Recension

Pippi-poliserna Kling & Klang sänker säsong 2 av Follow the Money

Precis som den norska och likaledes SVT-aktuella kriminalserien Frikänd har danska Bedrag – eller Follow the Money, som den heter på exportspråk – kommit tillbaka med en krängigare, slängigare säsong 2. Lite snabbare, lite våldsammare, lite såpigare. Och bitvis lite roligare – fast också mycket slarvigare.

»Vad vet du om den här banken?« »Alltså den är ju landets största så jag tror den är schysst.« Detta sagt av ekobrottspoliser med spetskompetens inom bank- och finanssfären. Alltså man orkar ju inte …

Inte för att förstasäsongen av Bedrag var ett under av realism. Men jag kan inte minnas att den var i närheten av så självparodiskt trött skriven som säsong 2 är. Tvärtom hade serieskaparen Jeppe Gjervig Gram (som tidigare gjort Borgen) förra året seriösa ambitioner att skildra och skapa spänning av den komplexa och samvetslösa handeln med riskkapital, baserat på Danmarks svar på Trustor-härvan, Stein Baggers luftslottsbolag IT Factory.

Efter tre avsnitt av säsong 2 känns det som man övergett hela fundamentet av verklighetsbas och research och till synes bara improviserat fram en standardhistoria om ondskefulla storbankskonspirationer där spänningen lever på thrillermomenten i enskilda situationer samt några riktigt kul karaktärer. Resten har manusteamet fullständigt slarvat bort.

Som när eko-poliserna direkt i inledningen pratar om storbanken som är på väg att bli föremål för deras största och viktigaste utredning, och dialogen gick så här:
Kling: »Vad vet du om Nova Bank?«
Klang: »De är ju den största banken i Danmark så jag tror de är schyssta.«

För att riktigt skriva er på näsan med hur korkat detta är skrivet översätter jag det till svenska:
»Vad vet du om Nordea?«
»De är ju den största banken i Sverige så jag tror de är schyssta.«

Detta alltså sagt av två centrala ekobrottspoliser med spetskompetens inom bank- och finanssfären. Alltså man orkar ju inte … Och när de så småningom fått in en högre mellanchef, som eventuellt ligger bakom systematiska lånebedrägerier mot småföretagare, så är han först glashal och oskadliggör polisklåparna genom att bara påpeka att allt är lagligt. Varpå den ene snuten kontrar med att »men någon måste ju tjäna på det … tänk om vi skulle börja undersöka det?« – varpå bankmannens mungipor åker ner och både Kling och Klang börjar smila i mjugg. Alltså man orkar ju inte …

Men det går ju inte att bara överge serien. Jag älskar att se Claes Ljungmark leka fullblodspsykopat, störa mig på festliga nollan Bimse och njuta av David Dencik. Så jag är fortfarande med när vi lite senare i förra veckans avsnitt får se ekorotelns it-avdelning trolla fram inte bara bankskummisens hemliga konto på Jungfruöarna utan även ett Mastercard kopplat till detta konto! Ha ha ha ha! Snubben har kopplat ett bankkort till sitt fifflarkonto, och gör alla skumma inköp och hotellbokningar på det!

Skratta eller gråta? Skratta, givetvis. Jag har fortfarande mycket nöje av Bedrag. Trovärdigheten från säsong 1 är som bortblåst, Thomas Bo Larsen gör tidernas mest enerverande polistjockskalle, och Natalie Madueno är lika på djupet irriterande, men allt detta samverkar med de kompetenta thrillermomenten och den gripande MS-storyn så att vi i slutändan får en bastardserie så bisarrt kluven i aparta delar att tittarsuget lustigt nog är på konstant hög nivå. Alla logiska luckor täpps märkligt effektivt igen av att serien är så för mycket. Varenda mer eller mindre provocerande imbecill rollgestalt är ju rolig att följa i sig.

Follow the Money säsong 2, episod 4, sänds på SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

TVdags tippar & betygsätter kvällens startfält

Melodifestivalen 2018: Parkour-pop, dansbandssatir & Mariettes dödspyramid

24 februari, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Vi pratar med Queer Eye-stjärnan Karamo Brown

23 februari, 2018
Klipp

Äntligen! Se den ultimata trailern för Solo: A Star Wars Story

22 februari, 2018
Recension

Mer Homeland än Bron – premiär för svenskdanska terrordramat Gråzon

22 februari, 2018
Premiär

Nu kommer Skam-klonerna – se första avsnittet av Skam France!

21 februari, 2018
Streamingtips

Nya & kommande filmer på Netflix i februari – vi plockar guldkornen!

20 februari, 2018
Kommentar

I veckans Homeland: Gorbatjov-look-alike & hacker-revansch

19 februari, 2018
Tips

Women in Horror 2018 – kvinnlig skräckfilmfest i helgen

19 februari, 2018
Kommentar

Bron är slut – Tack för allt, Saga Norén länskrim Malmö!

18 februari, 2018
Klipp

Se Robert Aschbergs dagliga protest mot sitt eget Aftonbladet TV-program

18 februari, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Brittiskt djupdrama som allra bäst i Trauma

18 februari, 2018
Intresseklubben Antecknar #48

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Denis Villeneuves Arrival

17 februari, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel