Kommentar

Slöjbärande Nadiya Hussain utmanar tv-publikens fördomar

Det brukar sägas att intoleransen minskar hos en som människa om en lär känna någon som är olik en själv. I tider som dessa känns det mer nödvändigt än någonsin. Och där kan tv spela en viktig roll. I valen av vilka tv-kanalerna och produktionsbolagen lyfter fram som programledare, profiler och skådespelare har de möjlighet att utmana människors förutfattade meningar.

Det är inte svårt att förstå varför Nadiya är så populär. Inte nog med att hon är skitduktig på att baka och laga mat, hon är oerhört charmig och rolig.

Ett av de bästa exempel på det är fantastiska Nadiya Hussain. Hon vann The Great British Bake Off för två sedan, i vad som var det årets mest sedda tv-avsnitt på brittisk tv. Över 12 miljoner britter bänkade sig fram teven när Nadiya vann tävlingens troligtvis bästa final någonsin. Och där och då blev hon en superstjärna över en natt.

Nadiya har sedan dess släppt flera kok- och barnböcker, har bakat en tårta till drottningens 90-årskalas (en större ära finns nog inte i rojalist-galna Storbritannien) och har omfamnats av BBC som har gjort det mesta i tv-väg med henne. Hon är domare i barnversionen av The Great British Bake Off, hon har rest till Bangladesh i utmärkta matserien The Chronicles of Nadiya samt undersökt brittiska råvaror i Nadiya’s British Food Adventure.

Mitt nya favoritprogram med henne är Big Family Cooking Showdown där hon är en av två programledare. Det är ett oerhört lyckat koncept i mys-tävlingsreality-fåran där två familjer tävlar mot varandra i tre olika utmaningar. Det är ett koncept som SVT borde snappa upp i stället för misslyckade Edward Blom-frontade Vi lagar bästa maten.

Det är inte svårt att förstå varför Nadiya är så populär. Inte nog med att hon är skitduktig på att baka och laga mat, hon är oerhört charmig och rolig. Få kunde dessutom låta bli att gråta när hon efter sin vinst i The Great British Bake Off gav ett rörande tal om hur hon aldrig mer ska låta något hindra henne. Som tittare såg jag hur självförtroendet hade landat i henne. Det är ett av mina favorit-tv-ögonblick från senare år.

Samtidigt har Nadiya haft ett stort hinder: hon är en muslimsk kvinna som väljer att bära slöja. Som vi alla vet har islamofobin vuxit lavinartat de senaste åren och kvinnor i slöja har på många sätt blivit de mest utsatta i en allt hätskare debatt kring islam. Och Nadiya har inte haft det lätt. Hon har fått ta emot mycket rasistiskt hat och hot och har uttryckt hur hon var obekväm med att i The Great British Bake Off ofta reducerades till »den muslimska kvinnan« av tittarna.

Men! De allra flesta britter har dock omfamnat Nadiya och gjort henne folkkär. Och det är det som kan göra skillnad. Att tittarna får lära känna en ung muslimsk slöjbärande kvinna och på så sätt kunna släppa på vissa av sina fördomar. Att Nadiya är så öppen med saker som folk kanske inte förstår, som att hennes föräldrar arrangerade hennes äktenskap, hjälper till med det.

Dessutom gör hon det ofta med stor humor och självdistans. Som att hon har berättat att det första hon kollade in hos sin blivande make när de träffades för första gången var hans »enorma rumpa«. Just att deras relation verkar vara så fin och kärleksfull (hennes familj har dykt upp i de flesta av hennes tv-program) utmanar nog mångas bild av hur ett arrangerat äktenskap kan se ut.

Nadiya – och alla andra som ges en chans att bli mer än bara det som skiljer dem från mängden – är med och förändrar människors attityder. Det är viktigare än någonsin. Vi behöver se och lära känna människor som vi känner är olika oss för att bättre kunna förstå dem – och förstå att vi bara berikar varandra. Där har tv en oerhörd makt – som det bör använda till godo.

Just nu på TVdags

Tablåtips 21/9

Bäst på tv i kväll: Wahlgrens är överlägsna Parneviks och Kardashians

21 september, 2017
Trailer

Adam Sandler i ny kvalitetschock! Se trailern för The Meyerowitz Stories

21 september, 2017
Nyhet

Nu är den här! Kolla in trailern för Netflix-serien The Punisher

20 september, 2017
Tablåtips 20/9

Bäst på tv i kväll: Zackari Wahlström testar livet på 1800-talet

20 september, 2017
Nyhet

Linda Hamilton tillbaka som Sarah Connor i Terminator 6

20 september, 2017
Nyhet

HBO förnyar David Simons The Deuce för en andra säsong

20 september, 2017
Trailer

Alicia Vikander är Lara Croft – se första trailern för nya Tomb Raider

20 september, 2017
Tablåtips 19/9

Bäst på tv i kväll: Luuks Fråga Lund är klassisk public service

19 september, 2017
Pop Culture Confidential

Exklusiv Pamela Adlon-intervju i veckans podd – om Better Things & föräldraskap

19 september, 2017
Nyhet

Lukas Moodysson gör bonnig BUP-dramedy för HBO Nordic!

19 september, 2017
Nypremiär från NonStop Timeless

Den fullkomliga konstupplevelsen – Jane Campions Pianot på bioduk igen

18 september, 2017
Kakfest

Han gör det igen: Roy Fares förför oss i Amerika

18 september, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel