Kommentar

Taboo à la carte: GFO (Genialiska Filmiska Objekt) i tv-serien Taboo

TVdags slaktmäster Magnus har förvisso redan låtit kniven gå längs Taboos länder och kokat benen rena under lock. Och visst är det rimligt att kalla Taboo för »Den mustigaste tv-köttgrytan någonsin«. Men, det är också viktigt att lyfta fram den raffinerade smaken, för den här grytjäveln har stått länge på spisen och sugit i sig så mycket smått och gott att det är på sin plats att sila fram essenser. Tycker du inte?

Jodå. Sätt dig till bords så ska jag servera dessa läckerheter på guldfat genom att återinföra ett begrepp som undertecknad komponerade i november 2015:

GFO är en förkortning och betyder Genialiskt Filmiskt Objekt. Första och senaste gången detta redskap användes var det True Detective 2 och borgmästare Chessanis cocktail-shaker i rostfritt stål som sattes under lupp. Nu tar jag och lägger detta breda raster över de sex första avsnitten av Taboo och skakar fram silvret som lockar skatan ner på gatan.

Mindre viktigt är alltså vad man ska tycka om Taboo, om det är bra eller dåligt etc. Det är inte relevant för en GFO-genomgång. Här är det observationer av geniala filmiska objekt som gäller. Därför kan jag tyvärr inte heller gå in på det otroliga fotot (Barry Lyndon-klass!) och post-produktionen i stort. Okej, är ni hungriga? Då kör vi; Taboo à la carte:

Ägg

taboo2

The Prince Regent, spelad av Mark Gatiss (som vi här inte känner igen som Sherlocks brorsa) i fantastiskt äckligt smink och humoristiskt lågt sittande fat-suit, äter ett gigantiskt ägg på ett otroligt roligt sätt. Den livsnjutande sonen till »Den galne kung George« beskrivs på följande vis i BBC's genomgång av några Taboo-karaktärer: »Wildly unpopular due to his obsessive self‐interest, parties and debauchery. The Prince Regent has been made acting Head of State after his father King George III was deemed unfit to rule.« (För finsmakarna serveras här en sidorätt i form av ett Black-Adder-klipp med Dr House i rollen som crazy King George i samtal med både Hagrid & Mr Bean.)

hardy-egg-xxlarge_trans_NvBQzQNjv4BqI0vk53noqEWRFDN0bCjD5sSniHtC_TukKXvAYxU2Ns8

Tom Hardy, medskapare till serien och huvudrollsinnehavare i rollen som Tom Hardy i rollen som Tom Hardy, trycker vid ett tillfälle i sig ett helt kokt ägg med sådan komisk tajming (mitt i den dramatiska högspänningen) att det är värt att se Taboo enkom för detta ögonblick. Sällan har ägg spelat en så central roll i en mustig köttgryta.

Levande kanin & uppstoppade djur

taboo3taboo1

Prinsregentens hem är en synnerligen svårdammad situation. Vackra uppstoppade zebror och fjäderfän, orientaliska mattor, skum belysning, tigerhudar och en livs levande kanin (kolla ovanför prinsregentens högra axel i första bilden) som struttar runt för skojs skull. Det måste ha varit ett rent helvete för städpersonalen men bitterljuvt för oss dödliga att få se en glimt av den här sortens historiskt korrekta lortprakt i all sin dekadenta orimlighet! Tänk att få ligga här på divanen en vintervardag och bläddra i TVdags på digital padda:

gallery-1484206534-mark-gatiss-bbcs-taboo

Masker

A. The knife-kråk-pest-mask

Det här är kanske den otäckaste av alla GFO's genom filmhistorien: den näbbartade smittskyddsmasken. Alla vänner av gotik och mardrömmar vet att en mörk saga av kvalitét gör sig bäst i just en sådan mask. I bilden nedan ser vi en mer heltäckande variant i form av en autentiskt skyddsdräkt som finns på danskt museum. Tro fan man blir rädd för den amerikanska doktorn som spelas av House of Cards-hantlangaren Michael Kelly!


B. Flor

p04nc5wk

En annan mustigt gotisk och alltid lika välsmakande ingrediens är förstås det svarta sorgfloret. I Taboo är det dessutom ingen mindre än den geniala skådespelaren (tillika Charlie Chaplins barnbarn)  Oona Chaplin som bär upp det medan hon stjäl hela showen från Hardy & Co!

C. Ninja-mask i läder & uppfällda rockkragar


D. Make-up

Den engelska 1800-talssocietetens fäbless för att (åtminstone i festliga sammanhang) klä och sminka sig enligt rådande exotiserande idéer om »Orienten« öppnade (trots uppenbart vedervärdiga fördomar) för möjligheten att låta sin offentliga identitet skrida över de normer som kyrka, ekonomi och stat avkrävde sina besuttna medborgare.

E. Otäckaste & samtidigt mest sympatiska grismasken i tv-historien

taboo4

Kartor & kompasser

Det kanske är Tintins eller Indiana Jones fel men kartor på film är ju omöjligt att inte tycka om. Inte sedan Corto Maltese har kartor och kompasser varit så väl avvägda och försiktigt placerade vid kokpunkten!

Lustgas på elegant tub

taboo5

Tillsätt sedan bara rikligt med blod, ett riktigt grishuvud, ett pulserande hjärta stort som en näve, kolrök, krut, en liter brunt likvatten ur Themsen, en skopa magisk aska och voilà! Bon appétit: Vindaloo Taboo!

Taboo visas på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Recension

Avengers: Infinity War – den mäktigaste superhjältefilmen hittills

25 april, 2018
Tips

På SVT i kväll: Bergmans mästerliga drama Scener ur ett äktenskap

25 april, 2018
Klipp

Total magi för John Hughes-lovers! Ringwald vs Cryer i senaste Drop the Mic!

24 april, 2018
Nyhet

Kolla in trailern för HBO:s thrillerserie Sharp Objects

24 april, 2018
Trailer

We are Venom! Nya trailern visar monstret i full blom

24 april, 2018
Kommentar

Veckans Homeland: Carrie på taket, insatsstyrkor & iskalle Saul

23 april, 2018
Streamingtips

Se Vartans manipulative sektledare i The Arrangement på HBO Nordic

23 april, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: människa mot natur i brutala överlevnadsserien The Terror

22 april, 2018
Recension

Äntligen SVT-premiär för förtäckta Trump-dramat The Handmaid's Tale

22 april, 2018
Klipp

Pengwings? Penglings? Se Benedict Cumberbatch kämpa med sitt uttal

21 april, 2018
Pop Culture Confidential

Veckans podd: The Handmaid’s Tale-kläderna & Svenske kocken i Mupparna

20 april, 2018
Recension

Michelle Meadows utklassar Per Andersson i SVT:s Östermalms-satir Katsching

20 april, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel