Recension

Spännande och roligt i unika Room 104

Betyg 4 av 5

Hotell är fantastiska och speciellt rummen de rymmer. Så många historier, men ändå så anonyma och kulissartade. Här kan allt hända, man hyr sig lite tid, utöver sin vanliga tid. Ett hem som inte är ett hem. Ett hem som ljuger om att det är ett hem. Sängen, teven, fåtöljen och skrivbordet. Minibaren.

En väl romantisk bild kanske, men jag älskar att bo på hotell. Att glida ovanpå vardagen. Sjunka in i det förflutna, spela spelet.

Att scenariot lockar är alltså ingen direkt nyhet. Både Tarantino och David Lynch har ju tidigare utforskat dunkla korridorer och bellboys i Four Rooms och Hotel Room, med varierande resultat. Senast såg vi dock Lady Gaga i den rätt underskattade American Horror Story: Hotel.

Room 104 är en slags antologiserie, där alla berättelser utspelar sig i samma rum, samtidigt som historierna skiljer sig åt. Det är allt från extremt obehag till gapskratt. Till synes simpla novellfilmer som nästan alltid överrumplar.

När nu allas indie-älsklingar bröderna Duplass ger sig in i hotellbranschen har de alltså en del att leva upp till, samt ett arv att föra vidare. Och de gör det så Satans bra!

Room 104 är en slags antologiserie, där alla berättelser utspelar sig i samma rum, samtidigt som historierna skiljer sig åt. Det är allt från extremt obehag till gapskratt. Till synes simpla novellfilmer som nästan alltid överrumplar. Room 104 trollbinder alla sinnen och är en spark i baken på det mesta som har med teve att göra idag. Det är allt på en gång, oftast i ett och samma avsnitt. Ta till exempel första delen Ralphie. Börjar som en rolig liten bagatell, vänder och blir till skräck, blinkar åt bisarr surrealism för att slutligen chocka å det grövsta. Det här gäller i stort sett alla av de sex avsnitt jag sett än så länge.

Man kan tro att Room 104 känns splittrad, som om den inte riktigt bestämt sig för vad den vill vara, men så är inte fallet. Room 104 har bestämt sig för att vara något helt annat, något nytt och härligt. Och fasansfullt.

Här finner vi, ovan nämnda, skräckbetonade Ralphie, kultflummet The Knockadoo, roligt rörande The Internet och vackra, sentimentala Voyers. Bland annat. Alltså något helt nytt. Men ändå känner man igen sig från produktioner som Togetherness, Transparent och Creep. Jag vill inte säga det, men kanske borde nya Twin Peaks varit lite mer åt det här hållet? Nyskapade och spännande. Bara en tanke.

Room 104 har premiär på HBO Nordic idag.

Just nu på TVdags

TVdags-kalendern lucka 12

Mästerligt skildrade relationer i Issa Raes HBO-serie Insecure

12 december, 2017
Nyhet

Grattis Alexander & Nicole! Här är alla Golden Globe-nomineringar

11 december, 2017
Trailer

Första trailern för Spielbergs Ready Player One ute – TVdags analyserar!

11 december, 2017
Tablåtips 11/12

Bäst på tv i kväll: SVT:s nya dokuserie om Thorbjörn Fälldin

11 december, 2017
TVdags-kalendern lucka 11

Skruvad, sympatisk & säregen humor i Maria Bamfords Lady Dynamite

11 december, 2017
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: mumblecore-kungen tillbaka med ny Easy-säsong på Netflix

10 december, 2017
Tablåtips 10/12

Bäst på tv i kväll: Skoningslös avklädning av köttindustrilobbyn

10 december, 2017
TVdags-kalendern lucka 10

Behöver du vägledning? Fråga dig vad syster Crane skulle ha gjort

10 december, 2017
Tablåtips 9/12

Bäst på tv i kväll: BBC-julspecialen Billionaire Boy

9 december, 2017
Nyhet

Klart: HBO gör ny säsong av Big Little Lies

9 december, 2017
TVdags-kalendern lucka 9

Tuff dans & mystisk svimningsepidemi i fantastiska The Fits

9 december, 2017
Nyhet

Tidig julafton för Beck-fans! Fyra färska filmer efter nyår

8 december, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel