Kommentar

Slöjbärande Nadiya Hussain utmanar tv-publikens fördomar

Det brukar sägas att intoleransen minskar hos en som människa om en lär känna någon som är olik en själv. I tider som dessa känns det mer nödvändigt än någonsin. Och där kan tv spela en viktig roll. I valen av vilka tv-kanalerna och produktionsbolagen lyfter fram som programledare, profiler och skådespelare har de möjlighet att utmana människors förutfattade meningar.

Det är inte svårt att förstå varför Nadiya är så populär. Inte nog med att hon är skitduktig på att baka och laga mat, hon är oerhört charmig och rolig.

Ett av de bästa exempel på det är fantastiska Nadiya Hussain. Hon vann The Great British Bake Off för två sedan, i vad som var det årets mest sedda tv-avsnitt på brittisk tv. Över 12 miljoner britter bänkade sig fram teven när Nadiya vann tävlingens troligtvis bästa final någonsin. Och där och då blev hon en superstjärna över en natt.

Nadiya har sedan dess släppt flera kok- och barnböcker, har bakat en tårta till drottningens 90-årskalas (en större ära finns nog inte i rojalist-galna Storbritannien) och har omfamnats av BBC som har gjort det mesta i tv-väg med henne. Hon är domare i barnversionen av The Great British Bake Off, hon har rest till Bangladesh i utmärkta matserien The Chronicles of Nadiya samt undersökt brittiska råvaror i Nadiya’s British Food Adventure.

Mitt nya favoritprogram med henne är Big Family Cooking Showdown där hon är en av två programledare. Det är ett oerhört lyckat koncept i mys-tävlingsreality-fåran där två familjer tävlar mot varandra i tre olika utmaningar. Det är ett koncept som SVT borde snappa upp i stället för misslyckade Edward Blom-frontade Vi lagar bästa maten.

Det är inte svårt att förstå varför Nadiya är så populär. Inte nog med att hon är skitduktig på att baka och laga mat, hon är oerhört charmig och rolig. Få kunde dessutom låta bli att gråta när hon efter sin vinst i The Great British Bake Off gav ett rörande tal om hur hon aldrig mer ska låta något hindra henne. Som tittare såg jag hur självförtroendet hade landat i henne. Det är ett av mina favorit-tv-ögonblick från senare år.

Samtidigt har Nadiya haft ett stort hinder: hon är en muslimsk kvinna som väljer att bära slöja. Som vi alla vet har islamofobin vuxit lavinartat de senaste åren och kvinnor i slöja har på många sätt blivit de mest utsatta i en allt hätskare debatt kring islam. Och Nadiya har inte haft det lätt. Hon har fått ta emot mycket rasistiskt hat och hot och har uttryckt hur hon var obekväm med att i The Great British Bake Off ofta reducerades till »den muslimska kvinnan« av tittarna.

Men! De allra flesta britter har dock omfamnat Nadiya och gjort henne folkkär. Och det är det som kan göra skillnad. Att tittarna får lära känna en ung muslimsk slöjbärande kvinna och på så sätt kunna släppa på vissa av sina fördomar. Att Nadiya är så öppen med saker som folk kanske inte förstår, som att hennes föräldrar arrangerade hennes äktenskap, hjälper till med det.

Dessutom gör hon det ofta med stor humor och självdistans. Som att hon har berättat att det första hon kollade in hos sin blivande make när de träffades för första gången var hans »enorma rumpa«. Just att deras relation verkar vara så fin och kärleksfull (hennes familj har dykt upp i de flesta av hennes tv-program) utmanar nog mångas bild av hur ett arrangerat äktenskap kan se ut.

Nadiya – och alla andra som ges en chans att bli mer än bara det som skiljer dem från mängden – är med och förändrar människors attityder. Det är viktigare än någonsin. Vi behöver se och lära känna människor som vi känner är olika oss för att bättre kunna förstå dem – och förstå att vi bara berikar varandra. Där har tv en oerhörd makt – som det bör använda till godo.

Just nu på TVdags

Nyhet

Canal Digital är en lysande streamingtjänst – här är TVdags bästa film- & serietips

24 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alicia Silverstone! Även om American Woman har en bit kvar

24 juni, 2018
Klipp

Favoritrepris: Se Jimmy Durmaz mål som förde Sverige till VM

24 juni, 2018
Nyhet

Tiden ute för Timeless – eller kan vi få en långfilm?

22 juni, 2018
Recension

Luke Cage säsong 2: ett underbart kärleksbrev till Marvel, Harlem & Jamaica

22 juni, 2018
Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018
Recension

På HBO: Ny säsong av välproducerade, korkade & underhållande The Affair

18 juni, 2018
Streamingtips

För soligt/regnigt? Här är 10 Netflix-anledningar att stanna inne

17 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel