Kommentar

Uppdrag granskning-summering: Bär verkligen granskande medier skulden när drev från höger & vänster raserar dem?

På onsdagskvällen publicerade DN en artikel av Uppdrag granskning-producenten Axel Gordh Humlesjö som egentligen gör denna utlovade »del 3« av min serie kommentarer kring förra veckans #MeToo och Fredrik Virtanen-avsnitt överflödig. Men se det gärna som en understrykning av allvaret som Humlesjö larmar om.

Varför sådana extrema överdrifter? Är det en konsekvens av att även de nyanserade synpunkterna kommer utskjutna ur ett flera månader långt drev, komplett med rykten, lögner, hån, hat och synkad massanmälning?

Om jag var »diplomatisk« i del 1 tänkte jag vara »dystopisk« här. Precis som Humlesjö ser jag skrämmande paralleller med alternativhögerkampanjerna – inte bara i synkroniseringen av talking points och anmälningar (självklart är kollektiv online-aktivism synkroniserad) utan i fråga om faktaresistens, svartvit polarisering och den moderna lynchmobbens viralförstärkta raseri; i att projicera i stället för att analysera; crowdsourca sin åsikt innan man ens tagit del av de yttre perspektiv man drevar emot; ignorera och riva motståndarsidans helhetsbild i små beståndsdelar och kasta om dem för att kunna ifrågasätta fragmentariserat, som en argumentativ splitterbomb.

Det är samma mekanismer som vi länge sett från foliehöger och alternativmedier; från antietablissemangspopulismens drevande troll- och bot-nätverk under Trumpismens, Brexits och SD:s framväxter. Och det gör mer ont mitt i en blottläggande mediekritik än under det omtumlande och världsförbättrande MeToo-ruset i höstas. Och när det dessutom rättfärdigas av Expressens vägran att ställa upp i Uppdrag granskning får vi en större misstro mot etablerade medier än någonsin i modern tid, från både vänster och höger. Det är bara för de ryska påverkansspecialisterna att köra i gång valrörelsen – Sverige ligger redan polariserat och redo.

Man projicerar i stället för analyserar; crowdsourcar åsikter innan man ens tar del av de yttre perspektiv man drevar emot; ignorerar och river motståndarsidans helhetsbild i beståndsdelar och kasta om dem för att kunna ifrågasätta fragmentariserat, som en argumentativ splitterbomb.

Det finns givetvis enskild kritik som är skarp och viktig. Jag tycker till exempel att detta, från Anna-Klara Bratt på Feministiskt Perspektiv, har många starka poänger. Men varför räcker det inte med att vässa frågorna? Varför måste samtidigt Uppdrag granskning delegitimeras till oigenkännlighet? Jag har läst många liknande inlägg som ställt bra frågor men som samtidigt, närmast som en hygienfaktor, ogiltigförklarat Uppdrag granskning-redaktionens vinklingar och perspektiv, syften och mål. Jag undrar om det är en konsekvens av att även dessa nyanserade synpunkter trots allt kommer utskjutna ur ett flera månader långt drev, komplett med rykten, lögner, hån, hat och synkroniserad massanmälning.

Lika talande är det att så många av kritikerna från MeToo-sidan ansett att Uppdrag granskning borde »i stället« borde ha fokuserat mer och bättre på sitt ämne, mediekritiken – men samtidigt gett redaktionen råd som inte haft ett skvatt med detta ämne att göra.

Det är bara för de ryska påverkansspecialisterna att köra i gång valrörelsen – Sverige ligger redan polariserat och redo.

Och det är här jag blir genuint rädd. För det visar att detta mycket stora drev, fullt med smarta, progressiva, humanistiska människor, inte bara underkänner Uppdrag gransknings pressetiska och juridiska perspektiv utan generellt är ointresserade av det.

Jag har under den senaste veckan sett en enda lång parad av överdrifter och rena konspirationsteorier i karakteriseringen av Uppdrag granskning-programmet – »helt besinningslöst förvirrat«, »ett medialt övergrepp«, »debattprogrammet från helvetet«, »allt förtroende utplånat«, »en publicistisk katastrof«; och det var en »synkroniserad hämndaktion« och ett »samplanerat försök till äreräddning« (ihop med Åsa Linderborgs Aftonbladet-artikel). Det var rentav en konspiration från gubbarna på redaktionen på bekostnad av Lina Makboul, »som har fått ställa sig i skottgluggen framför producenter och gamla uvar«. Detta sistnämnda formulerades av samma Anna-Klara Bratt som formulerade den så vassa och stringenta kritiken i länken ovan. Hon rådde senare i debatten även SVT att sparka hela redaktionen, byta namn och format samt byta stad, eftersom hela »public service inklusive SR« blivit »spelade av Fredrik Virtanen«.

Varmed cirkeln sluts med algoritmisk förutsägbarhet, som en filterbubbla på Facebook.

Utan tvekan har Uppdrag granskning-redaktionen under den gångna veckan fått mycket relevant kritik som den måste ta till sig. Men att den som helhet – efter ett i grunden urstarkt och balanserat grävreportage – ska ta lärdom av ett hatiskt massanmälande konspirationsdrev är samma sak som när man i USA-debatten säger att Demokraterna ska ta lärdom av en bot-förstärkt MAGA-mobb.

Hillary borde ha landat i Wisconsin och Makboul borde ha landat i en annan slutsats.

Just nu på TVdags

Nyhet

Canal Digital är en lysande streamingtjänst – här är TVdags bästa film- & serietips

24 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alicia Silverstone! Även om American Woman har en bit kvar

24 juni, 2018
Klipp

Favoritrepris: Se Jimmy Durmaz mål som förde Sverige till VM

24 juni, 2018
Nyhet

Tiden ute för Timeless – eller kan vi få en långfilm?

22 juni, 2018
Recension

Luke Cage säsong 2: ett underbart kärleksbrev till Marvel, Harlem & Jamaica

22 juni, 2018
Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018
Recension

På HBO: Ny säsong av välproducerade, korkade & underhållande The Affair

18 juni, 2018
Streamingtips

För soligt/regnigt? Här är 10 Netflix-anledningar att stanna inne

17 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel