Inför 100-avsnitts-jubileet

5 skäl att älska Parks and Recreation

Just nu har Parks and Recreation vinteruppehåll i USA. När serien återvänder är det med sitt hundrade avsnitt. Det känns som ett bra tillfälle att blicka tillbaka på en modern klassiker i sin genre. Här är fyra av mina favoritavsnitt, och ett femte, alldeles färskt, som fick mig att minnas hur mycket jag älskar Parks & Rec.

Säsong 2, episod 8: Hunting trip
Parks and Recreation har hittat många av sina bästa stunder i kraftfältet mellan Leslie Knope och Ron Swanson, två personer med väldigt olika världsåskådning men med en gränslös tillgivenhet till varandra. I Hunting trip blir Ron irriterad för att Leslie insisterar på att följa med på grabbarnas jaktweekend. Så blir han (lindrigt) skadad av ett vådaskott och hon tar på sig skulden. Men det är förstås inte hela sanningen. En konflikt som vänds till samförstånd är den klassiska Leslie-och-Ron-plotten, och här är den särskilt väl genomförd.

Säsong 3, episod 2: Flu season
Det som är enastående med Parks & Rec är inte bara att ensamblen är så bra, utan att serien får ut så mycket av den. Här samspelar Leslie och Ben, Leslie och Ann, Ann och April, April och Andy, Andy och Ron, Ann och Chris – och i samtliga fall är dynamiken distinkt och engagerande. Flu season är dessutom ett av seriens allra roligaste avsnitt, med nyckelrepliken »Stopp pooping!« som särskilt minnesvärt gapflabb.

Säsong 3, episod 9: Fancy party
Ingen hade nog anat när Parks & Rec började vad som skulle bli serien motsvarighet till Jim och Pam – paret vars förälskelse är så oförställd, och så välförtjänt, att den är omöjlig att värja sig mot. Men när April och Andy väl hade hittat varandra var det uppenbart att de var perfekta tillsammans.
Fancy Party är det självklara, och totalt överraskande, crescendot för deras romans. Här finns så mycket kärlek att jag får tårar i ögonen oavsett vilken gång i ordningen det är jag ser avsnittet. Och det är inte frågan om några klibbiga känslor-för-känslornas-skull – allt är förtjänat med mästerligt manusarbete.

Säsong 5, episod 14: Leslie and Ben
Vill man vara kritisk kan man anklaga Leslie and Ben för att vara precis det som Fancy Party inte var – förutsägbar och lite beräknande i sin romantiska sentimentalitet. Man kan definitivt säga att avsnittet tar spjärn mot det förtroendekapital som serien byggt upp under fyra och en halv säsonger.
Samtidigt är det här en finurlig och oändligt ömsint hyllning till rollfiguren Leslie Knope och den kärlek som vi vet att hennes vänner har för henne. Det är detaljerna – Anns Project Runway-inspirerade klänning, Ron och Leslie i korridoren inför ceremonin – som gör det.

Säsong 6, episod 6: Filibuster
Det här avsnittet – som sänds i svensk teve strax före jul – är kanske inte ett av Parks & Recs fem bästa. Men det golvade mig en aning. Att en sitcomserie fortfarande kan vara så bra efter sex år.
April saknar Andy som är kvar i London med sitt osannolika välgörenhetsjobb. Tom dejtar Tatiana Maslany som är aaaalldeles för snygg för honom. Ron kan inte hantera att han är kass på ett arkadspel med jakttema. Och så fyller Ben år och Leslie har ordnat en fest med 90-talstema, men hon blir tvungen att filibustra ett fullmäktigeförslag som hotar hennes omvalskampanj.
Med så enkla, komplicerade, sitcomförvecklingar bygger man ett teveavsnitt som får en långkörare att kännas sex gånger så vital som sina unga spänstiga konkurrenter.
För få amerikanska sitcomserier överlever ju så länge som Parks and Recreation har gjort. Ännu färre bibehåller någon slags kreativ relevans. Mina förväntningar är inte så höga som de en gång var – jag vet att serien har passerat sin formtopp. Men avsnitt som Filibuster får mig att hoppas på att Parks & Rec får åtminstone ett säsong till. Jag kommer ju att sakna gänget i Pawnee så förtvivlat mycket när de är borta.

Filibuster sänds på svenska C More i kväll. Parks and Recreations hundrade avsnitt, med titeln Second Chunce, är planerat att sändas i amerikansk teve den 9 januari.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020
Trailer

Skräckpepp! Snart premiär för The Haunting of Bly Manor på Netflix

31 augusti, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel