Analys och trailer

10 Cloverfield Lane - JJ Abrams gör mystisk »uppföljare« till monsterfilmen Cloverfield

Minns ni Cloverfield? En monsterskräckis från 2008, Godzilla möter found footage-genren. Blev ovanligt lyckad, tack vare originell inledning för att lära känna karaktärerna, och flera trevliga skådisar som Lizzy Caplan (Party Down, Masters of sex) och TJ Miller (Silicon Valley). Bra trailer och marknadsföringskampanj hjälpte också till.

Men varifrån kom monstret? Var det den där påhittade japanska läsken eller satelliten man ser falla från skyn i sista bilden från Coney Island? Vad hände sedan? Gick världen under? Vilka dog? Vad hände egentligen om man blev biten av en av de där konstiga monsterspindlarna som verkade bo på monstret som parasiter? Filmen lämnade biobesökarna med fler frågor än svar, men svar, det går alltid att hitta i reddit-trådar och i konspirationsforum!

Självklart har många tjatat om en uppföljare, därför blev det liv i luckan då det plötsligt släpptes en trailer med namnet 10 Cloverfield Lane.

JJ Abrams har försäkrat att monsterdiggare att det inte är en sequel eller prequel till Cloverfield, utan en »blood relative«.

Producenten JJ Abrams, ett namn som ni kan ha hört förr senaste året, har på något sätt lyckats hålla filmen hemlig, möjligen genom ett namnbyte – filmen det ryktats om att han jobbade med kallades Valencia. Men det verkar alltså som att det är den som nu heter 10 Cloverfield Lane. JJ Abrams har försäkrat att monsterdiggare att det inte är en sequel eller prequel till Cloverfield, utan en »blood relative«. Tolka det ska vi göra efter att ha tittat på trailern!

Exakt så här önskar jag att alla trailers var. Mystik, temposkillnad, catchy låt, slutar med cliffhanger. Väcker frågetecken helt enkelt. Som man är trött på alla skittrailers nuförtiden som avslöjar exakt allt, till och med slutet!

Här är officiell synopsis från IMDB:

Waking up from a car accident, a young woman (Mary Elizabeth Winstead) finds herself in the basement of a man (John Goodman) who says he’s saved her life from a chemical attack that has left the outside uninhabitable.

Geeks världen över satte sig direkt gnuggade geniknölarna, med tanke på dess »släktband« till Cloverfield, och här är några teorier!

  • Filmen verkar utspela sig efter något slags enorm olycka, världens undergång etc. Man är inte på Manhattan, där Cloverfield utspelar sig, för så här ser postern ut:
    fhj9vhwjpg
    »Monsters come in many forms«. Hmmm…är John Goodman Fritzl-kidnappare och han är monstret istället för något åbäke från havets djup?
  • I slutet på Cloverfield använder militären Hammer Down Protocol för att ta död på monstret. Vad det var avslöjas inte – bomber av något slag som utplånade Manhattan. 10 Cloverfield Lane skulle kunna handla om en värld efter kärnvapenbombning som gjort världen obeboelig. Men…det kunde inte vara kärnvapen i Cloverfield. Det skulle inte gjort det möjligt att se på den upphittade filmen.
  • Gömmer de sig från »the cloverbabies«, som de små spindelmonstrena kom att kallas av fansen? Misstänkt lika kackerlackor, kan säkert överleva allt. Och de ökade snabbt i antal. Har de tagit över världen?
  • När utspelar sig filmen?! screen-shot-2016-01-15-at-22319-pmpngHej iphone 6. Uppenbarligen kan världen inte varit pajad så länge. 10 Cloverfield Lane måste utspela sig efter 2014. Cloverfield-händelserna utspelar sig antagligen 2009 . (En av huvudpersonerna, Rob, säger på filmen att det är lördag 23 maj. 23 maj inträffade på en lördag under 2009 och inte 2008, då filmen kom ut.) Så den här »katastrofen« har inträffat någon gång däremellan.
  • »I think we're alone now« – sången i trailern menar antagligen att de inte är ensamma. Brrr.

10 Cloverfield Lane har premiär 11 mars.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel