Kommentar

Taboo à la carte: GFO (Genialiska Filmiska Objekt) i tv-serien Taboo

TVdags slaktmäster Magnus har förvisso redan låtit kniven gå längs Taboos länder och kokat benen rena under lock. Och visst är det rimligt att kalla Taboo för »Den mustigaste tv-köttgrytan någonsin«. Men, det är också viktigt att lyfta fram den raffinerade smaken, för den här grytjäveln har stått länge på spisen och sugit i sig så mycket smått och gott att det är på sin plats att sila fram essenser. Tycker du inte?

Jodå. Sätt dig till bords så ska jag servera dessa läckerheter på guldfat genom att återinföra ett begrepp som undertecknad komponerade i november 2015:

GFO är en förkortning och betyder Genialiskt Filmiskt Objekt. Första och senaste gången detta redskap användes var det True Detective 2 och borgmästare Chessanis cocktail-shaker i rostfritt stål som sattes under lupp. Nu tar jag och lägger detta breda raster över de sex första avsnitten av Taboo och skakar fram silvret som lockar skatan ner på gatan.

Mindre viktigt är alltså vad man ska tycka om Taboo, om det är bra eller dåligt etc. Det är inte relevant för en GFO-genomgång. Här är det observationer av geniala filmiska objekt som gäller. Därför kan jag tyvärr inte heller gå in på det otroliga fotot (Barry Lyndon-klass!) och post-produktionen i stort. Okej, är ni hungriga? Då kör vi; Taboo à la carte:

Ägg

taboo2

The Prince Regent, spelad av Mark Gatiss (som vi här inte känner igen som Sherlocks brorsa) i fantastiskt äckligt smink och humoristiskt lågt sittande fat-suit, äter ett gigantiskt ägg på ett otroligt roligt sätt. Den livsnjutande sonen till »Den galne kung George« beskrivs på följande vis i BBC's genomgång av några Taboo-karaktärer: »Wildly unpopular due to his obsessive self‐interest, parties and debauchery. The Prince Regent has been made acting Head of State after his father King George III was deemed unfit to rule.« (För finsmakarna serveras här en sidorätt i form av ett Black-Adder-klipp med Dr House i rollen som crazy King George i samtal med både Hagrid & Mr Bean.)

hardy-egg-xxlarge_trans_NvBQzQNjv4BqI0vk53noqEWRFDN0bCjD5sSniHtC_TukKXvAYxU2Ns8

Tom Hardy, medskapare till serien och huvudrollsinnehavare i rollen som Tom Hardy i rollen som Tom Hardy, trycker vid ett tillfälle i sig ett helt kokt ägg med sådan komisk tajming (mitt i den dramatiska högspänningen) att det är värt att se Taboo enkom för detta ögonblick. Sällan har ägg spelat en så central roll i en mustig köttgryta.

Levande kanin & uppstoppade djur

taboo3taboo1

Prinsregentens hem är en synnerligen svårdammad situation. Vackra uppstoppade zebror och fjäderfän, orientaliska mattor, skum belysning, tigerhudar och en livs levande kanin (kolla ovanför prinsregentens högra axel i första bilden) som struttar runt för skojs skull. Det måste ha varit ett rent helvete för städpersonalen men bitterljuvt för oss dödliga att få se en glimt av den här sortens historiskt korrekta lortprakt i all sin dekadenta orimlighet! Tänk att få ligga här på divanen en vintervardag och bläddra i TVdags på digital padda:

gallery-1484206534-mark-gatiss-bbcs-taboo

Masker

A. The knife-kråk-pest-mask

Det här är kanske den otäckaste av alla GFO's genom filmhistorien: den näbbartade smittskyddsmasken. Alla vänner av gotik och mardrömmar vet att en mörk saga av kvalitét gör sig bäst i just en sådan mask. I bilden nedan ser vi en mer heltäckande variant i form av en autentiskt skyddsdräkt som finns på danskt museum. Tro fan man blir rädd för den amerikanska doktorn som spelas av House of Cards-hantlangaren Michael Kelly!


B. Flor

p04nc5wk

En annan mustigt gotisk och alltid lika välsmakande ingrediens är förstås det svarta sorgfloret. I Taboo är det dessutom ingen mindre än den geniala skådespelaren (tillika Charlie Chaplins barnbarn)  Oona Chaplin som bär upp det medan hon stjäl hela showen från Hardy & Co!

C. Ninja-mask i läder & uppfällda rockkragar


D. Make-up

Den engelska 1800-talssocietetens fäbless för att (åtminstone i festliga sammanhang) klä och sminka sig enligt rådande exotiserande idéer om »Orienten« öppnade (trots uppenbart vedervärdiga fördomar) för möjligheten att låta sin offentliga identitet skrida över de normer som kyrka, ekonomi och stat avkrävde sina besuttna medborgare.

E. Otäckaste & samtidigt mest sympatiska grismasken i tv-historien

taboo4

Kartor & kompasser

Det kanske är Tintins eller Indiana Jones fel men kartor på film är ju omöjligt att inte tycka om. Inte sedan Corto Maltese har kartor och kompasser varit så väl avvägda och försiktigt placerade vid kokpunkten!

Lustgas på elegant tub

taboo5

Tillsätt sedan bara rikligt med blod, ett riktigt grishuvud, ett pulserande hjärta stort som en näve, kolrök, krut, en liter brunt likvatten ur Themsen, en skopa magisk aska och voilà! Bon appétit: Vindaloo Taboo!

Taboo visas på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Norskt

Norge ordnar blytungt statsministermöte – vill vi se en svensk variant?

22 juni, 2017
Tablåtips 22/6

Bäst på tv i kväll: Sommar-Ernst är äntligen tillbaka

22 juni, 2017
Klipp

Winter is here! Se den episka nya trailern för Game of Thrones säsong 7

22 juni, 2017
Klipp

Trump belönade största väljarinfo-läckan med toppjobb i Vita huset

22 juni, 2017
Trailer

Too soon? Exklusivt på TVdags – Aron Flams nya terror-standup

21 juni, 2017
Tablåtips 21/6

Bäst på tv i kväll: Amanda Kernells briljanta I Will Always Love You Kingen

21 juni, 2017
Nyhet

Rolf Lassgård är tillbaka i Jägarna – nu som tv-serie på C More

21 juni, 2017
Tablåtips 20/6

Bäst på tv i kväll: överraskande kalla kriget-drama knyter ihop säcken

20 juni, 2017
Nyhet

Årets julklapp är redan här! Nu kommer Stranger Things som actionfigurer

19 juni, 2017
Tablåtips 19/6

Bäst på tv i kväll: Finaldags för underbara danska Arvingarna

19 juni, 2017
Tablåtips 18/6

Bäst på tv i kväll: Soran Ismails rasism-dokuserie nu som film

18 juni, 2017
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: House of Cards kusliga varning om en farligare Trump

18 juni, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel