Parenteser i superhjältevärld

Största hotet mot Agents of S.H.I.E.L.D – vardagstristessen

Det senaste decenniet har handlat mycket om superhjältar. Batman, Iron Man och Avengers har fått blockbusterfilmerna att dra in dollars, men till tv har vår tids gudamyter däremot varit svårare att överföra. Det senaste försöket att göra tv i superhjältens universum är serien med den omöjliga titeln, Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D., är ett bra exempel på varför det är svårt att få det att fungera: Det handlar om vardagen.

Egentligen borde serietidningarnas berättelsebågar passa mycket bättre att anpassa för tv än för film. De finns i alla franchises och används för att starta upp eller avsluta olika faser av en superhjältes liv.

Men serietidningarnas bågar kräver förkunskaper, är riktade till fansen och framförallt är de storslagna. Översätt detta till tv-språk så betyder det svårt inkludera nya tittare, svårt sälja reklam och dyrt att producera.

Tv behöver vara enklare, rakare och billigare, helst med småbågar på 40 minuter så att varje avsnitt kommer till avslut. De förutsättningarna gör att en serie som S.H.I.E.L.D. efter en stark och lovande pilot redan i avsnitt två blir den gamla matinéserien Relic Hunter: inkamiljö i studio och halvhjärtad greenscreen. I en vanlig värld kanske det räcker som fullgott äventyr, men S.H.I.E.L.D. utspelar sig i en superhjältevärld där små utflykter i djungeln framstår som obetydliga.

När det kommer till superhjältar klappar mitt hjärta för Batman. Nämn serietidningsbågar som Knightfall och A Death In The Family eller album som The Killing Joke så drar jag ett djupt andetag och känner mig lycklig. De är crescendon i operan om Batman. De är avgörande tour de forces som känns att de spelar en roll, är viktiga. Och det är därför filmer baseras på den sortens berättelser.

S.H.I.E.L.D. måste vara inkluderande och bred. En sådan serie kommer därför mestadels handla om det som händer mellan de majestätiska crescendona (uppbyggnad till säsongsavslutning undantaget). I superhjältarnas värld är det aldrig vardagen som skapade de stora myterna.

Några som förstod det här var skaparna av Smallville. En serie om Superman ute i stora världen skulle inte funka, för världen hotas inte av utomjordiska bovar varje dag och ingen vill se Clark Kent hjälpa gamla gubbar gå över gatan. Därför förlades Smallville till en liten stad, eposet nedskalat till en miljö där även mindre incidenter blir något att bry sig om.

S.H.I.E.L.D. vill vara så mycket mer än Smallville, men någonstans blir det lite sorgligt när de hela tiden bakåtrefererar till det som hände i den framgångsrika Avengers-filmen för att placera sig i ett viktigt sammanhang. Interdimensionella attacker hit och alien tech dit. Men hittills har det inte räckt så långt att luta sig mot en blockbuster när innehållet passat bättre i Eureka.

Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. sänds torsdagar i Kanal 5.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel