Recension

Premiär: Neil Gaimans American Gods levererar i första avsnittet

Betyg 4 av 5

Det är jävligt synd om Shadow Moon. Hans fru dog. Hans bästa vän dog. Och han verkar bli uppspöad av folk med konstiga kläder, för ingen anledning alls… Och det är verkligen bara början. För Shadow är på väg att passera den tunna slöjan mellan det Amerika vi känner till, och det som döljer sig bakom det. Ett land fullt av magi. Och ond bråd död…

Första avsnittet bådar gott för serien som helhet. Jag känner pepp, och en förväntat på att se Neil Gaimans fantastiska världsbygge bli visuell fest framför mig.

Det blir alltid känsligt när det handlar om ens favoritböcker. Jag har alltid känt ett agg när vänner och bekanta säger att de tycker att Neil Gaimans immigrantepos American Gods är långrandig och tråkig. Va? Det är ju en perfekt bok! Jag älskar varenda mening i den, och jag har alltid tänkt att den skulle göra sig väldigt bra som tv-serie. Den långsamma farten, den intrikata intrigen, det komplicerade mythoset. Som gjort för att långsamt veckla ut sig under en åttadelars tv-serie. Men när jag hörde att den hade börjat castas och filmas blev jag nervös. Kunde någon göra boken rättvisa? Ville jag ens det här? Tänk om det blir pannkaka?

Och nu är den här. Och nej, jag är hittills inte besviken, American Gods levererar precis som jag upplever att jag blivit lovad av trailers och bilder. Undrar dock om den är lika njutbar om man inte som jag läst boken? För såklart sitter jag och myser över saker, och hummar och känner mig smart när jag fattar ett och annat, jojo mhm. Men jag antar att det är som alla tv-serier gjorda med bokförlagor, det är två helt olika upplevelser om du läst eller inte. Det känns okej, det är bara ett avsnitt in, men jag känner mig redan trygg med att saker och ting kan göra avsteg från boken.

Handlingen: Shadow Moon släpps tidigare från sitt fängelsestraff för att hans fru Laura hastigt och lustigt dött i en bilkrasch. På vägen hem till begravningen börjar det hända underliga saker. Mest verkar de underliga sakerna ha att göra med en man som kallar sig Mr Wednesday. En man som Shadow, utan att egentligen riktigt fatta hur det går till börjar jobba för. Han träffar Mr Wednesday på flyget, och sen som av en händelse på en bar, precis innan fruns begravning. Väl på begravningen får Shadow reda på att hans fru dog med hans bästa väns kuk i sin mun. Man kan säga att hans liv tar sig en lite annorlunda vändning.

American Gods är förväntat snygg. Suggestiv. Hittills jävligt uppskruvat välspelad. Det är en semirealistisk, semihumoristisk estetik, som gör att jag tänker på True Bloods första säsong i färgskala och känsla.

Sen börjar underliga saker hända. Småsaker till en början, som att Shadow inte kan lura Mr Wednesday med sina inövade mynt-trick. Han hamnar i slagsmål med en man som säger sig vara en irländsk så kallad leprechaun, som plockar guldmynt ur tomma luften. Till slut blir han nästan mördad av en slick snubbe i en virtuell limo som röker syntetiska grodor. Det är uppenbart något som pågår. En dold värld öppnar gradvis upp sig för Shadow Moon. En värld med något andra regler än den han är van vid.

American Gods är förväntat snygg. Suggestiv. Hittills jävligt uppskruvat välspelad. Det är en semirealistisk, semihumoristisk estetik, som gör att jag tänker på True Bloods första säsong i färgskala och känsla. Första avsnittet bådar gott för serien som helhet. Jag känner pepp, och en förväntat på att se Neil Gaimans fantastiska världsbygge bli visuell fest framför mig.

Några noteringar

  • Mjöd, drycken som Shadow dricker för att försegla sitt avtal att arbeta för Mr Wednesday, är alldeles för ljus. I serien ser det ut som klar sprit, typ tequila. Även om mjöd kan vara ljust, så är det ändå oftast färgat ljust gult eller ser ut som vitt vin. Det är bara en googling bort, serieskapare!
  • Genusglasögonen får stanna hemma. I alla fall detta första avsnitt. Alla kvinnor antingen dör/suger av folk medan de dör, är fulla och vill ligga, eller äter upp män med fittan. Men, jag visste ju det pga har läst boken 10+ gånger. (Det blir tyvärr bara marginellt bättre).
  • Tänkte ni på Low-Key’s tänder? Och att det är samma skådis, (Jonathan Tucker) som spelar Jay i fabulösa Kingdom. Ser fram emot mer av honom!
  • Ricky Whittle är perfect som Shadow Moon.

American Gods finns att se på Amazon Prime.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Sommarfilmen: Pernilla Augusts Den allvarsamma leken är andlöst bra

23 juli, 2017
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Andrea Savage som en kvinnlig Maron eller Curb

23 juli, 2017
Tablåtips 23/7

Bäst på tv i kväll: Spretig & sprakande Teddbybears-dokumentär

23 juli, 2017
Trailer

WOW! Kolla in den nya spännande Stranger Things-trailern

23 juli, 2017
Trailer

Popkulturellt potpurri i teasern till Spielbergs Ready Player One

22 juli, 2017
Streamingtips

Sommarfilmen: Snygg spaskräck i A Cure for Wellness

22 juli, 2017
Trailer

Actionkalas med mystisk skägg-twist! Se första trailern för The Walking Dead säsong 8

22 juli, 2017
Tablåtips 22/7

Bäst på tv i kväll: Del Toros underskattade spökskräckis Crimson Peak

22 juli, 2017
Streamingtips

Sommarfilmen: Spännande & upprörande thriller i dokumentären Catfish

21 juli, 2017
Tablåtips 21/7

Bäst på tv i kväll: Seriefinal för Ditte & Louise

21 juli, 2017
Streamingtips

Sommarfilmen: Stramt, snyggt & dystert i sci-fi-dystopin Gattaca

20 juli, 2017
Trailer

Fassbender vs Kung Bore! Här är första trailern för The Snowman

20 juli, 2017

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel