Recension

Pippi-poliserna Kling & Klang sänker säsong 2 av Follow the Money

Precis som den norska och likaledes SVT-aktuella kriminalserien Frikänd har danska Bedrag – eller Follow the Money, som den heter på exportspråk – kommit tillbaka med en krängigare, slängigare säsong 2. Lite snabbare, lite våldsammare, lite såpigare. Och bitvis lite roligare – fast också mycket slarvigare.

»Vad vet du om den här banken?« »Alltså den är ju landets största så jag tror den är schysst.« Detta sagt av ekobrottspoliser med spetskompetens inom bank- och finanssfären. Alltså man orkar ju inte …

Inte för att förstasäsongen av Bedrag var ett under av realism. Men jag kan inte minnas att den var i närheten av så självparodiskt trött skriven som säsong 2 är. Tvärtom hade serieskaparen Jeppe Gjervig Gram (som tidigare gjort Borgen) förra året seriösa ambitioner att skildra och skapa spänning av den komplexa och samvetslösa handeln med riskkapital, baserat på Danmarks svar på Trustor-härvan, Stein Baggers luftslottsbolag IT Factory.

Efter tre avsnitt av säsong 2 känns det som man övergett hela fundamentet av verklighetsbas och research och till synes bara improviserat fram en standardhistoria om ondskefulla storbankskonspirationer där spänningen lever på thrillermomenten i enskilda situationer samt några riktigt kul karaktärer. Resten har manusteamet fullständigt slarvat bort.

Som när eko-poliserna direkt i inledningen pratar om storbanken som är på väg att bli föremål för deras största och viktigaste utredning, och dialogen gick så här:
Kling: »Vad vet du om Nova Bank?«
Klang: »De är ju den största banken i Danmark så jag tror de är schyssta.«

För att riktigt skriva er på näsan med hur korkat detta är skrivet översätter jag det till svenska:
»Vad vet du om Nordea?«
»De är ju den största banken i Sverige så jag tror de är schyssta.«

Detta alltså sagt av två centrala ekobrottspoliser med spetskompetens inom bank- och finanssfären. Alltså man orkar ju inte … Och när de så småningom fått in en högre mellanchef, som eventuellt ligger bakom systematiska lånebedrägerier mot småföretagare, så är han först glashal och oskadliggör polisklåparna genom att bara påpeka att allt är lagligt. Varpå den ene snuten kontrar med att »men någon måste ju tjäna på det … tänk om vi skulle börja undersöka det?« – varpå bankmannens mungipor åker ner och både Kling och Klang börjar smila i mjugg. Alltså man orkar ju inte …

Men det går ju inte att bara överge serien. Jag älskar att se Claes Ljungmark leka fullblodspsykopat, störa mig på festliga nollan Bimse och njuta av David Dencik. Så jag är fortfarande med när vi lite senare i förra veckans avsnitt får se ekorotelns it-avdelning trolla fram inte bara bankskummisens hemliga konto på Jungfruöarna utan även ett Mastercard kopplat till detta konto! Ha ha ha ha! Snubben har kopplat ett bankkort till sitt fifflarkonto, och gör alla skumma inköp och hotellbokningar på det!

Skratta eller gråta? Skratta, givetvis. Jag har fortfarande mycket nöje av Bedrag. Trovärdigheten från säsong 1 är som bortblåst, Thomas Bo Larsen gör tidernas mest enerverande polistjockskalle, och Natalie Madueno är lika på djupet irriterande, men allt detta samverkar med de kompetenta thrillermomenten och den gripande MS-storyn så att vi i slutändan får en bastardserie så bisarrt kluven i aparta delar att tittarsuget lustigt nog är på konstant hög nivå. Alla logiska luckor täpps märkligt effektivt igen av att serien är så för mycket. Varenda mer eller mindre provocerande imbecill rollgestalt är ju rolig att följa i sig.

Follow the Money säsong 2, episod 4, sänds på SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

Veckans podd: The Handmaid’s Tale-kläderna & Svenske kocken i Mupparna

20 april, 2018
Recension

Michelle Meadows utklassar Per Andersson i SVT:s Östermalms-satir Katsching

20 april, 2018
Nyhet

Nej, Netflix! En av årets starkaste serier nedlagd efter bara en säsong

19 april, 2018
Trailer

Plocka kulor! Deadpool leker Ted Åström i sista Deadpool 2-trailern

19 april, 2018
Nyhet

Claire Danes bekräftar: Nästa säsong av Homeland blir den sista

19 april, 2018
Nyhet

Äntligen! Netflix meddelar premiärdatum för Glow säsong 2

19 april, 2018
Kommentar

BBC & England hedrar minnet av Stephen Lawrence – när erkänner Sverige institutionell rasism?

18 april, 2018
Klipp

Här charmar Zlatan Jimmy Kimmel

18 april, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om Ricks brandtal, Dwights öde & Fear-rädslan

17 april, 2018
Reality

En udda följetong är över – Jessie J vann kinesisk talangjakt

17 april, 2018
Klipp

Se Hannity försvara sin & Trumps maffia-fixare på Fox News – och Kimmels & Colberts hån!

17 april, 2018
Kommentar

Veckans Homeland: Carries sorgliga familjesits & demonbra president

16 april, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel