förlöjliga ingen ayatolla.

Klipp till FBI-kontor.

Skärmavbild 2017-10-03 kl. 00.40.45

Efter ovanstående replik börjar en (numera konstant) hysterisk Larry skrika snabb låtsas-arabiska för att visa FBI-snubben hur ayatollan hade låtit på tv (inte bara hysteriskt, även hysteriskt rasistiskt, och hysteriskt roligt).

Jeff ställer lite lugnare frågor om »fatwa by association«.

Klipp till ett kafébord där Larry visar upp sin nya förklädnad för Richard Lewis och försöker övertyga sig själv om effektiviteten genom att dra förklädnadens historia från Tyra Banks till Undercover Boss.

Skärmavbild 2017-10-03 kl. 00.48.31

Richard Lewis skrattar. Och spegelvänder Larrys ord mot honom från eventet tidigare i avsnittet. »Du är komiker. Du måste tåla skämt.«

Larry må ha satt på sig peruk, men han har parkerat sin egen bil ute på gatan – och den har blivit siktad av frisören Betsys (numera före detta) fästmö som kommer instormande och skriker att hon vet att Larry är härinne nånstans.

Återstår en slutminuts förnedrings-fars …

Skärmavbild 2017-10-03 kl. 00.50.04

… samt snygg återkoppling till inledningens duschscen, nu fulländad med definitiva Psycho-vibbar. Och ett fantastiskt slutreplikskifte. Det tänker jag i alla fall inte avslöja!

Skärmavbild 2017-10-03 kl. 00.55.56

Hm, vad fasen hände här egentligen? Har jag recappat hela avsnittet? Jag brukar ju aldrig recappa …

Kanske hade det med Tom Pettys hjärtkollaps att göra. Jag behövde något att sysselsätta mig med i kväll. Nu ska jag se avsnittet igen, och sedan spela A Face in the Crowd.

Curb Your Enthusiasm säsong 9 hade streamingpremiär i går på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ryktena var sanna: Veronica Mars återkommer!

20 september, 2018
Podcast

Äntligen tillbaka! TVdags-podden från Malmö filmdagar

20 september, 2018
Tablåtips

Kvällens måste-tv! Mia Skäringers berörande serie Kroppshets

20 september, 2018
Tips

Conner O'Malley på djupt vatten – se världens första flodbaserade talkshow

19 september, 2018
Kommentar

Kontrovers på barnens bästa gata – klart Bert & Ernie kan vara homo

19 september, 2018
Pop Culture Confidential

Mer podd: vi pratar Emmy & intervjuar skaparna av Netflix-aktuella Maniac

18 september, 2018
Klipp

Trailerfest! Här är Brie Larson som Captain Marvel

18 september, 2018
Lista

Vann din favorit? Här är alla Emmy-vinnare

18 september, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Skaparna av nya Amazon Prime-serien Forever

18 september, 2018
Trailer

Mary Poppins kommer till jul – med Blunt som värdig arvtagare

17 september, 2018
Trailer

Snart dags för mörka Sabrina-rebooten!

17 september, 2018
Recension

Imponerande verklighetsflykt i Netflix Ultimate Beastmaster

17 september, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel