Telenovela-pepp

10 skäl att se dramakomedin Jane the Virgin

I juni skrev jag om det underbara pilotavsnittet av Jane The Virgin, en amerikansk telenovela, som då långt om länge började visas på Kanal 5. För några veckor sedan, efter 17 avsnitt, tog Kanal 5 en paus för att återkomma med de sista fem avsnitten vid något obestämt datum i vinter. Samtidigt har säsong två satt igång i USA med ett rasande tempo.

Det är otroligt synd att Kanal 5 droppat Jane The Virgin, för något charmigare, smartare, mer hjärtknipande och underhållande får man leta efter.

Varför nu detta? Kanal 5 är ju annars bra på att sända serier i takt med USA. Ingen av CW:s serier har i och för sig speciellt höga tittarsiffror jämfört med de större TV-bolagens och kanske har inte heller de svenska tittarna hittat till Jane? Otroligt synd är det i så fall för något charmigare, smartare, mer hjärtknipande och underhållande får man leta efter.

Ni kommer ihåg premissen? Jane, som bor med mamma och mormor i Miami, blir oplanerat gravid då en rumsförväxling hos gynekologen gör att hon blir inseminerad med hotellarvingen Rafaels enda spermier när hon istället skulle göra ett cellprov. Janes relation med polisen Michael blir aldrig riktigt sig lik igen, och inte heller den med den blivande fadern. Vi har Rafaels fru, Petra, den tilltänkta spermamottagaren och hennes cyniska rullstolsburna mamma, Rafaels väldigt känslomässig syster, det vill säga läkaren som var den som orsakade kaoset samt deras kallhamrade pappa som är eller inte är den återuppstående knarkkungen, Sin Rostro, som Michael och hans kollega är ute efter att fånga. Hänger ni med?

Här kommer 10 anledningar till att titta på Jane The Virgin och varför Kanal 5 ska fortsätta säsongen pronto, och inte inte ens våga pausa inför säsong 2!

 1. Telenovela-dramatiken må vara svindlande, men karaktärerna i sig är genuina, jordnära och vansinnigt sympatiska, vilket skapar en perfekt blandning av fängslande drama och den mest förtjusande komedi.Chapter Seven
 2. Det är omöjligt att ha tråkigt en enda sekund då alla dessa spermier kommer på avvägar, krokskruvar fastnar i halsen, cementblandare används till helt fel saker och då ingenting är någonsin riktigt som man tror.Screen-Shot-2014-10-21-at-5.00.43-PM-2
 3. Jane, som är en klok, empatisk kvinna som tar väl överlagda beslut, skulle kunna ha blivit irriterande präktig i någon annans händer. Det är inte konstigt att Rodriguez var den första som lyckade knipa inte bara en nominering utan också en första Golden Globe vinst för CW network.
  gina-rodriguez-golden-globe-winner-jane-the-virgin-the-cw
 4. Hmm – Ja, jag ljög när jag sa att alla karaktären var jordnära – Janes pappa, Rogelio, såpastjärnan, kan inte beskrivas med andra ord än extremt fåfäng och egenkär, men är trots det älskad av Xiomara (Janes mamma) precis som han (mer eller mindre) är utan att bli dömd (förutom när det handlar om hans mamma).
  Rogelio1
 5. Detaljen att Janes mormor, Alba, immigrant från Venezuela, alltid pratar spanska.
  JANE-THE-VIRGIN-Season-1-Episode-3-Promo-Chapter-Three
 6. Trots den oskyldiga titeln är serien het så det ryker ibland, men också vansinnigt romantiskt, när Jane och Rafael naturligtvis börjar dras till varandra och senare när komplikationer uppstår.
  1.19p
 7. Med den obligatoriska kärlekstriangeln lyckats serieskaparna skapa en perfekt sådan där det-är-omöjligt-att-välja-mellan… Skojar! #TeamRafael – all the way! Men jag har de mest initierade diskussioner med mina döttrar om saken.
  rs_560x415-141114163023-1024-jane-the-virgin.jw.111414
 8. Seriens bestående skurk, Petra, Rafaels (före detta) fru, är grymt sympati-framkallande då de flesta käppar på något vis ändå hamnar i hennes eget hjul.
  main.petra_
 9. Om vi undrar vad någon egentligen tänker, om någon skulle fara med osanning, medvetet eller omedvetet, eller om en intrig blir aningen för komplicerad, så får vi genast hjälp av ett knattrande tangentbord.
  Jane-The-Virgin-Chapter-Four
  Och till sist den kanske allra främsta anledningen till att Jane The Virgin genast ska återupptas på Kanal 5.
 10. Den fantastiske berättaren, som i början av varje avsnitt, med latino-accent och faderlig ton, i bästa telenovela-stil ser till att vi har alla väsentliga fakta klart för oss innan avsnittet börjar. Han som sedan under avsnittet gång fortsätter att påpeka det vi inte alltid själva uppmärksammar, förmedla ytterligare information eller bara ge oss tittare några tips, som till exempel »Let’s just enjoy this moment, cause it won’t last«

Nu väntar vi på att Kanal 5 ska fortsätta säsongen med det här avsnittet:

I säsong 2 blir det förnyat fokus på kärlekstriangeln eller ska vi kanske kalla det för kärlekskvadraten nu när ytterligare en kärleksfull krabat har kommit in i Janes liv, och då har vi inte tagit Petra i beaktning som inte alls har gett upp tanken på att få tillbaka Rafael. I USA har precis avsnitt 5 visats och av någon outgrundlig anledning kommer Britney Spears på besök.

Serien är skapad av Jennie Snyder Urman som tidigare har varit med och producerat och även skrivit vissa avsnitt av Gilmore Girls, Men in Trees och Lipstick Jungle.

De första 17 avsnitten av Jane the Virgin finns på Dplay (som ersätter Kanal 5 Play).

Just nu på TVdags

Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Les demoiselles de Rochefort (1967)

11 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel