Klipp

Agents of SHIELD:s webbserie är okej – men varför inte ett julavsnitt?

Marvels tv-serie Agents of SHIELD har haft en väldigt stark första halva på sin fjärde säsong, och i uppehållet innan serien kommer tillbaka på amerikansk tv i januari har de släppt en liten webbserie. Agents of SHIELD: Slingshot är uppdelad i sex korta delar (ganska onödigt eftersom alla släpptes samtidigt) som sammanlagt är cirka 25 minuter och fungerar som ett kort avsnitt av Agents of SHIELD. Handlingen kretsar runt en av seriens biroller, Elena Rodriguez, som är »inhuman« och kallas Jojo på grund av sina superkrafter, som gör att hon kan röra sig extremt snabbt för att sen återvända dit hon började. I webbseriens miniavsnitt får vi träffa alla huvudkaraktärer från den riktiga serien, men i slutändan undrar jag vad poängen är och har en idé för något mycket fyndigare de kunde gjort istället.

Elena har aldrig varit en favorit för mig. Alla andra tjejer och killar i serien är så roliga och mysiga, kanske det mest älskvärda gänget på tv, men »Jojo« har fortfarande inte klickat för mig och webbserien gör ingenting för att ändra på det. Hon är bara ganska tråkig. Hon dök först upp i säsong tre som en spansktalande karaktär från Colombia så kunde hon ingen engelska alls. Efter att ha övat ett par gånger kunde hon dock snart prata helt flytande engelska med spansk brytning, bara för att hon ville kunna prata med Mack som hon är lite kär i (men vem är inte lite kär i Mack, årets tv-hunk #1?). Agents of SHIELD är ju långt ifrån den enda amerikanska serien som offrat logik för att kunna ha mer engelska, och serien har faktiskt haft en hel del scener på olika språk, men hennes engelska får det mig fortfarande att himla med ögonen. Små kommentarer om att hon lär sig snabbt eller att hon tar en sekund extra med att hitta rätt ord är inte tillräckligt som ursäkt. Det är bara en pinsam detalj med henne och jag har inte upptäckt någonting speciellt kul eller positivt med karaktären som kompenserar för det.

Kul ändå för Natalia Cordova-Buckley som spelar Elena, att få ta en ledande roll här även om det bara är en kort webbserie. Jag undrar om det betyder att hon kan komma få en större roll i Agents of SHIELD i framtiden. Lite svårt att se när de redan har så många bra karaktärer att ge plats åt men vi får se. I Slingshot berättar Elena via flashbacks om någonting som hände mellan säsong tre och fyra, då hon var ute efter att stoppa skurken som dödade hennes kusin i säsong tre-avsnittet då vi först träffade Elena. För de tittare som övergav Agents of SHIELD under första säsongen då den var mer som en NCIS i Marvelvärlden än den spännande sci-fi-serie den blivit sen dess, så är inte webbserien Slingshot något som kommer locka dem tillbaka – med små referenser till Peggy Carter, Thunderbolt Ross, och olika bekanta platser och händelser är Slingshot i slutändan inte mycket mer än ett småkul litet filleravsnitt för Agents of SHIELD:s mest hängivna fans.

ABC borde ha gjort ett 22 minuter långt bonusjulavsnitt och kallat det för en »Christmas special« för bästa effekt.

En kul detalj är att första delen av Slingshot är regisserad av Marvels före detta chefredaktör Joe Quesada, som även skrivit och ritat många serietidningar. Jag undrar dock om de inte skulle kunna ha gjort någonting roligare med en webbserie här i säsongsuppehållet. Vad händer mellan mitten av december och januari som man skulle kunna göra någonting kul med? Hmmm. Ja, jag menar såklart att det borde ha varit en webbserie med jultema. Ingen action och dyra specialeffekter nödvändiga, bara några roliga scener med våra älskade karaktärer när de diskuterar julklappar eller dekorerar en julgran på SHIELD-basen. Och varför dela upp det i sex delar? Det är bara jobbigt och störigt att få eftertexter var fjärde minut, de skulle i stället gjort ett 22 minuter långt bonusjulavsnitt (och kallat det för en »Christmas special« för bästa effekt) som släpps på internet och i ABC:s app precis som denna webbserie gjorde, men med bonusen att avsnittet skulle passa perfekt i ett halvtimmeslångt tv-block på ABC om de behöver fylla sin tablå med något under juldagarna. Där har ni istället något som i alla fall har potential att locka till sig nya tittare i form av julmysande Marvel-fans, för den här webbserien som den är nu ser ju inte billig ut, och vad fyller den för funktion? I stället får vi julmysa vid Marvel-hjältarnas öppna spisar.

Alla delar av Agents of SHIELD: Slingshot finns även att se på Marvel.com.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel