TVdags-kalendern lucka 3

Vardagsfeminism & moderna relationer i Because This Is My First Life

Häromveckan funderade jag över varför tv-dramer från Sydkorea de senaste åren generellt sett är så mycket mindre sexistiska än filmerna därifrån. Halva svaret lär vara att majoriteten tv-manusförfattare är kvinnor medan de flesta film-manusförfattare är män, fast så har det varit i många år och det är först på sistone som feminism blivit en röd tråd genom många serier och inte bara något som dyker upp i enstaka dramer någon gång ibland i ett hav av sexism. Den andra halvan av svaret lär vara trender – både internationella tv-trender och förändrad smak hos den koreanska tv-publiken i och med att globaliserade unga vuxna alltmer blir huvudmålgruppen.

Att jag funderade på detta just nu är egentligen inte så konstigt. Den 9 oktober i år hade tre tv-kanaler premiär för var sin serie med tydligt feminist-tema:

  • Witch at Court, om en skrupelfri åklagare som placeras i en specialenhet för brott mot kvinnor.
  • Children of the 20th Century, om tre kvinnor i yngre medelåldern som gör sitt bästa för att navigera kärlek och vänskap. Hade för övrigt arbetsnamnet No Sex and the City.
  • Because This Is My First Life, om en manusförfattare som blir hemlös och därför gifter sig med en apputvecklare som söker rumskompis.

Den senare är ju onekligen den som är minst uppenbart feministisk redan i premissen, fast under den tokiga romcom-hisspitchen döljer sig en djupare skildring av vardagsfeminism och moderna relationer.

Ta huvudpersonernas namn, till exempel. Han heter Se-hee, hon heter Ji-ho. De flesta koreanska namn är könsneutrala, men många är förstås mer förekommande hos ett kön än det andra. Se-hee är ett mer typiskt kvinnonamn, och Ji-ho är ett mer typiskt mansnamn. Utöver symbolismen i detta så fungerar namnen också som en plot device, då båda förväntar sig en rumskompis av samma kön som de själva.

När premissen väl etablerats så är det ett av de mest jämställda förhållanden jag sett i asiatisk tv.

Anledningen till att de gifter sig är mer pragmatisk än romantisk; de vill slippa gnäll från sina respektive föräldrar som alla är mer traditionellt konservativa, och som aldrig skulle acceptera att deras ogifta barn bor tillsammans på det viset. Så de ingår ett två-årigt kontraktäktenskap där regler såsom hennes hyra och hur gemensamma utrymmen får användas står skrivna, och när de två åren är slut ska äktenskapet upplösas.

Okej, det är fortfarande tokig romcom i det här stadiet. Men kontraktäktenskap är vanligt förekommande i ostasiatiska serier, ofta i melodrama-sammanhang i stil med snorrik man gifter sig med fattig kvinna som låtsas vara rik för att han ska framstå som mer stabil och framgångsrik än sin bror, så att han får ärva familjeföretaget. Snark. I Because This Is My First Life är ingen part mäktigare än den andra, och ingen part blir utnyttjad. De kommer helt enkelt fram till att deras personligheter matchar varandra väldigt bra. När premissen väl etablerats så har de ett av de mest jämställda förhållanden jag sett i asiatisk tv.

Ifall detta inte är tillräckligt för att påvisa seriens feministiska inställning – och det är det förmodligen inte – så blir det tydligare om man tittar på de andra huvudpersonerna:

Su-ji och Ho-rang är bästa vänner med Ji-ho. Su-ji är kontorsarbetare på ett stort företag och drömmer om att starta eget, men kan inte på grund av en hemlig anledning. Hon skulle aldrig tillåta att bli trampad på… förutom av männen på kontoret vars sextrakasserier hon står ut med eftersom hon inte vill förlora jobbet. Inte sällan blir hon trakasserad för att hon vägrar bära BH då hon finner dem obekväma. Ständigt rosa-klädda Ho-rang som jobbar på restaurang har varit ihop med Won-seok i sju år, och vill inget hellre än att gifta sig, bli hemmafru och skaffa barn, men Won-seok vet inte när de kommer ha råd.

Won-seok är CTO på samma företag som Se-hee jobbar på. VD på företaget är Sang-gu som söker en genomsnittlig, blygsam hemmafru… synd då att han faller för Su-ji av alla personer.

Because This Is My First Life är en mysig, rolig, smart serie om sex väldigt olika personer och deras relationer.

Because This Is My First Life finns att se på Viki.

Just nu på TVdags

Nyhet

FX läggs ner när Fox säljer – eller överraskar Disney & toksatsar?

15 december, 2017
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om strateg-Carl, zombiesåpa & vinterfinalens cliffhanger

15 december, 2017
Tablåtips 15/12

Bäst på tv i kväll: Kampen för ett jämställt Bollywood

15 december, 2017
Klipp

Nästa Falsk identitet-säsong starten på en Rysslandstrilogi?

15 december, 2017
Klipp

Se årets Trump-chock – apokalypsdårar i Vita huset: »Bara Putin kan rädda oss!«

15 december, 2017
TVdags-kalendern lucka 15

Drabbande kvinnoporträtt & lågmäld melankoli i Certain Women

15 december, 2017
Kommentar

Fysisk saknad & psykiskt klick i kvällens Ensam mamma söker

14 december, 2017
Diskussion

Halvtid i SVT:s julkalender 2017: »De har lyckats få med allt jag gillar!«

14 december, 2017
Nyhet

Britannia, Mosaic & The Chi – här är alla nyheter på HBO Nordic i januari

14 december, 2017
Tablåtips 14/12

Bäst på tv i kväll: Tv-mys när Ernst hugger julgran

14 december, 2017
Nyhet

SVT minns Gösta Ekman med ny Jane Magnusson-dokumentär

14 december, 2017
TVdags-kalendern lucka 14

Länge leve drottning Cersei – det är du som bär Game of Thrones

14 december, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel