Premiär

Älska mig: Josephine + Sverrir = bäst

Josephine Bornebusch är en fenomenal komedienne på sitt avmätta, återhållsamma sätt och det får hon visa med bravur i sin egen Älska mig, som hon både skrivit och regisserat. I den spelar hon den 30-plus-åriga överläkaren i obstetrik, Clara, på jakt efter man och barn, som gömmer sig bakom sin rejält krassa humor på grund av rädslan att det kanske inte kommer bli så som hon vill ha det. Efter havererat Tinder-dejtande stöter hon på Peter (Sverrir Gudnason) vid godisdisken och ljuv musik uppstår. Typ. Han verkar i alla fall vara helt perfekt, vilket ju kan kännas ganska skrämmande.

Historiens tre generationers relationsdramer är inte speciellt originella, men dialogen är bra och med den gör skådespelarna sen serien, och de gör den bra.

Dialogen flyter på förträffligt, jag älskar hur till exempel Clara tjatar på om samma sak om och om igen, för att ingen vill eller orkar lyssna. Eller hennes fyllesnack som är så patetiskt på pricken svamlat. Peter får mest vara lite störigt charmig i början innan han blir sådär charmigt snäll och det är bara bra. Bornebusch och Gudnason råkar vara mina svenska favoritskådespelare, Gudnason sen Den allvarsamma leken, och det är bara att konstatera att de två tillsammans kan man se hur mycket som helt av. Helt ärligt vill jag helst att Älska mig bara ska handla om Clara och Peter, men det gör den inte. Det finns föräldrar och det finns en lillebror och här måste jag genast ställa en fråga.

Varför är det miljoner gånger vanligare i film och tv än i verkligheten att det skiljer 15 år plus mellan de två syskonen i en familj? Jag kan inte låta bli att anta att det beror på nån slags slapphet, som i det här fallet när man vill trycka in en historia om tre generationer i stället för två och det är lättare att skriva om en typisk 20-åring än en 30-plussare dito. Detta sagt så är Gustav Lindhs (från bland annat danska filmen Hjärter Dam) skådespelande utmärkt i rollen som lillebrorsan Aron, även om han är en riktigt jobbig, själv-centrerad typ som är ganska outhärdlig att följa. Johan Ulvessons pappa Sten å sin sida är nästan överdrivet erbarmlig åtminstone i första avsnittet och det hela gränsar till sketchaktig lyteskomik istället för dramakomedi.

Trots dessa invändningar är Älska mig riktigt angenäm. Bornebusch är skicklig och lyckas bland annat att få till cringe hur bra som helst. Claras första dejt med Peter är ett exempel på en scen som är mycket svårt att titta på, men ändå ack så bra. Riktigt fint i tonen blir det i andra scener. Historiens tre generationers relationsdramer är inte speciellt originella, men dialogen är bra och med den gör skådespelarna serien, och de gör den bra, speciellt Josephine och Sverrir.

Tydligen har tv-bolaget ABC redan beställt ett pilotavsnitt av en amerikansk version producerad av Elizabeth Banks produktionsbolag och en säsong två ska redan vara beställd av Viaplay.

Älska mig är ett Viaplay-original som hade premiär den 11 oktober.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter tolkningarna

Mycket mellanmjölk men ändå mysig Så mycket bättre-final

7 december, 2019
Säsongspremiär

Benlöse Ivar på äventyr i Ryssland när Vikings ska få ett avslut

5 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

2010-talet gav oss några alldeles utsökta äktenskapsdraman

3 december, 2019
Kommentar

The Irishman föryngrar ansikten digitalt, men glömmer bort allt det andra

2 december, 2019
Kommentar

Ken Burns Countrymusikens historia på SVT Play – men se den inte!

1 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ray Donovans eviga dödsdans

1 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Är Magnus 1 eller 5? TVdags splittrat efter Så mycket bättre

30 november, 2019
Recension

Julen i fara i årets julkalender Panik i tomteverkstan

30 november, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: The Irishman-aktuella dekoratören Regina Graves

28 november, 2019
Gruppdiskussion

Gaslighting & spagettivästern: The Walking Dead-cirkelns säsongsreflektioner efter vinterfinalen

28 november, 2019
Kommentar

Melodifestivalen 2020: Dags för en kvinna att vinna!

26 november, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Bästa buddy cop-duon sen Turner & Hooch

24 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel