AMC:s nya storsatsning ingen given hit

Alltför svartvitt om USA:s första spionring i Turn

Med tanke på hur indränkt min hjärna är i amerikansk kultur är det konstigt hur lite koll jag tycker mig ha på landets ursprung. Visst, jag vet hur det gick till i stora drag – brittisk koloni, revolution mot överhögheten, självständighetsförklaringen 1776 och sedermera George Washington som den till en början 13 delstater stora federationens president. Men med tanke på hur mycket jag vet om amerikansk 1900-talshistoria, och kanske även inbördeskriget 1861–1865 (tack Nord och Syd!), så ekar det tomt där kunskaperna om nationens födelse torde ligga.

Efter att ha sett den drygt timslånga piloten tvingas jag dock säga att mitt intresse har falnat något. Inte för den amerikanska revolutionen som sådan utan för hur den skildras i serien.

Därför var det med stor entusiasm jag åtog mig uppdraget att recensera AMC:s nya spionserie Turn, amerikansk premiär i söndags kväll och svensk premiär på C More Series och Filmnet i dag. Handlingen kretsar kring The Culper Ring, den första amerikanska spionsammanslutningen, vars syfte under frihetskriget var att smuggla ut uppgifter till general Washington om de brittiska truppernas agerande i trakterna kring New York. I centrum står Abraham Woodhull (Jamie Bell), farmare på Long Island som försöker hålla huvudet lågt i den allt mer infekterade konflikten mellan brittisk överhöghet och lokala kolonisatörer. En serie händelser tvingar honom dock att ta ställning, och (till en början) mot sin vilja dras han in i spionaget.

Efter att ha sett den drygt timslånga piloten tvingas jag dock säga att mitt intresse har falnat något. Inte för den amerikanska revolutionen som sådan utan för hur den skildras i serien. Än så länge är historien så enkel och svartvit (eller snarare rödblå) – britterna i röda rockar är serietidningsonda, Washingtons amerikanska soldater i blå rockar är rättrådiga, folket är kuvat under tyranniskt styre och de vars lojalitet vi förväntas vara lite tveksam kring ser för säkerhets skull också halvskumma ut. Inte heller finns några antydningar om psykologiskt djup hos rollfigurerna, vad vi ser på ytan är vad vi får.

Nu ska så klart inte en hel säsong om tio avsnitt dömas ut av en pilot där huvudsyftet snarare är att förklara upplägget och presentera spelplanen än att dyka ner i rollfigurernas psyken, men efter att ha googlat och läst ett par amerikanska recensenter som har förhandssett tre avsnitt, verkar det inte som att någon förändring är på väg i brådrasket. Kvar finns ett actiondrama som visserligen är snyggt och väl genomfört, men utan några initiala tecken på att kunna utvecklas till ett Mad Men, Breaking Bad eller ens The Walking Dead, för att nämna tre av AMC:s kritikerrosade framgångar från senare år.

Men ja, jag fortsätter att kolla på Turn, åtminstone några avsnitt till. Om inte annat så för historielektionens skull.

Turn visas i Sverige på C More Series med två dagars eftersläpning från USA, premiär i kväll kl 21. Serien läggs även upp på C More Play och Filmnet.

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

Veckans & förra veckans podd: Oscars-nomineringarna & tv-året 2020!

24 januari, 2020
Analys

Vem är Holly Gibney? TVdags reder ut kopplingarna mellan The Outsider & Mr Mercedes

21 januari, 2020
Nyhet

Äntligen besked: Disney+ kommer till Sverige i sommar

21 januari, 2020
Nyhet

Jaaa! Studio Ghiblis mysiga filmskatt samlad – Netflix visar (nästan) alla filmer

21 januari, 2020
Podcast

Filmdags! TVdags-podden från Stockholm filmdagar

20 januari, 2020
Premiär

HBO Nordic-premiär för Avenue 5 – en mardröm full med fniss

20 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: IS-helvetet chockstarkt skildrat i SVT:s Kalifat

19 januari, 2020
Recension

HBO-premiär för ruggigt otäcka Stephen King-serien The Outsider

13 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Watchmen-soundtrackets magiska postpunk

12 januari, 2020
Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

8 januari, 2020
Att se-lista 2020

Bäst i tv-världen i år? Vi rankar våra största förväntningar

5 januari, 2020
Recension

Netflix-premiär för Sherlock-skaparnas lekfulla Dracula-tolkning

4 januari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel