TVdags recappar 24-comebacken

24-recension: Jack älskar!

TVdags bevakar 24 är ett samarbete med Viaplay
Se 24: Live Another Day hos Viaplay för 79 kr/månad. Första månaden är fri!

Innehåller spoilers för 24: Live Another Day säsong 1, episod 3, Day 9: 1:00 PM–2:00 PM.

De sitter i bilen. Chloe förklarar varför hon plötsligt, för någon sekund bara, tappade fokus och lät terroristen med väskan komma undan. Det handlar om kärlek. Chloe tyckte sig se de två personer hon älskat mest här på jorden och det gjorde att hon tappade koncentrationen. Hon berättar detta för Jack. Hon gråter. Jack kramar om henne, det finns kärlek i hans ögon och hans gest. Och i samma ömma ögonblick, då Chloe förklarar detta och lever ut sin saknad för vännen Jack Bauer, får vi reda på precis allt som driver honom, precis allt som drivit Jack att dag efter dag leva sitt liv för andra. För att han också, precis som Chloe, älskar. Han älskade sin fru, han älskar sin dotter och någonstans älskar han nog fortfarande Audrey.

Det är därför. Det har alltid varit därför.

Han står inte ut med tanken på att någonting skulle hända dem, precis som »någonting« hände Chloes make Morris och deras barn Prescott. Kan han hindra, eller bara hjälpa, sina älskade på något sätt så gör han det. Även om det innebär att få CIA på halsen och en hel värld på spaning. Det är av kärlek. Det har alltid varit av kärlek.

Allt som driver honom, precis allt som drivit Jack att dag efter dag leva sitt liv för andra, är att han också, precis som Chloe, älskar. Han älskade sin fru, han älskar sin dotter och någonstans älskar han nog fortfarande Audrey.

Frågan jag funderar över under avsnittets gång är – hämnden, då? Är det andra sidan av myntet? Är hämnd motsatsen till kärlek eller ett ondskefullt och ovärdigt komplement, ungefär som svartsjuka?

Vi får nämligen också reda på vad som driver terroristsidan. Hämnd, i vanlig ordning, men också kärlek, här med. Till en saknad make och fader. Och tanken på att man kan göra vidriga saker (gå i säng med någon annan, luras, bomba, döda) för ett slags större uppgift förklaras av modern Margot för svärsonen Naveed som »ett nödvändigt ont«. Han får inte ta hennes dotters Simones otrohet på större allvar (att hon även dödat verkar vara ett mindre problem, inget som ens måste dryftas). Simone älskar honom fortfarande, förklarar modern, och tillägger att även hon, Margot, gick till sängs med motståndarsidan då och då på makens order. Han visste att det var ett vapen i krig, ingenting annat, och att kärleken mellan man och hustru är större än så. Kärlek ska inte förväxlas med otrohet. Kärleken till varandra ska inte förväxlas med varken hämnd eller Den Större Uppgiften. Det är två olika saker.

Detta alltså i likhet med Bauer. Som ju också gör vidriga saker, om än inte otrohet, i vad vi nu kan konstatera är i kärlekens namn. Chloe är tveksam till att hänga med på tåget men när Jack förklarar att hon ska göra det av kärlek till de hon förlorat (»Man kan inte få tillbaka de man älskar«), att se till att andra inte lider samma förluster och erfarar samma hemska känslor, så förstår hon. Sig själv, vad hon kan göra av sina känslor men framför allt förstår hon, och vi, Jack.

24: Live Another Day sänds exklusivt på Viaplay i Sverige, nya avsnitt ett dygn efter USA-visning. De första två episoderna finns där nu.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel