Premiärrecension

Sommarens bästa mysdeckare börjar på SVT i kväll – med Sam Neill & Bryan Brown!

Betyg 5 av 5

Så här års behöver man en sommarserie, tv som svalkar som ett öppet fönster eller kallt glas Mulderbosch, lyfter lätt som ett myggflor i pålandsvinden eller svävar som ljudet av syrsor i sommarnatten.

Ja, känslorna för en guilty sommar-pleasure lockar till lyrik men serierna i sig bör vara allt annat än poetiska. Mord och kriminalitet är nödvändigaste beståndsdelar.

Sam Neills och Bryan Browns gnabbande Lennie & Ted har precis den där irriterade mysdeckarrelationen som bröderna Simon och Simon hade, eller Magnum och Higgins.

Och inget slår mysdeckare av gamla skolan, gärna i så rakt nedstigande led som möjligt från ikoner som Magnum, P.I., Simon & SimonRemington Steele och Par i hjärter. Tyvärr har genren varit så gott som död sedan (i alla fall tidiga) Burn NoticePsych och i synnerhet The Good Guys lades ner.

Men hela 10-talets största sommarmysdeckarsensation är den australiska kriminal-dramedyn Old School, som får SVT-nypremiär i kväll. Veteranerna Sam Neill och Bryan Brown, som spelar huvudrollerna, är ju mysiga nog var och en för sig men en myschock tillsammans. I synnerhet som de kommit hyfsat till åren vid det här laget – båda var 67 år när serien den här – tyvärr enda – säsongen spelades in för några år sedan. Ett faktum som utnyttjas till fullo redan i seriens grundpremiss: Brown spelar en yrkeskriminell som »tvångspensionerats« via ett långvarigt fängelsestraff efter ett värdetransportrån som verkar ha varit en set-up, och som nu kommer ut för att ta tillbaka sin del av rånbytet; och Neill spelar en före detta snut som blev skjuten i ryggen just vid nämnda värdetransportrån, och vars karriär gick utför efter det och som numera är avdankad privatdeckare.

Båda har de alltså intresse av att knyta ihop lösa trådar från förr, så de slår sig ihop, trots den gamla fiendskapen, trots att de är väldigt olika och trots att de ständigt gnabbas och stör sig på varandra.

Men det är givetivs »trots« som i »innerst inne tinande känslor«. Och vi njuter av hur de stör sig på varandra – det är samma relation som mellan bröderna Simon och Simon, eller mellan Magnum och Higgins.

De har en fatal mix av företagsamhet och semipensionerad klantighet som försätter dem i jobbigt självförvållade problem av rävsaxkaraktär.

Nu är emellertid plotten mycket tätare än så. Här finns flera parallella stories som samverkar på ett ytterst kreativt sätt, och det bästa av allt är hur serien, även om ramstoryn hela tiden är central, väver in ett oemotståndigt charmigt proceduralelement i varje avsnitt.

Alltså, Neill och Brown tar sig inte an några separata fall eller så, som en vanlig privatdeckarduo, men de har en fatal mix av företagsamhet och semipensionerad klantighet som försätter dem i jobbigt självförvållade problem av rävsaxkaraktär. De står ofta inför en spännande ledtråd i huvudmysteriet men när de börjar nysta råkar de ut för en extrem setback och sen får de kämpa sig tillbaka till ruta 1 under 50 underhållande tv-minuter – om de i ett avsnitt hamnar i en container och dränks i bilolja, så blir de i nästa inlåsta av greyhound-racing-maffia i en kennelbur.

Låter det fjantigt? Jovars, utan tvekan, men det är också mycket mer än så. Man blir överraskad av varje plottvändning, och halvvägs in i den åtta avsnitt långa säsongen börjar man imponeras ljudligt av hur smart allting planteras i förväg. Ljudligt som i att bokstavligen jubla högt. Och skratta så man ryser.

Mysryser.

Old School har premiär i kväll på SVT1 kl 22:55.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Netflix-sommar: Rekordskruvad true crime i Evil Genius

23 juli, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: UnREAL-finaldags! Rachel vs Quinn blir rena Darth vs Kejsaren

22 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Drömcasting & stenhård dialog i vilda västern-rafflet The Professionals

22 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Hjärtskärande & roligt i nya versionen av One Day at a Time

21 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Tig Notaro är glad att vara här

20 juli, 2018
Klipp

Se hur det senaste TrumpRussia-åtalet tycks visa hur Putin bestämde utrikesminister åt Trump

19 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Politisk & personlig turbulens i storbudgetserien Mr. Sunshine

19 juli, 2018
Premiärer

Sommarfest för älskare av brittiskt tv-drama! Nya toppserier i både SVT & TV4 i kväll

18 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Charlton Heston är ensam på jorden i The Omega Man

18 juli, 2018
Trailer

»What if I don't have time?« Här är trailern till Queen-filmen

17 juli, 2018
Streamingtips

Netflix-sommar: Seriemördare lös i kostymdeckaren The Alienist

17 juli, 2018
Nyhet

Stranger Things-nytt! Då är det premiär för säsong 3

16 juli, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel