Den ultimata trivia-festen!

30 saker du inte visste om Ghostbusters

Nu när Ghostbusters 3 ju officiellt är under produktion, varför inte ladda genom att se om en av världens mest kända komedier en hundrade gång, med dessa 30 fantastiska fakta i bakhuvudet?

 1. Dan Aykroyd kom från en spökbesatt familj, med en farfar som en gång byggde en radiosändare med mål att nå andevärlden.
 2. När Aykroyd i ett magasin om parapsykologi läste om eventuella möjligheter att fånga spöken kläcktes första idén till Ghostbusters.
 3. Ivan Reitman, regissör, kallade det första manusutkastet för »telefonkatalogen« på grund av dess tjocklek.
 4. Reitman krävde en omskrivning och parade ihop Aykroyd med Harold Ramis (som tyvärr avled tidigare i år). Det slutade med att Ramis, som egentligen tänkt lägga egna skådespelandet på hyllan, blev så förtjust i karaktären Egon Spengler att han ville spela honom själv.
 5. Ursprungliga Ghostbusters-manuset var en sci-fi-film som utspelar sig i framtiden, där spökjägare från jordens alla hörn färdas genom olika dimensioner – marshmallowmannen Mr Stay Puft skulle bara vara ett av alla monster de fajtades mot.
 6. protonpackI det första manusutkastet bar spökjägarna trollstavar i stället för de mer tekniska »proton pack«. De senare byggdes av gammal överbliven skruttig rekvisita så de skulle se använda ut. (För övrigt nämns inte termen »proton pack« förrän i Ghostbusters 2.)
 7. Inspirerad av gamla Hollywoodfilmer bygger karaktärerna Stantz, Spengler och Venkman på Trollkarlen från Oz Lejonet, Plåtmannen och Fågelskrämman.
 8. Rollen som Peter Venkman skrevs för Saturday Night Live-kollegan och vännen John Belushi, som tragiskt nog avled i en drogöverdos.
 9. Komikern John Candy tillfrågades om att göra Louis Tully men ville bara spela honom om han fick göra karaktären med tysk accent och med två hundar som följeslagare. Reitman sa nej och rollen gick till Rick Moranis.
 10. Både Michael Keaton och Chevy Chase var också påtänkta för Venkman, men till slut blev det en annan av Aykroyds SNL-kollegor – Bill Murray.
 11. Under inspelningarna var Bill Murray extremt oberäknelig vilket ledde till smeknamnet »The Murricane«. Första dagen av filmande var det fortfarande osäkert om han hade läst manus.
 12. Murray improviserade vilt, vilket ibland gjorde regissören Reitman utmattad men som också ledde till några av de mest välkända och citerade replikerna i Ghostbusters. Som klassikern när Venkman ska beskriva jordens nära förestående undergång: »Human sacrifice. Dogs and cats living together. Mass hysteria.« Eller där han plinkar på pianotangenter och säger »de hatar det ljudet«.
 13. Första gången Murray träffade Sigourney Weaver (Dana) var utanför Public Library i New York. Han sa »Hej Susan«, lyfte upp henne på axeln och bar henne ett kvarter.
 14. Under pauser i filmandet tog Murray ut tusentals dollar i småsedlar och gav till hemlösa.
 15. Sigourney Weaver hade precis gjort Alien och var sugen på komedi. I sin audition valde hon att göra en scen där hon blir förvandlad till djävulshund, komplett med morrningar, vrål och gnagande på kuddar. Reitman stängde av kameran och sa »gör aldrig det där igen« men gav henne rollen.
 16. Från början var karaktären Dana fotomodell – på Weavers förslag blev hon cellist.
 17. Budgetproblem ledde till att regissören Reitman själv fick hoppa in och göra röster: Dana-Zuul och slafsljuden från Slimer.
 18. Egentligen skulle historien utspelas i en påhittad stad men Reitman ville att det skulle bli hans »New York-film«. Därför fick den sista repliken i filmen bli »I love this town!« vilket annars är lite ur kontext.
 19. En dag åkte man runt i New York och filmade på vinst och förlust på olika ikoniska platser men blev utkörda från Rockefeller Center av en säkerhetsvakt, som syns i filmen.
 20. ghostbustershögkvarterÄven om exteriörerna är filmade i New York (högkvarteret ligger på 14 North Moore Street, Louis och Dana bor på 55 Central Park West) är alla interiör-scener filmade I Los Angeles.
 21. Scenen där spökjägarna hamnar i finkan är filmad i ett riktigt fängelse. Aykroyd var övertygad om att det spökade där på riktigt.
 22. Det stora strulet var specialeffekterna. Bolagen som alla då anlitade var strängt upptagna med att göra Jedins Återkomst och Indiana Jones och de fördömdas tempel. I sista sekunden fick man tag på ett superproffs, Richard Edlund, som gick med på att starta ett nytt specialeffektsbolag för att kunna göra Ghostbusters-effekterna.
 23. Apropå specialeffekter så gjordes mycket manuellt: den ikoniska scenen med ägg som steks direkt på diskbänken gjordes med rör med komprimerad luft som sköts upp genom äggen, som sedan kunde stekas då en kokplatta installerats under diskbänken.
 24. Mr Stay Puft-dräkten innebar mest problem. Man var tvungen att bygga nio stycken då de brann upp, en efter en.
 25. Ektoplasma-slemmet i inledningens spökbiblioteksscen består av kinesisk matstärkelse.
 26. Bibliotekariespöket var från början en annan docka, som dock ansågs för vidrig och i stället fick en roll i filmen Fright Night året därpå.
 27. 23 kilo raklödder fick föreställa smält gojs från marshmallowgubben.
 28. Namnet Ghostbusters visade sig vara upptaget och man fick filma flera scener med olika namn på loggan: »Ghostsmashers« och »Ghostbreakers« var de andra två förslagen innan man lyckades köpa loss namnet Ghostbusters.
 29. Det gröna matglada spöket på hotellet kallades av filmteamet för Lök-huvudet på grund av gummidockans stank. Aykroyd har sagt att Slimers kroppsform är en hyllning till döde vännen John Belushi.
 30. Reklamfilmen för Ghostbusters som Dana ser på tv visades på biograferna som en del av marknadsföringen, men med ett annat,  riktigt telefonnummer. Ringde man det nådde man telefonsvarare med rösterna från Aykroyd och Murray. Under sex veckor ringde i genomsnitt tusen personer i timmen.

 Ghostbusters 1 och 2 går att köpa.

Just nu på TVdags

Recension

Njutbar McAvoy räcker inte hela vägen för Glass

18 januari, 2019
Recension

Blod, våld & mer blod i spännande andrasäsong av The Punisher

18 januari, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: tv-våren & Ralph Breaks the Internet

17 januari, 2019
Trailer

Vad sägs om nya Spider-Man: Far From Home-trailern? Två tummar upp!

15 januari, 2019
Premiär

Synd! Finans-knasiga Black Monday är alldeles för ojämn

14 januari, 2019
Nyhet

Slutet är nära! Då är det premiär för Game of Thrones sista säsong

14 januari, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: 7 veckor med Mahershala Ali i True Detective

13 januari, 2019
Hyllning

Från fabulös Baker Boy till The Dude – Tora Liliedahl om favoriten Jeff Bridges

13 januari, 2019
Klipp

Här försöker bedragaren Trump få folk att bygga en mur – i ett tv-avsnitt från 1958

11 januari, 2019
Recension

Netflix ungdomsserie Sex Education inleder tramsigt – men växer

11 januari, 2019
Nyhet

Stellan Skarsgård blir genomond rymdbaron i Villeneuves Dune

10 januari, 2019
Trailer

Hurra! Snart dags för mer Grace and Frankie!

9 januari, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel