Recension

Spännande och roligt i unika Room 104

Betyg 4 av 5

Hotell är fantastiska och speciellt rummen de rymmer. Så många historier, men ändå så anonyma och kulissartade. Här kan allt hända, man hyr sig lite tid, utöver sin vanliga tid. Ett hem som inte är ett hem. Ett hem som ljuger om att det är ett hem. Sängen, teven, fåtöljen och skrivbordet. Minibaren.

En väl romantisk bild kanske, men jag älskar att bo på hotell. Att glida ovanpå vardagen. Sjunka in i det förflutna, spela spelet.

Att scenariot lockar är alltså ingen direkt nyhet. Både Tarantino och David Lynch har ju tidigare utforskat dunkla korridorer och bellboys i Four Rooms och Hotel Room, med varierande resultat. Senast såg vi dock Lady Gaga i den rätt underskattade American Horror Story: Hotel.

Room 104 är en slags antologiserie, där alla berättelser utspelar sig i samma rum, samtidigt som historierna skiljer sig åt. Det är allt från extremt obehag till gapskratt. Till synes simpla novellfilmer som nästan alltid överrumplar.

När nu allas indie-älsklingar bröderna Duplass ger sig in i hotellbranschen har de alltså en del att leva upp till, samt ett arv att föra vidare. Och de gör det så Satans bra!

Room 104 är en slags antologiserie, där alla berättelser utspelar sig i samma rum, samtidigt som historierna skiljer sig åt. Det är allt från extremt obehag till gapskratt. Till synes simpla novellfilmer som nästan alltid överrumplar. Room 104 trollbinder alla sinnen och är en spark i baken på det mesta som har med teve att göra idag. Det är allt på en gång, oftast i ett och samma avsnitt. Ta till exempel första delen Ralphie. Börjar som en rolig liten bagatell, vänder och blir till skräck, blinkar åt bisarr surrealism för att slutligen chocka å det grövsta. Det här gäller i stort sett alla av de sex avsnitt jag sett än så länge.

Man kan tro att Room 104 känns splittrad, som om den inte riktigt bestämt sig för vad den vill vara, men så är inte fallet. Room 104 har bestämt sig för att vara något helt annat, något nytt och härligt. Och fasansfullt.

Här finner vi, ovan nämnda, skräckbetonade Ralphie, kultflummet The Knockadoo, roligt rörande The Internet och vackra, sentimentala Voyers. Bland annat. Alltså något helt nytt. Men ändå känner man igen sig från produktioner som Togetherness, Transparent och Creep. Jag vill inte säga det, men kanske borde nya Twin Peaks varit lite mer åt det här hållet? Nyskapade och spännande. Bara en tanke.

Room 104 har premiär på HBO Nordic idag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Canal Digital är en lysande streamingtjänst – här är TVdags bästa film- & serietips

24 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alicia Silverstone! Även om American Woman har en bit kvar

24 juni, 2018
Klipp

Favoritrepris: Se Jimmy Durmaz mål som förde Sverige till VM

24 juni, 2018
Nyhet

Tiden ute för Timeless – eller kan vi få en långfilm?

22 juni, 2018
Recension

Luke Cage säsong 2: ett underbart kärleksbrev till Marvel, Harlem & Jamaica

22 juni, 2018
Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018
Recension

På HBO: Ny säsong av välproducerade, korkade & underhållande The Affair

18 juni, 2018
Streamingtips

För soligt/regnigt? Här är 10 Netflix-anledningar att stanna inne

17 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel