TVdags-kalendern lucka 3

Vardagsfeminism & moderna relationer i Because This Is My First Life

Häromveckan funderade jag över varför tv-dramer från Sydkorea de senaste åren generellt sett är så mycket mindre sexistiska än filmerna därifrån. Halva svaret lär vara att majoriteten tv-manusförfattare är kvinnor medan de flesta film-manusförfattare är män, fast så har det varit i många år och det är först på sistone som feminism blivit en röd tråd genom många serier och inte bara något som dyker upp i enstaka dramer någon gång ibland i ett hav av sexism. Den andra halvan av svaret lär vara trender – både internationella tv-trender och förändrad smak hos den koreanska tv-publiken i och med att globaliserade unga vuxna alltmer blir huvudmålgruppen.

Att jag funderade på detta just nu är egentligen inte så konstigt. Den 9 oktober i år hade tre tv-kanaler premiär för var sin serie med tydligt feminist-tema:

  • Witch at Court, om en skrupelfri åklagare som placeras i en specialenhet för brott mot kvinnor.
  • Children of the 20th Century, om tre kvinnor i yngre medelåldern som gör sitt bästa för att navigera kärlek och vänskap. Hade för övrigt arbetsnamnet No Sex and the City.
  • Because This Is My First Life, om en manusförfattare som blir hemlös och därför gifter sig med en apputvecklare som söker rumskompis.

Den senare är ju onekligen den som är minst uppenbart feministisk redan i premissen, fast under den tokiga romcom-hisspitchen döljer sig en djupare skildring av vardagsfeminism och moderna relationer.

Ta huvudpersonernas namn, till exempel. Han heter Se-hee, hon heter Ji-ho. De flesta koreanska namn är könsneutrala, men många är förstås mer förekommande hos ett kön än det andra. Se-hee är ett mer typiskt kvinnonamn, och Ji-ho är ett mer typiskt mansnamn. Utöver symbolismen i detta så fungerar namnen också som en plot device, då båda förväntar sig en rumskompis av samma kön som de själva.

När premissen väl etablerats så är det ett av de mest jämställda förhållanden jag sett i asiatisk tv.

Anledningen till att de gifter sig är mer pragmatisk än romantisk; de vill slippa gnäll från sina respektive föräldrar som alla är mer traditionellt konservativa, och som aldrig skulle acceptera att deras ogifta barn bor tillsammans på det viset. Så de ingår ett två-årigt kontraktäktenskap där regler såsom hennes hyra och hur gemensamma utrymmen får användas står skrivna, och när de två åren är slut ska äktenskapet upplösas.

Okej, det är fortfarande tokig romcom i det här stadiet. Men kontraktäktenskap är vanligt förekommande i ostasiatiska serier, ofta i melodrama-sammanhang i stil med snorrik man gifter sig med fattig kvinna som låtsas vara rik för att han ska framstå som mer stabil och framgångsrik än sin bror, så att han får ärva familjeföretaget. Snark. I Because This Is My First Life är ingen part mäktigare än den andra, och ingen part blir utnyttjad. De kommer helt enkelt fram till att deras personligheter matchar varandra väldigt bra. När premissen väl etablerats så har de ett av de mest jämställda förhållanden jag sett i asiatisk tv.

Ifall detta inte är tillräckligt för att påvisa seriens feministiska inställning – och det är det förmodligen inte – så blir det tydligare om man tittar på de andra huvudpersonerna:

Su-ji och Ho-rang är bästa vänner med Ji-ho. Su-ji är kontorsarbetare på ett stort företag och drömmer om att starta eget, men kan inte på grund av en hemlig anledning. Hon skulle aldrig tillåta att bli trampad på… förutom av männen på kontoret vars sextrakasserier hon står ut med eftersom hon inte vill förlora jobbet. Inte sällan blir hon trakasserad för att hon vägrar bära BH då hon finner dem obekväma. Ständigt rosa-klädda Ho-rang som jobbar på restaurang har varit ihop med Won-seok i sju år, och vill inget hellre än att gifta sig, bli hemmafru och skaffa barn, men Won-seok vet inte när de kommer ha råd.

Won-seok är CTO på samma företag som Se-hee jobbar på. VD på företaget är Sang-gu som söker en genomsnittlig, blygsam hemmafru… synd då att han faller för Su-ji av alla personer.

Because This Is My First Life är en mysig, rolig, smart serie om sex väldigt olika personer och deras relationer.

Because This Is My First Life finns att se på Viki.

Just nu på TVdags

Kommentar

Durmaz-kärleksvågen måste tas på allvar! Nu är det Jimmy eller Jimmie

25 juni, 2018
Klipp

Av glädje bygger man musik! Se Senegal värma upp till Ducktales-temat

25 juni, 2018
Nyhet

Canal Digital är en lysande streamingtjänst – här är TVdags bästa film- & serietips

24 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alicia Silverstone! Även om American Woman har en bit kvar

24 juni, 2018
Klipp

Favoritrepris: Se Jimmy Durmaz mål som förde Sverige till VM

24 juni, 2018
Nyhet

Tiden ute för Timeless – eller kan vi få en långfilm?

22 juni, 2018
Recension

Luke Cage säsong 2: ett underbart kärleksbrev till Marvel, Harlem & Jamaica

22 juni, 2018
Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel