Fotboll

»Äntligen väder, äntligen en doft av läder, äntligen rullar bollen igen…« Äntligen Allsvenskan!

Texten innehåller spoilers om Allsvenskan 2016.

Det finns en scen i dokumentären Blådårar från 1997. Vi får se MFF-legendaren Egon Jönsson göra sig redo för den allsvenska premiären. Han klär upp sig och gör sin fin för match. Det är inte vad som som helst att gå på allsvensk premiär. En allsvensk premiär är något fint och högtidligt. Jag gillar det. Så nu gör vi oss fina för premiär. Nisse Hellbergs En doft av läder passar fint för att få igång känslorna.

Från norr till söder vart du än bor
Här kommer våren med nyklippt gräs och sol
Äntligen väder, äntligen en doft av läder, äntligen rullar bollen igen

I dag möts storfavoriterna Malmö och regerande mästarna Norrköping. De möttes redan för några veckor sedan i cupen. Av de matcher jag såg på försäsongen var det den med högst tempo och bäst intensitet. Då vann Malmö efter att de haft varsin halvlek. Malmö är rättvist favoriter till att vinna Allsvenskan 2016. De har den bästa truppen, men frågan är om de har den bästa startelvan. Trots de fem raka segrarna i cupen så finns det frågetecken. Hur laget ska formeras på bästa sätt? Nyckeln för MFF-tränaren Allan Kuhn är innermittfältet. Det finns fem spelare att välja mellan: Oscar Lewicki, Anders Christiansen, Enoch Kofi Adu, Erdal Rakip och Magnus Wolf Eikrem. Det är fem spelare med rätt skilda spelstilar och formstatus. I cupen har man spelat Lewicki och Christiansen och det lär vara de som startar idag. Lewicki är kanske Allsvenskans bäste defensive mittfältare, men brister i spelet med boll. Den bäste i gänget är egentligen Adu, men där finns just nu stora frågetecken på motivationen och formen. Ska Malmö vinna guldet i höst måste man hitta den bästa kombinationen som passar både spelsystemet och motståndet. Lewicki och Adu är nog heller inte långt ifrån att lämna i sommar. Att de andra lagen och tidningsexperten lägger favoritskapet på Malmö tror jag inte är något problem. Malmö är vana vid att spela under favoritskap.

Norrköping visade i samma cupmatch att man inte vann SM-guldet av en slump. De är ett riktigt bra lag och har bara blivit av med en spelare i vinter, mittfältaren Alexander Fransson till Basel. Som ersättare har de tagit in Andreas Blomqvist från Ålborg. Han var riktigt bra i Mjällby 2013, för att sedan göra det sämre 2014 då hela laget var uselt. Han lyckades inte sedan i Danmark och är nu tillbaka i Sverige. Bra skott och driv med bollen. Till premiären måste Norrköping avstå Nicklas Bärkroth. Det var mycket tack vare hans löpningar som Norrköping störde Malmö under cupmötet. Flera nyckelspelare har kontrakt som går ut efter den här säsongen. Det kan innebär stor trupprotation i sommar.

Konkurrenter till Malmö finns det gott om. De på förhand svåraste är AIK och Göteborg. De har både blivit av med vad som kanske var de två viktigaste spelarna för sina lag förra året, Henok Goitom och Gustav Svensson. AIK har värvat ett flertal offensiva spelare, men ingen av dem kommer att ersätta Goitom som navet i det offensiva spelet. Det vore kul om AIK fortsätter att matcha sina yngre spelare. Jag hoppas att spelare som Niclas Eliasson, Anton Salétros, Christos Gravius och Alexander Isak får bra med speltid. Dags för Eliasson att visa sin potential? Intressantast av AIK:s nyförvärv tycker jag är Amin Affane. Hans fina vänsterfot kommer att skapa chanser. Nu har AIK också lånat in Carlos Strandberg fram till sommaren. Han var en av Sveriges största anfallstalanger när han lämnade Häcken. Lite svårbedömd status idag, men det ska bli intressant att se honom igen. AIK har annars ett sådant bra grundspel och en sådan stabil defensiv att de kommer att vara med i toppen.

Grunden till Göteborgs topplacering förra året var tillsammans med Svensson mittbacken Thomas Rogne. Hade inte Rogne blivit skadad tror jag att Göteborg hade vunnit guldet. Han är inte riktigt tillbaka än. Svensson var en fenomenal bollvinnare förra året. Han kommer att saknas. Kanske att Sebastian Eriksson, som var en liten miniflopp förra året, kommer att ta för sig mer. De har fått tillbaka Tobias Hysén från Kina, men vad jag har sett så tycker inte jag att han har kvar samma klipp i benen som innan. Besvärligt för AIK och Göteborg är kanske att de måste sälja någon spelare för att få ihop ekonomin. Då är det Ebenezer Ofori och Gustav Engvall som ligger närmast att försvinna.

Elfsborg är svårbedömda. De har bra spelare i backlinjen och på mittfältet för att sedan inte ha någon vettig anfallare som kan göra målen. De kan ha gjort Allsvenskans smartaste nyförvärv i U21-landslagsmannen och mittbacken Joakim Nilsson från Sundsvall. Kanske Allsvenskans mest lovande försvarare? De är ett topplag om de får till målskyttet. Får de behålla Viktor Claesson hela året?

Ser fram emot att se de nya afrikanerna Michael Olunga och Mihlali Mabhuti MayambelaBåda upphypade av Djurgårdens sportchef Bo Andersson.

 

Häcken säger många kan överraska, men det är väl endast på grund av vad man såg i cupsemifinalen mot Hammarby. De har Paulinho och tre–fyra till kompetenta spelare. Men det är också ett lag som nyligen släppt in två mål mot Hammarby och tre mål mot Ljungskile. Det finns frågetecken på försvarsspelet. Emil Wahlström är inte en mittback för toppstrid. Jag undrar också hur mycket tankar de redan har på cupfinalen.

Djurgården föll ihop förra året när de fick Haris Radetinac långtidsskadad. Han är inte riktigt tillbaka än och nu är även Kerim Mrbati borta. Viktige Emil Bergström har försvunnit till Ryssland. De har nu börjat få ordning på ekonomin och kan kanske börja tänka lite framåt. Tycker truppen ändå är aningen försvagad mot förra året. Mathias Ranégie är den nya profilen, men frågan är var han står idag. Ser fram emot att se de nya afrikanerna Michael Olunga och Mihlali Mabhuti MayambelaBåda upphypade av Djurgårdens sportchef Bo Andersson.

Hammarby och Nanne Bergstrand ska i vanlig ordning förnya svensk fotboll. Tycker Hammarby har en brokig trupp. Jag ser inte riktigt strukturen eller tanken i den. Det finns kompetens lite här och var men samtidigt några medelmåttor. Imad Khalili är snart 29 år och gjort en bra allsvensk säsong sin karriär. Varför värvade man honom? Jag gillar dock Erik Israelsson. Hoppas han får vara frisk. I cupsemin var de bra så länge de höll uppe intensiteten i pressen. När den avtog så visade laget stora brister i spelet. Hammarby har en av Allsvenskans bästa målvakter Ögmundur Kristinsson. Han kommer att rädda flera poäng.

Örebro var ett av de bästa lagen under andra halvan av förra säsongen. Det var tack vare Astrit Ajdarevic. Funkar han kan Örebro slåss om topp fem. Är Mikael Almebäck lika bra som när han lämnade har man också en riktigt bra mittback.

Kalmar snackas det lite om. De är bättre än förra året, men kanske måste de sälja något under året. Dålig ekonomi tynger ned. Det är lite Rasmus Elm-hybris just nu. Svårbedömda, men når inte topp tre. Kan vara topp fem vid stolpe in. Lite spänd på anfallstalangen Lumala Abdu, ny från Mjällby, och mittbacken Marko Biskupovic, ny från Chile.

Gefle kämpar på. De har etablerat sig bra i Allsvenskan och jag undrar om de inte håller på att ändra lite på stan. Kan de ta upp konkurrensen med Brynäs och göra Gävle till en fotbollsstad? Med den nya arenan är det kanske inte helt omöjligt även om det blir svårt. Håll ögonen på deras nya mittback, fransmannen Joshua Nadeau. Sägs vara kanon.

Falkenberg får det svårt i år. Nu har de blivit av med två spelare till som gått till Helsingborg, Calle Wede och Adam Eriksson. På det blir de av med Gustav Nilsson till sommaren då han går till Bröndby. Värvningarna skrämmer inte. Falkenberg är sämre än förra året, och då fick de kvala för att kvar. Jag kan inte se hur de ska klara sig i år.

Helsingborg håller på att sanera sin ekonomi samtidigt som de ska fortsätta vara ett allsvenskt lag. Det innebär att de måste budgetvärva smart och få ut max av sin trupp. Jordan Larsson är fortfarande bara 19 år men har redan gedigen allsvensk erfarenhet. Förhoppningsvis tar han ett steg till. Det kommer att bli en trist säsong på undre halvan för Henrik Larsson och hans lag.

Sundsvall har gjort två intressanta värvningar. Jag gillade Kristinn Steindórsson redan när han spelade i Halmstad för två år sedan. Nu är han tillbaka i Allsvenskan efter ett år i MLS. Målfarlig ytter med bra skott. Stefan Silva är ny från Sirius där han gjort 27 mål på de två senaste säsongerna. De har dock blivit av med mittbacken Joakim Nilsson som de har ersatt med att låna Noah Sonko Sundberg från AIK. Sundsvall kommer att klara sig kvar, men inte mycket mer än så.

Jönköpings Södra har en målvakt av bra allsvensk klass i U21-landslagsmannen Anton Cajtoft.

Så har vi nykomlingarna kvar. Det är Östersund som har fått det mesta medieutrymmet. De är en bättre story, men det är redan tjatigt och tröttsamt att läsa om dem. De flesta journalister har inte ansträngt sig mycket mer än att skriva om laget som håller på kultur (läs dock gärna artikeln i senaste Offside som lite omväxling). Det är dock ingen som förklarat sambandet mellan att spela teater och att bli en bra fotbollsspelare. Det antas bara. Deras ordförande Daniel Kindberg har sagt att de ska vinna Allsvenskan inom tre år. Sådana uttalanden har vi hört förr. På upptaktsträffen berättade deras assisterande tränare att de ska fortsätta spela sitt spel och försöka spela sig ur alla situationerna. Jag är dock tveksam till att de har truppen för att göra det mot allsvenskt motstånd. Östersunds intressantaste spelare är Saman Ghoddos, ny från Syrianska. Honom har jag följt lite sedan han var med i programmet I Zlatans fotspår för några år sedan. De lag som klarar att etablera sig i Allsvenskan har gjort det på att spela på sina resurser. Det tror jag Jönköpings Södra gör bättre. Många tycks ha glömt bort att det faktiskt var de som vann Superettan förra året. Södra är en klassisk klubb som jag gärna välkomnar tillbaka till Allsvenskan. Nuförtiden slipper de också att möta Grimsås. Den mest spännande spelaren i laget är Dzenis Kozicka, ny från Värnamo, som var en av Superettans bästa offensiva spelare förra året. I U21-landslagsmannen Anton Cajtoft har de också en målvakt av bra allsvensk klass.

Skyttekung? Fjolårets vinnare Emir Kujovic kontrakt går ut efter säsongen. Det är stor risk att han lämnar i sommar. I Malmö tror jag målen kommer att spridas ut mellan flera spelare. Spelare som Denni Avdic, Mathias Ranégie och Tobias Hysén har nog en bit kvar till formen. Favorit borde vara Häckens Paulinho. Elva mål på fjorton matcher förra året och inlett den här säsongen bra. Häcken spelar offensivt och han konkurrerar inte med någon om att göra målen. En outsider är Kalmars Marcus Antonsson, 12 mål förra året i ett svagt Kalmar. De är bättre nu. Alhassan Kamara i Örebro gjorde 14 mål på 19 matcher 2014, men var skadad hela förra året. Han har varit bra på försäsongen. Får han vara frisk och är kvar i Allsvenskan hela året så är han ett namn.

En medienyhet för året är programmet Fotbollsmåndag som kommer att sändas på TV12, Cmore och Expressen TV. Jonas Dahlqvist är programledare och experter är Olof Lundh och Jens Fjellström. De behöver nog inte anstränga sig mycket för att det ska bli bättre än SVT:s gamla Fotbollskväll, som bara blev tröttare och tröttare för att tillslut somna helt. Premiärprogrammet på måndag sänds kl 21 på C more och kl 22 på TV12.

Så här ni då facit på hur Allsvenskan 2016 slutar:

 1. Malmö FF
 2. AIK
 3. IF Elfsborg
 4. IFK Norrköping
 5. IFK Göteborg
 6. BK Häcken
 7. Kalmar FF
 8. Örebro SK
 9. Djurgårdens IF
 10. Gefle IF
 11. Hammarby IF
 12. GIF Sundsvall
 13. Helsingsborgs IF
 14. Jönköpings Södra
 15. Östersunds FK
 16. Falkenbergs FF

Första omgången spelas så här:

Lördag
Malmö FF - IKF Norrköping (C More Sport och TV12 kl 13)
Kalmar FF - Jönköpings Södra (C More Live 2 kl 16)

Söndag
AIK - GIF Sundsvall (C More Sport kl 15)
BK Häcken - IF Elfsborg (C More Fotboll kl 15)
Gefle IF - Helsingsborgs IF (C More Live 2 kl 15)
Falkenbergs FF - IFK Göteborg (C More Sport kl 17:30)
Örebro SK - Djurgårdens IF (C More Fotboll kl 17:30)

Måndag
Hammarby IF - Östersunds FK (C More Sport kl 19)

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel