TVdags recappar 24-comebacken – epilog

24-säsongen i backspegeln

TVdags bevakar 24 är ett samarbete med Viaplay
Se 24: Live Another Day hos Viaplay för 79 kr/månad. Första månaden är fri!

Efter den nervkittlande säsongsfinalen (eller till och med seriefinalen) av 24 så var delar av TVdags-redaktionen i stort behov av ett terapisamtal. Läs transkriberingen av samtalet här nedanför.

Björn Finér: Vi börjar väl där säsongen slutade?

Daniel Åberg: Ja, vad tror vi om en fortsättning?

Björn Finér: Jag vill verkligen ha mer. Förra säsongen slutade ju så bra – avslutande på ett sätt som gjorde att man inte behövde bära med sig serien. Man förstod ju att Jack skulle klara sig. Nu – vem vet?

Daniel Åberg: Ju mer jag har tänkt på det, desto mer känner jag mig missnöjd med slutet. Eller, åtminstone om det verkligen skulle ta slut nu. Så mycket lämnas ouppklarat. Dels för att det inte ger någon som helst closure för Jack, och dels för att det lämnar trådar öppna i själva säsongen också.

Björn Finér: Eller hur! Jag brukar förvisso tjata om att vi som var barn på 1970- och 80-talet vande oss vid att serier aldrig fick någon closure. Att tv-serier slutade mitt i värsta cliffhangern var vardagsmat. Men här känns det konstigt med Jack i helikoptern. Bye bye, liksom. Men hellre det än att Chloe dog. Om Chloe hade dött så skulle jag ha slängt ut tv:n. Gillar också att Morgan överlevde, det trodde jag aldrig.

Caroline Hainer: En självklarhet att Morgan skulle överleva, tycker jag. Jack behöver en ny partner och han kan mycket väl ha hittat den i henne.

Daniel Åberg: Man skulle ju exempelvis väldigt gärna ha fått veta hur president Heller och CIA ser på Jack just nu. Det där med att Heller skulle ge Jack amnesti innan han själv skulle offra sig på Wembley, vad hände med det? För om han verkligen gjorde det, så har ju ryssarna nu kidnappat en rentvådd före detta CTU-chef som på egen hand räddat USA från undergång ett antal gånger, vilket borde göra läget lite komplicerat mellan länderna.

Björn Finér: Älskar att du minns detaljerna. Hade redan glömt amnestin. Ja, att Jack inte lät presidenten offra sig var ju ett misstag, men det förstod man ju (i alla fall du). Jag tror nästan att Heller är min favoritpresident i 24 nu. Underbart skådespeleri av William Devane.

Daniel Åberg: Att Jack inte ska gå en lycklig framtid till mötes ligger visserligen i seriens premiss, jag tror till och med Howard Gordon sa det i någon intervju nu efter finalen – att 24 i grund och botten är en tragisk historia – men då vill man ju att det ska sluta som i … ja, vilken säsong var det, när han vandrade ensam iväg i soluppgången längs en dammig gata med sin axelremsväska efter att ha blivit utkastad från CTU och diskrediterad av allt och alla trots att han gjorde det rätta? Öhm, säsong fyra tror jag det var.

Björn Finér: Dubbelkollar… Jepp, det stämmer.

Caroline Hainer: Bästa säsongen, efter trean där han tar knark.

För mig är Jack Bauer extremt förknippad med serien och formatet, han personifierar den. Fast … äh, vem försöker jag lura – klart jag skulle titta även om de satte en annan rollfigur i centrum.

Daniel Åberg: Det var ett fint säsongsavslut, väldigt mycket Hulken. 1970-talsserien alltså, där slutade ju varje avsnitt i princip så, att Bruce Banner vandrade iväg ensam från någon landsortshåla eftersom Hulken kommit fram från hans inre och pajat tillvaron Banner försökt ordna där, oftast hade han väl lyckats få ihop det med någon tjej han fick lämna bakom också. Jack Bauer är faktiskt lite som Bruce Banner/Hulken tycker jag, eller just ja – David Banner hette han ju i tv-serien. I grunden hjärtat på rätta stället och en vän kattunge, och så blir han arg och tar lagen i egna händer och myndigheterna måste börja jaga honom.

Björn Finér: Ååå, Hulken. Vi får nog anledning att återkomma till den serien … någon gång.

Daniel Åberg: Det ska verkligen bli spännande att se om det blir något tionde dygn för Jack Bauer. Tittarsiffrorna har ju sjunkit jämfört med säsong åtta och det känns som att buzzen har begränsats till de mer devota fansen, men samtidigt så har siffrorna inte sjunkit till katastrofnivåer heller. I intervjuerna efter finalen har ju Howard Gordon uttryckt sig rätt vagt, han verkar vilja göra mer, men Fox vill nog utvärdera rejält först. Får jag gissa så tror jag vi får en tionde säsong, med lite sänkt budget, om två år. Man ska inte underskatta vikten av en välkänd franchise i dessa kristider för de traditionella tv-kanalerna.

Björn Finér: Har ni sett alla säsonger och alla avsnitt av 24? Jag har missat några säsonger, men känner att jag nog måste kolla i kapp allt.

Daniel Åberg: Jag har varit en 24-junkie från start.

Caroline Hainer: Vad är det för fråga? Klart man har!

Björn Finér: Haha, förlåt, Caroline. Klart man har!

Stefan Wesley: Jag har sett allt, men har svårt att få ihop det till så många säsonger som nio… Men det går nog inte att få stopp på serien utan att ta livet av Jack Bauer.

Daniel Åberg: Eller, de första tre säsongerna såg jag faktiskt inte live, utan väntade tålmodigt tills säsongen var slut och köpte på dvd och maratonsåg.

Björn Finér: Oj! 24 var den första serien som jag såg i USA-fart, när det bara var något avsnitt kvar av säsong ett så letade jag på nätet och vips. Det var min inkörsport till TVdags-föregångaren Weird Science. Efter det någon gång så gick jag över till den tyngsta drogen på Weird Science: House M.D.

Daniel Åberg: Det har ju talats om att 24-formatet är större än Jack Bauer, och att de skulle kunna ersätta honom med en annan rollfigur, exempelvis Kate Morgan nu i senaste, att hon skulle få ett eget dygn. Men jag har i ärlighetens namn svårt att se det gå ihop. För mig är Jack Bauer extremt förknippad med serien och formatet, han personifierar den. Fast … äh, vem försöker jag lura – klart jag skulle titta även om de satte en annan rollfigur i centrum.

Caroline Hainer: Jag har ju intervjuat ganska många ur serien, bland annat Kiefer Sutherland som med bestämdhet menar att serien skulle funka utan honom. Det tror inte jag.

Yvonne-Strahovski-Kate-Morgan-shooting-24-Live-Another-Day-Episode-12-FinaleStefan Wesley: Skulle precis skriva att varför inte en 24-säsong med Kate Morgan!

Björn Finér: Morgan är en av mina senaste tv-förälskelser. Otroligt bra! Men att det skulle kännas som 24… Njae, va?

Stefan Wesley: Jag skulle absolut titta! Hon kan ju åka till Ryssland och rädda Bauer!

Björn Finér: Det skulle vara en underbar säsong.

Daniel Åberg: Det är en intressant tanke! Men skulle Bauer dyka upp först i slutet då?

Björn Finér: Sista avsnittet, säsong tio. Sedan rullar säsong elva som vanligt, haha.

Stefan Wesley: Tja, första timmen för att ta sig in, sen 23 timmar att ta sig ut …

Daniel Åberg: De ba: »Tack för hjälpen, Morgan, men nu kör vi med Jack igen.«

Stefan Wesley: Visst känns det som om de slarvade mer än tidigare med tidsrealismen den här säsongen? Saker som borde ta timmar fixades på fem minuter.

Björn Finér: Ja, vissa saker rasslade verkligen på. Men jag måste säga att jag gillar tolvtimmarsvarianten. Det krävs mindre av oss tittare då. Halva tiden!

Daniel Åberg: Jag tycker att de spårade ur med tidsrealismen rätt tidigt i seriens historia. Men har du något exempel du tänker på?

Stefan Wesley: Inte som jag minns just nu, men när man tittade så var det hela tiden så att man tog sig från en plats till en annan på nolltid. Vilket alla som varit i en storstad som London vet är omöjligt. Om man har tolv avsnitt, varför inte köra två timmar på en timme?

Björn Finér: Det skulle vara schysst.

Daniel Åberg: Jag är nog skeptisk till att gå ifrån realtidsupplägget, tycker inte att de ska fippla hur som helst med 24-formatet. Jag tycker ju till och med att det är trist att inte Kiefer Sutherland säger »Events occur in real time« inför varje avsnitt, utan bara i första avsnittet av säsongerna.

Björn Finér: Apropå London. Det var ganska lite man fick se av London ändå, väl?

Stefan Wesley: Inte fick man se mycket, men de åkte ju omkring en del.

Caroline Hainer: Man fick se Stephen Fry och det är ju det mest engelska de har där på ön.

Björn Finér: Preach! Och även Storbritannien har oftast full mobiltäckning när Jack behöver det.

Daniel Åberg: 24 har väl aldrig direkt varit en serie där de pepprat med vyer.

Björn Finér: Sant!

Trots att jag gillade den här senaste säsongen så undrar jag ändå om det inte var en av de sämsta… Samtidigt som den var så bra… Helt klart var det Chloes bästa! Om tidigare säsonger var biofilmer kändes det här som en tv-film. Ungefär.

Daniel Åberg: Har de för övrigt någonsin haft ett CTU/CIA-högkvarter med fönster, eller har det alltid varit i källarlokaler med mycket glasväggar?

Björn Finér: Många källarlokaler med glasväggar har det varit.

Caroline Hainer: Alltid källarlokal. Jag har besökt inspelningsplatsen. Mindre klaustrofobisk än på tv.

Björn Finér: Åh, avis! Men gick inte magin förlorad efter det?

Caroline Hainer: Nej, magin satt i plastväggarna.

Stefan Wesley: Och han som var misstänkt för drönarattentatet i början, var satt han någonstans? Han flögs ju också in hur snabbt som helst. Han skulle ju först till ett flyg som sedan skulle starta, flyga, landa och därefter transporteras till högkvarteret, som väl låg hyfsat centralt. Och hur lång tid brukar det ta att åka från en flygplats till något centralt?

Björn Finér: Militär-/CIA-plan lyfter nog förvisso snabbt, etc, men man måste nästan ställa in sin inre klocka på 24-tid och köpa premisserna. Annars fungerar det inte.

Daniel Åberg: Känns som att de ofta gör sådana där grejer i skarven mellan avsnitt, och att de hoppas att det ska ha gått en vecka mellan man såg dem, så att man ska ha hunnit glömma vad som utspelade sig för 30 sekunder sedan.

Stefan Wesley: Eller innan reklampaus för då har det gått fem minuter till.

Daniel Åberg: Men vad tycker vi om säsongen som helhet då? Hur står den sig mot tidigare dygn?

Björn Finér: Jag tycker att den står sig bra. Kiefer har blivit ännu bättre på att väsa »dammit«. Visst, terroristerna dog lite för tidigt men det var ju bra fart. Älskade Chloe Salander! Helt rätt riktning för hennes karaktär, i mina ögon. Dock måste erkännas att jag är lite fartblind av peppen, lite »sex plus/getingar-varning«.

Stefan Wesley: Har snabbt skummat på Wikipedia för att fräscha upp minnet lite, och trots att jag gillade den här senaste säsongen så undrar jag ändå om det inte var en av de sämsta … Samtidigt som det var så bra … Helt klart var det Chloes bästa! Om tidigare säsonger var biofilmer kändes det här som en tv-film. Ungefär.

Björn Finér: Fem plus för den liknelsen.

Daniel Åberg: : Jag gillade också överlag. Inte lika bra som de första åren och säsong fem, som jag vill minnas som en höjdpunkt, men bättre än såsfesten i säsong sex. Jag gillade dock sjuan och åttan väldigt mycket, jag diggade Renée Walker, tycker det var synd att de tog livet av henne. Medel alltså, blir mitt slutbetyg. Helt klart bra nog för att hoppas på en tionde säsong. Men därefter är nog jag nöjd. Kiefer börjar ju dessutom bli rätt rynkig, hur länge kan han hålla ångan uppe?

Björn Finér: Oj, han har väl åtminstone tio år upp på Liam Neeson som väl är klar för Taken 3? För att inte tala om Clintan. Alla verkar gillar rynkiga gubbar!

Stefan Wesley: Rynkorna inget problem när han och Chloe sköter högkvarteret (och fajtas lite emellanåt bara) och Kate Morgan tar över fältarbetet! 24 säsonger vill vi ha! Medelbetyg helt klart!

Daniel Åberg: Eller … han är visst bara 48 ser jag nu, född 1966, samma år som rollfiguren Bauer. Jag tar tillbaka allt.

Stefan Wesley: Såå gammal! Det är ju jag med, och jag orkar knappt resa mig ur fåtöljen…

Björn Finér: Haha, jag är två år yngre än dig och Jack/Kiefer och skulle aldrig orka bråka så mycket som Jack.

Stefan Wesley: Vara vaken ett helt dygn är uteslutet om jag inte får sova middag.

Björn Finér: Hahaha, precis, skit i att de aldrig får gå på toan. De tar ju aldrig några femminutrare i tv-soffan…!

Stefan Wesley: De går på toa i reklampausen. Skulle vara kul om Bauer bara en enda gång direkt efter en paus kom ut från ett badrum torkandes händerna.

Daniel Åberg: Nu tror jag vi lämnar ert gubbmys… Finns det några andra gamla 24-figurer som de skulle kunna rota fram ur garderoben om vi får en tionde säsong? Eller är alla döda, bortsett från Kim? Henne vågar de väl aldrig plocka in igen så mycket hat hon fått utstå, stackarn.

Stefan Wesley: De flesta tog de väl död på rätt så definitivt…

Daniel Åberg: Det skulle ju annars kanske vara något av det enda som skulle kunna trigga Bauer att ta sig ur den ryska fångenskapen, om någon ger sig på Kim för att komma åt honom, och han får vetskap om det. Då bryter han sig nog ut från sin sibiriska fängelsehåla inom loppet av ett avsnitt.

Björn Finér: Mest av allt vill jag se Dark Knight-Bauer igen. Det är en av mina favoritscener någonsin.

Daniel Åberg: Nu hänger jag inte riktigt med. Dark Knight-Bauer?

0017Björn Finér: Scenen med den »ultimate Nixon-fähunden Charles Logan«, som Kjell skrev)!

Daniel Åberg: Ja just ja, hade glömt den där utstyrseln. Ja ni ser, även Jack verkar ha gillat Renée Walker extra mycket, så arg som han blev när de dödade henne.

Björn Finér: Hur många av hans kvinnor har dött? Tre?

Daniel Åberg: Det beror på hur man ser det, tror jag. Han hade ju en utomäktenskaplig affär med Nina Myers före säsong ett och henne sköt han ju ihjäl i säsong fyra, så räknar man med henne så blir det en till.

Björn Finér: Jack borde komma med varningstext… Förresten, när kommer 24-boken, Daniel? Du har ju grym koll.

Daniel Åberg: Haha, ärligt talat så mindes jag inte på rak arm hur turerna kring Nina, så jag kollade med min bästa vän Wikipedia.

Björn Finér: Nu kanske jag sidsteppar för mycket, men – Caroline har ju myntat uttrycket »kolhydratserie« om 24. Vad rekommenderar ni för kolhydratersättning när 24-absistensen blir för stor?

Daniel Åberg: Hm, svårt.

Stefan Wesley: Allt annat går ju i snigelfart jämfört med 24

Daniel Åberg: 24 står för något eget. Jag tycker inte riktigt att någon annan serie gör samma sak.

Stefan Wesley: Det enda jag kan komma på som påminner är i så fall Homeland, men det är ju ingen kolhydratserie på samma sätt.

Björn Finér: Bra förslag, Stefan. Framför allt första säsongen av Homeland har helt klart en hel del av Howard Gordon-signumet: intensitet.

Daniel Åberg: Nu låter det ju som att 24 är något helt superfantastiskt, och på sätt och vis är väl serien det trots vissa svackor under åren och de nödlösningar manusförfattarna tagit till ibland, men den var trots allt mycket nydanande när den kom och är helt enkelt bara väldigt egen, tycker jag.

Caroline Hainer: Jag tycker att den på riktigt är superfantastisk. Formatet, spänningen, rollfigurerna, eviga twists 'n' turns. Och att det hittills, anser jag, aldrig blivit dåligt.

Björn Finér: … och en serie som jag tror att de flesta i min umgängeskrets såg, ja, till och med träffades för att se tillsammans.

Daniel Åberg: En annan serie inom samma område som jag gärna minns är Sleeper Cell. Den var också väldigt intensiv.

Björn Finér: Den har jag fortfarande inte sett. Har den nog på någon att-se-lista någonstans…

Daniel Åberg: Men egentligen är det ju inte terrorist/fundamentalism-hotet som gör 24 till 24. Det är ju hela konceptet. 24 är en helhetsupplevelse.

Mary-Lynn-Rajskub-Chloe-OBrian-24-Live-Another-Day-Episode-12-Finale

Vad tyckte ni om 24: Live Another Day? Vad saknade ni? Vad gillade och hatade ni? Vilken är er favoritpresident i 24? Kommentarsfältet är öppet. Gå gärna in och kommentera.

24: Live Another Day sändes exklusivt på Viaplay i Sverige, nya avsnitt ett dygn efter USA-visning.

Just nu på TVdags

Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

21 juni, 2020
Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

15 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel