Recension

Reboot-premiär för The Tick – snyggaste superhjälteserien hittills!

Betyg 3 av 5

I dag släpps Amazon Prime Videos nya serie The Tick, och det är en väldigt annorlunda superhjälteserie än de vi är vana att se baserade på Marvel och DC:s serietidningar. Det här är tredje gången som kultfavoriten The Tick adapteras som tv-serie och jag har sett de fyra första avsnitten!

Seriefiguren The Tick skapades i slutet av 1980-talet av Ben Edlund som sporadiskt gav ut en serietidning på tolv nummer mellan 1988 och 1993 innan han började jobba på den tecknade tv-serien om karaktären. Serien, som gick i tre säsonger med totalt 36 avsnitt, var riktad till barn men den absurda humorn tilltalade även många vuxna tittare. 2001 hade en otecknad The Tick-serie premiär med Patrick Warburton i huvudrollen som den stora blåa korkade hjälten.

thetick5
Första numret av serietidningen (1988), tecknade tv-serien (1994), och första otecknade serien (2001)

Den tecknade serien hade helt klart sina roliga stunder men överlag lite för mycket tecknat nonsens för att den ska vara fullt underhållande för dagens vuxna publik, men den otecknade serien från 2001 tog tillvara på den absurda humorn medan den inte hade budget till att visa någon action eller de mer hysteriskt galna och överdrivna grejerna. Vi får se The Tick och hans sidekick Arthur, en neurotisk föredetta kontorssnubbe, umgås med de andra hjältarna Batmanuel och Captain Liberty på en diner eller sittandes på något tak mellan att de offscreen slåss mot superskurkar. Serien kändes verkligen inte påkostad men fungerade utmärkt och Warburton var perfekt i huvudrollen. Det gjordes tyvärr bara nio avsnitt och både trogna fans och de inblandade i serien har länge velat se den få en fortsättning.

Det var svårt att tänka sig att någon annan skulle kunna fylla den blåa kostymen lika bra som Patrick Warburon gjorde så blev jag väldigt glatt överraskad av Peter Serafinowiczs gestaltning av rollen. Det kanske viktigaste är att han har rösten för att vara The Tick.

Den nya tv-serien från Amazon är inte på något sätt en fortsättning på den tidigare otecknade serien, trots att även denna är skapad av Ben Edlund, och både Patrick Warburton och Barry Sonnenfeld som regisserade pilotavsnttet av den tidigare serien (som han sagt var det bästa han någonsin regisserat) är listade som producenter. I nya The Tick är det engelsmannen Peter Serafinowicz som spelar titelrollen, och även om det var svårt att tänka sig att någon annan skulle kunna fylla den blåa kostymen lika bra som Patrick Warburon gjorde så blev jag väldigt glatt överraskad av Serafinowiczs gestaltning av rollen. Det kanske viktigaste är att han har rösten för att vara The Tick. Precis som att karaktären The Tick var det bästa med alla tidigare versioner av serien är han även det bästa med nya The Tick, som på alla sätt och vis är en otroligt välgjord och snygg tv-serie.

thetick3

Att budgeten uppenbarligen är enormt mycket högre än den tidigare adaptionen är uppenbart från första början med den otroligt snygga prologen där vi får se hur »superhjältarnas tidsålder« började 1908 när något slags rymdskepp kraschar på jorden och en mantelbeklädd supermänniska svävar upp ur explosionen. När jag tänker på alla superhjälte-tv-serier som gjorts de senaste åren, från alla Marvel-serierna från Netflix till det jag sett av DC:s tv-universum och till och med stiliga X-Men-serien Legion, så kan jag inte komma på någon som varit så snygg som nya The Tick. Inte för att det är nonstop spektakulär action eller så, men de specialeffekterna som används är så snygga och bra användna att man verkligen får känslan av att man befinner sig i en superhjältevärld. Utöver hur serien är filmad och specialeffekterna är även introsekvensen riktigt snygg och passar perfekt.

thetick4

Problemet som gör att jag aldrig riktigt fastnar för den här nya The Tick kan dock också vara resultatet av att de har haft en hög budget och därmed helt enkelt för mycket lekrum. Ben Edlund, som utöver de olika versionerna av The Tick även skrev manus till kultfavoriten Firefly och sista säsongen av min favorit Angel, har delat på rollen som showrunner med David Fury som skrivit och producerat serier som bland andra Buffy the Vampire Slayer, Angel, 24, Lost och Fringe. De två har med andra ord skapat en hel del fantastisk tv och The Tick är i väldigt kompetenta händer, men serien vi fått är för ambitiös och allvarlig, och förutom karaktären The Tick inte alls lika rolig som den borde vara.

thetick6
Samma serie?

Den tidigare otecknade The Tick försökte göra någonting i stil med Seinfeld fast i en superhjältevärld, och fokuset blev verkligen karaktärerna och The Ticks sköna humorstil. Den nya The Tick känns extremt mycket som komediserien Wilfred, då båda handlar om en deprimerad och destruktiv ung man vars syster är hans enda vän tills han träffar en jobbig typ med dumma idéer som vägrar lämna honom ifred (den talande hunden Wilfred i Wilfred och The Tick i The Tick). Båda serierna är väldigt mörka komedier där jag aldrig känner att jag riktigt kan bli helt förtjust i karaktärerna, samtidigt som handlingen aldrig är tillräckligt spännande för att få mig att vilja se mer och mer.

thetick2

Det är Arthur som är huvudkaraktären här, inte The Tick som hela tiden används alldeles för sparsamt. Förutom att fokuset ligger hos Arthur spenderar vi mycket tid med skurkarna som är ganska fyndigt och kul designade men långt ifrån tillräckligt roliga för att det ska vara värt det. Arthurs syster Dot är också en huvudperson i serien och har sina egna scener utan att själv tillföra någon humor. Serien är alltså mer eller mindre en vuxen »dramedy«, med seriös ton med knasiga skämt och händelser här och där, i en berättelse där det förekommer både svordomar och blodstänkande mord och som avslutar varje avsnitt med en cliffhanger. Separat är det ingenting fel med alla dessa delar, men tillsammans spelar det ingen roll hur välgjord serien känns – det här är bara inte en särkilt kul version av The Tick.

thetick1
Samma skämt i The Tick #4 och i de tre tv-adaptionerna – klassisk The Tick!

Det är inte helt och hållet en annorlunda och mörkare ton än de tidigare inkarnationerna av serien, ibland känns det helt rätt och ett flertal klassiska skämt och repliker återanvänds som i exemplet ovan, men utfyllnaden emellan håller inte mitt intresse på samma sätt jag hade önskat.

The Tick finns på Amazon Prime Videos.

Just nu på TVdags

Recension

Schumers romcom I Feel Pretty - småkul men med grumliga budskap

25 maj, 2018
Pop Culture Confidential

I podden: Craig Mazin om skrivande, Weinsteins & HBO:s Chernobyl

24 maj, 2018
Klipp

Busig cello & skränig kör? Så här kan man också se prinsbröllopet

24 maj, 2018
Nyhet

Smiley! Regina King & Don Johnson i Lindelofs Watchmen-pilot för HBO

24 maj, 2018
Intervju

SD-snowflakes vansinniga på TVdags Åkesson-bild – därför gjorde vi det

23 maj, 2018
1933-2018

Philip Roth död – men The Wire-Simon ger liv åt hans ord i miniserie

23 maj, 2018
Recension

5 rätt & 5 fel med Solo: A Star Wars Story – I have a nja feeling about this

23 maj, 2018
Fotboll

Bästa VM-uppladdningen? Här är alla SVT:s VM-krönikor sedan 1982

22 maj, 2018
Recension

Sanningen om de asylsökande som inte ville gå av bussen – nypremiär för viktig SVT-serie

22 maj, 2018
Kommentar

Debattör stoppad igen – SVT:s beröringsskräck med rasism är ett public service-svek

22 maj, 2018
Recension

The Alienist: Bestialiska pojkmord i sekelskiftesmiljö

22 maj, 2018
Trailer

I höst kommer Mowgli – men vem vill se ännu en Djungelboken-version?

21 maj, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel