Recension

Allvarligt talat, Arkiv X… ett komik-avsnitt? I en 6-episoders-säsong?

Innehåller spoilers om X-Files säsong 10, episod 3, Mulder & Scully Meet the Were-Monster.

Så har vi då kommit till det komiska avsnittet. Under Arkiv X tidigare levnad petades sådana in här och där, monster of the week-episoder med extra skruv där allvaret tonades ner och humorn upp. Världen som Mulder och Scully rör sig i tangerar ofta det absurda, och det behövs egentligen inte mycket för att det ska tippa över.

I en ordinarie 22-avsnittssäsong kan jag absolut se poängen med den här typen av avsnitt, en möjlighet för manusförfattare och filmteam att ta ut svängarna och få lattja lite, som att åka på jobbkonferensresa och faktiskt få med sig något av värde hem bortom fylleskrönor och bakisångest.

Men i en sex avsnitt kort säsong? Behövs verkligen ett rejält korsdrag för att vädra ut då? Och krävs det därtill ett komikavsnitt deluxe där allt skruvats upp till elva? Jag är lite ambivalent.

Inom varje monster finns en människa som bara väntar på att få komma ut.
Inom varje monster finns en människa som bara väntar på att få komma ut.

Fast okej då, jag ska sluta vara surkart. Mulder & Scully Meet the Were-Monster VAR ett roligt avsnitt som gick att njuta av även om man missade vartenda utplacerat påskägg (jag upptäckte själv knappt hälften). Och Darin Morgan, som skrivit flera av seriens bästa komiska avsnitt, hade en lustig twist på det vanliga bli biten och förvandlas till ett monster om natten-upplägget, här var det ett fjälligt monster taget direkt ur ett kostymförråd från 1950-talets monsterfilmer som blivit bitet av en människa och som under stor bestörtning tvingades genomgå en metamorfos varje morgon och bli en försäljare av mobiltelefonabonnemang i billig kostym.

Själv tyckte jag att de roligaste bitarna kretsade kring Mulder och Scully. Mulders uppgivenhet i inledningen när han gått igenom gamla arkivmappar och sett att fall han trott benhårt på – som The Amarillo Armadillo Man och The Hairy Whatzit of Walla Walla – med facit i hand ofta visat sig vara billiga PR-trick och ovanliga naturfenomen var sött – likaså hans snabba nytändning när Scully strax därefter berättade att de fått ett nytt fall, och att det handlar om ett monster.

Blinkningarna till seriens hardcore-fans och vinkningarna till de i teamet som inte längre finns i livet var avsnittets huvudnummer.

Överlag var det ett väldigt Muldercentrerat avsnitt, även om Scully ofta fick sista ordet. Scenen på motellet i Oregon där Mulder på egen hand gick igenom hela deras vanliga fram och tillbaka-resonerande där han tror på monster och hon på vetenskap var både kul och typisk för avsnittet, och vid harangens slut tror han faktiskt för ett ögonblick att hon är med på hans vilda teori, men icke så: You're batcrap crazy!

Fallet som sådant ger jag inte mycket för, jag vet inte om jag ens riktigt förstod turerna kring själva monsterbitaren och vilka motiv som drev hen, men mysteriet var å andra sidan den här veckan knappast huvudnumret, det var blinkningarna till seriens hardcore-fans och vinkningarna till de i teamet som inte längre finns i livet, den långa scenen på kyrkogården exponerade flitigt gravstenar för Kim Manners och Jack Hardy, mångåriga och älskade medarbetare i Arkiv X-gänget (på Manners gravsten syns citatet »Let's kick it in the ass« ingraverat, något han tydligen ofta brukade säga).

Kim Manners regisserade 52 avsnitt av Arkiv X, och dog år 2009.
Kim Manners regisserade 52 avsnitt av Arkiv X, och dog år 2009.

Och inte minst viktigt – att som tittare få se David Duchovny och Gillian Anderson ha genuint roligt på jobbet! Det har ju funnits spekulationer om att återuppväckelsen bara handlar om pengar, något som dessutom fått en bitter eftersmak i dyningarna av att det framkom att Gillian Anderson bara erbjöds hälften av David Duchovnys gage. Visst, Duchovny var seriens fixstjärna från början och den som troligen måste strykas medhårs även nu med tanke på de slitningar som funnits historiskt mellan honom och Carter, men som jag skrev redan i min första recension – det är Gillian Anderson som är seriens stjärna i dag, och att hon inte erbjöds samma peng redan från start utan var tvungen att bråka sig till det är ju bara batcrap crazy. Med det i åtanke känns det betryggande att se ett sådant här avsnitt, där de båda så tydligt ler med hela ansiktet. De gillar det här.

Kommen halvvägs in i det här har jag en varm känsla i magen. Nu har vi ett avsnitt kvar av en fan-favorit, nästa veckas Home Again som skrivits och regisserats av Glen Morgan, och därefter två avslutande Chris Carter-avsnitt. Det är bara att hålla tummarna att glädjen håller i sig.

1950-talet ringde och ville ha tillbaka sin monsterkostym.
1950-talet ringde och ville ha tillbaka sin monsterkostym.

Kul detalj: Om jag inte misstar mig var det här det första avsnittet sedan sjunde säsongens final där den klassiska vinjetten användes helt omodifierad, i de senare säsongerna uppdaterades grafiken och skådespelare tillkom. Den här säsongen har den gamla grafiken och bilderna från tidigt 1990-tal på David Duchovny och Gillian Anderson har använts, men Mitch Pileggi har även fått vara med. Men i det här avsnittet medverkade inte han, och då blev det old school hela vägen.

X Files sänds på TV3 på torsdagskvällarna och streamas på Viaplay.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel