Recension

Spännande och roligt i unika Room 104

Betyg 4 av 5

Hotell är fantastiska och speciellt rummen de rymmer. Så många historier, men ändå så anonyma och kulissartade. Här kan allt hända, man hyr sig lite tid, utöver sin vanliga tid. Ett hem som inte är ett hem. Ett hem som ljuger om att det är ett hem. Sängen, teven, fåtöljen och skrivbordet. Minibaren.

En väl romantisk bild kanske, men jag älskar att bo på hotell. Att glida ovanpå vardagen. Sjunka in i det förflutna, spela spelet.

Att scenariot lockar är alltså ingen direkt nyhet. Både Tarantino och David Lynch har ju tidigare utforskat dunkla korridorer och bellboys i Four Rooms och Hotel Room, med varierande resultat. Senast såg vi dock Lady Gaga i den rätt underskattade American Horror Story: Hotel.

Room 104 är en slags antologiserie, där alla berättelser utspelar sig i samma rum, samtidigt som historierna skiljer sig åt. Det är allt från extremt obehag till gapskratt. Till synes simpla novellfilmer som nästan alltid överrumplar.

När nu allas indie-älsklingar bröderna Duplass ger sig in i hotellbranschen har de alltså en del att leva upp till, samt ett arv att föra vidare. Och de gör det så Satans bra!

Room 104 är en slags antologiserie, där alla berättelser utspelar sig i samma rum, samtidigt som historierna skiljer sig åt. Det är allt från extremt obehag till gapskratt. Till synes simpla novellfilmer som nästan alltid överrumplar. Room 104 trollbinder alla sinnen och är en spark i baken på det mesta som har med teve att göra idag. Det är allt på en gång, oftast i ett och samma avsnitt. Ta till exempel första delen Ralphie. Börjar som en rolig liten bagatell, vänder och blir till skräck, blinkar åt bisarr surrealism för att slutligen chocka å det grövsta. Det här gäller i stort sett alla av de sex avsnitt jag sett än så länge.

Man kan tro att Room 104 känns splittrad, som om den inte riktigt bestämt sig för vad den vill vara, men så är inte fallet. Room 104 har bestämt sig för att vara något helt annat, något nytt och härligt. Och fasansfullt.

Här finner vi, ovan nämnda, skräckbetonade Ralphie, kultflummet The Knockadoo, roligt rörande The Internet och vackra, sentimentala Voyers. Bland annat. Alltså något helt nytt. Men ändå känner man igen sig från produktioner som Togetherness, Transparent och Creep. Jag vill inte säga det, men kanske borde nya Twin Peaks varit lite mer åt det här hållet? Nyskapade och spännande. Bara en tanke.

Room 104 har premiär på HBO Nordic idag.

Just nu på TVdags

Tablåtips 22/10

Bäst på tv i kväll: Curtis Hansons mästerliga L.A. Confidential

22 oktober, 2017
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Halt and Catch Fire var den perfekta dramaserien

22 oktober, 2017
TVdags betygsätter tolkningarna

Ddumba & Andersson Wij bäst i premiären av Så mycket bättre

21 oktober, 2017
Trailer

I Love You, Daddy – se den ohärliga trailern för Louis CK:s nya film

21 oktober, 2017
Tablåtips 21/10

Bäst på tv i kväll: Säsongspremiär för Så mycket bättre

21 oktober, 2017
Sverigepremiär

Se Leatherface som oskyldig liten valp i franska skräckmästarnas USA-debut

20 oktober, 2017
Recension

Loving Vincent – stillsam whodunnit & hypnotiskt formexperiment

20 oktober, 2017
Tablåtips 20/10

Bäst på tv i kväll: Djupt berörande samhällsskildring i Tjuvheder

20 oktober, 2017
Tablåtips 19/10

Bäst på tv i kväll: Spännande säsongsfinal av Gåsmamman

19 oktober, 2017
Topplista

Inför Så mycket bättre-premiären: De 15 bästa tolkningarna hittills

19 oktober, 2017
Nyhet

Kødder du? Facebooks tv-tjänst beställer Skam på engelska

18 oktober, 2017
Tablåtips 18/10

Bäst på tv i kväll: Äntligen säsong 3-premiär för Mr Robot

18 oktober, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel