Recension

Vill du få ditt hjärta krossat? Se nya Netflix-serien 13 Reasons Why

Betyg 4 av 5

Nya Netflix-serien 13 Reasons Why är en sådan där serie som stannar kvar hos en långt efter att den har tagit slut. Jag sträcktittade på den under några kvällar i veckan och jag var fullständigt förstörd efteråt. Jag har nog inte gråtit så mycket av en tv-serie sedan den tredje säsongen av Skam. Så emotionellt förkrossande är 13 Reasons Why. Med tanke på vad den handlar om är det inte särskilt förvånande.

13 Reasons Why handlar om 17-åriga Hannah som begår självmord. Innan hon dör spelar hon in 13 stycken kassettband där hon berättar om varför hon valde att ta livet av sig. Varje band är dedikerat till en viss person i hennes omgivning som hon menar har skuld i hennes självmord. Personen vars historia är på band 1 får alla 13 band först, sedan får hen skicka vidare dem till personen som är på band nummer 2 och så fortsätter det.

Låter det deppigt? Ja, det är deppigt som fan. Men samtidigt är serien så mycket mer än så. Det är en mångbottnad historia om att växa upp, och hur svårt det kan vara ibland.

Till slut hamnar banden hos Clay, som jobbade med Hannah på den lokala biografen och som länge hade en crush på henne. Han kan inte förstå varför han är en av anledningarna till hennes självmord och att lyssna på banden sätter i gång starka känslor hos honom. Vi får alltså både följa Hannahs liv fram till självmordet och hur Clay och de andra i Hannahs närhet hanterar hennes död.

Låter det deppigt? Ja, det är deppigt som fan. Men samtidigt är serien så mycket mer än så. Det är en mångbottnad historia om att växa upp, och hur svårt det kan vara ibland. Serien har ett stort allvar, men även humor och ljusglimtar. Det är inte totalt mörker i 13 avsnitt – serien har riktigt välskriven rolig och kvick dialog emellanåt. Men det är ingen lätt serie att ta sig igenom. Hannahs självmord ligger som ett mörkt moln över allting – och det är seriens största styrka.

För i grunden är 13 Reasons Why ett ganska typiskt high school-drama om pluggångest, fyllor, sex och allt annat som hör tonåren till. Men Hannahs död synliggör de riktiga sprickorna i karaktärerna – och skolans fasad – och sätter därmed i gång drama och känslostormar på en nivå få andra tonårsserier når upp till.

Den lyfter även ett tema som dominerar i high school-filmer och tv-serier – och sannerligen i verkliga livet – nämligen den patriarkala struktur som gör sportkillarna till gudar i skolans värld. Vi har sett det förut: hur sportkillarna höjs till skyarna och att alla andras roll – tjejernas, nördarnas, lärarnas – blir att heja på eller serva dem – oavsett hur jävligt de beter sig. 13 Reasons Why synar denna machokultur i sömmarna.

Serien är överlag oerhört välgjord. Regin är knivskarp, dialogen välskriven och soundtracket utmärkt. Serien är otroligt beroendeframkallande – det går inte att sluta titta. Visst skulle den tjäna på att tajtas till lite längdmässigt – 10 avsnitt hade varit lagom – och vissa storyspår gör serien lite för mycket Pretty Little Liars-dramatisk för min smak, men det är mindre detaljer i en annars utmärkt serie.

Att serien funkar så ypperligt beror mycket på skådespelarna i centrum. Dylan Minnette är lysande som smånördiga och timida Clay. Han har genom åren blivit något av ett gästspelsproffs i amerikanska tv-serier som Lost, The Mentalist och Nikita, men här får han betydligt mer att bita i. Han lyckas både skildra de fina ömma ögonblicken med Hannah och den massiva sorg och skuld som hennes död åsamkar honom.

Serien är otroligt välgjord när det gäller allt. Regin är knivskarp, dialogen välskriven och soundtracket utmärkt.

Australiska Katherine Langford är så knäckande bra som Hannah att det är svårt att tro att det är hennes skådespelardebut i ett större sammanhang. För vilken debut det är. Hon gör Hannah så levande – både när hon är glad och rapp i käften och när hon är nedbruten av smärta och sorg. Framför allt har hon och Dylan Minnette en sådan kemi att alla deras scener sprudlar av liv.

Även de andra skådespelarna är utmärkta: Kate Walsh som Hannahs söndergråtna mamma, Alisha Boe som Hannahs före detta bästa kompis Jessica och Michele Selene Ang som »duktiga flickan« Courtney är alla minnesvärda. Överlag är alla tonårsroller ytterst välspelade – vilket lyfter även de mest stereotypa av karaktärerna.

Det är det här som är det vanskliga med att skildra självmord. Det är så lätt att trampa snett. Det är så lätt att det blir ett osmakligt vältrande i djup smärta.

Det går inte att skriva om en serie som 13 Reasons Why utan att ta upp hur den skildrar självmordet och allt runt det. Jag kan inte låta bli att tänka på den australienska filmen 2:37. Där inleds storyn med att någon på en skola har tagit livet av sig. Sedan följer filmen olika karaktärer som kan tänkas vara den som har gjort det.

Det är en småsvajig men väldigt berörande film som har den mest brutalt närgångna självmordsscen jag någonsin har sett på tv och film. Bara tanken på den krossar mitt hjärta. Filmen fick också hård kritik när den kom och organisationer som arbetar med psykisk ohälsa varnade för att den skulle kunna inspirera till självmord.

Det är det här som är det vanskliga med att skildra självmord. Det är så lätt att trampa snett. Det är så lätt att det blir ett osmakligt vältrande i djup smärta. Speciellt en ungdomsfokuserad serie tycker jag har ett ansvar i hur den skildrar något så traumatiskt. 13 Reasons Why har förvisso väldigt grafiska scener – som tål att diskuteras – men lyckas ändå skildra allt på ett sätt som förstärker berättelsen om hur en människa kan brytas ner så fullständigt att hon väljer att lämna jordelivet.

Just för att den bygger upp allt så effektivt så gjorde 13 Reasons Why mig till ett vrak när jag såg den. För jag blev så investerad i Hannah och hennes öde att när alla hemligheter till slut avslöjades – och Hannah faktiskt tog livet av sig – så var det en sådan stor emotionell knockout att tårarna bara sprutade. Det är därför jag blir lite rädd när jag läser om en potentiell säsong 2. Jag välkomnar den verkligen – men jag hoppas den dröjer ett tag.

För jag behöver verkligen tid att komma över den här första säsongen. Den krossade verkligen mitt hjärta.

13 Reasons Why finns att se på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alicia Silverstone! Även om American Woman har en bit kvar

24 juni, 2018
Klipp

Favoritrepris: Se Jimmy Durmaz mål som förde Sverige till VM

24 juni, 2018
Nyhet

Tiden ute för Timeless – eller kan vi få en långfilm?

22 juni, 2018
Recension

Luke Cage säsong 2: ett underbart kärleksbrev till Marvel, Harlem & Jamaica

22 juni, 2018
Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018
Recension

På HBO: Ny säsong av välproducerade, korkade & underhållande The Affair

18 juni, 2018
Streamingtips

För soligt/regnigt? Här är 10 Netflix-anledningar att stanna inne

17 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Australisk politisk sprängkraft i Mystery Road

17 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel