Öppet arkiv-kalendern lucka 15

Patetiskt guldkorn från 1991: det mytiskt diffusa SVT-samtalet om Twin Peaks

Året är 1991. SVT sänder bilder från Frihamnen. En skylt säger Kajplats 630. Visuellt påminner introt om produktioner som förr i tiden tillkom under gymnasiala tillvalsutbildningar som »Rörlig bild«. Eller i de lokala tv-sändningar runt om i landet som aldrig tycks vilja byta stilistik trots all ny teknik. Vi ser glitter i hamnbassängen. Vi hör en märklig signaturmelodi. Sedan riktas kameran mot en sektion gallerförsedda fönster. Det lyser i ett av dem. I ett försök att skapa illusionen av att vi rör oss in i det där ljuset används zoom.

Uppfriskande nog är det filmprofessorn Maarit Koskinen som kommer med den annars så mansplaining-klassiska klyschan om att bara de David Lynch-regisserade avsnitten är bra.

Snart befinner vi oss i något slags skyddsrum – eller en lagerlokal i Frihamnen. En nedsläckt SVT-hangar där en grupp människor sitter och dinerar. Det är en märklig men intressant scenografi; flera bord, levande ljus, vita dukar och buteljer. Längs mörka väggar i bakgrunden står lådor och kartonger staplade på varandra. Papper ligger i oordning. Någonstans skymtar en Strindberg-byst i guld. Det är svårt att avgöra hur stort rummet är – och det är framför allt svårt att säga vad det egentligen är som pågår runt omkring det samtal som verkar ha varit i gång en bra stund när vi släpps in i programmet.

Avsnittet pågår i 13 minuter. Det är antingen en evighet eller en fascinerande glimt ur ett stycke svensk kulturhistoria som i formatet sökte en lekfull och levande känsla men tappade bort sig i självinsiktslöst gravallvar. Frisyrerna är elektriska, språket akademiskt, ljusen flackande, svordomarna nästan tvångsmässigt frekventa – och cigarettröken driver såklart tjock kring vinglasen. Det röks och dricks och diskuteras intensivt om det nya tv-fenomenet Twin Peaks. En serie som för många av oss fortfarande är något av tv-seriernas bibel. Ett portalverk som krattade manegen för all tv-seriekonst vi nu upplever. Och det är förstås samma tjat då som nu. Samma spaningar från dag ett. Serien blandar högt och lågt! En postmodern hybrid av »såpopera« och konst! Och så vidare…

Uppfriskande nog är det filmprofessorn Maarit Koskinen som kommer med den annars så mansplaining-klassiska klyschan om att det bara är avsnitten som David Lynch regisserat som är bra. Det är också hon som låter oss ana att Lynch faktiskt fått en nördkultur att gro runt tv-apparaterna ute i folkhemmet. Hon säger sig nämligen tillhöra den »falang« som hävdar att namnet Diane inte hänvisar till någon fysisk person – utan är en personifiering av Agent Coopers fickbandspelare. Priset på sådana nymodigheter förekommer också i samtalet. Sedan zoomar kameran ut igen. Människor som inte deltar i samtalet äter och dricker. Vi hör sorlet från deras middag medan flertalet sekunder i bild ägnas åt en uppskuren korv. Så kameraåker vi tillbaka in i Twin Peaks-samtalet igen. Och den alltid coola författaren Carina Rydberg ser sig omkring som om hon tycker att hela sammanhanget är bisarrt. Det är det också. Programmet är så oerhört otydligt att det blir närmast mystiskt.

Så här i backspegeln är det ju härligt att få se folk sitta i SVT och röka, dricka och kasta ur sig ordsvador om tv-serier. Men detta är inte tänkt som ett avslappnat party med fokus på underhållning. Nej, ambitionerna med att uppmärksamma det låga – är skyhöga. Och det är just det som gör inslaget komiskt intressant. Mycket av det vi ser och hör i detta avsnitt av Absolut samtal är också en lika tidstypisk som tröttsam bild av hur en kulturpersonlighet i det offentliga samtalet förväntades vara: storrökande sval, omärkligt ironisk, tvärsäkert verserad, ständigt på krogen, självsäker – och vit.

Absolut samtal om Twin Peaks kan ses på Öppet arkiv.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Komedispecial på Netflix: Säg hej & hej då till Hannah Gadsby

20 juni, 2018
Lista

Listan med Luke Cages 10 mest bisarra fiender – två är med i nya säsongen!

19 juni, 2018
Nyhet

Youtube Premium här: Cobra Kai och annonsfritt Youtube för alla (som betalar)

19 juni, 2018
Nyhet

Såklart! Will Ferrell gör Eurovision-komedi för Netflix

19 juni, 2018
Nyhet

Oväntad The Walking Dead-nyhet: Shane gör comeback i säsong 9!

18 juni, 2018
Recension

På HBO: Ny säsong av välproducerade, korkade & underhållande The Affair

18 juni, 2018
Streamingtips

För soligt/regnigt? Här är 10 Netflix-anledningar att stanna inne

17 juni, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Australisk politisk sprängkraft i Mystery Road

17 juni, 2018
Recension

Love, Simon – en modern ungdomsklassiker om bögkärlek

15 juni, 2018
Streamingupprop

De kunde skämta till det också – Cityakuten goes slapstick

15 juni, 2018
Nyhet

Från parabol till playtjänst – Canal Digital ger fotbolls-VM guldkant

14 juni, 2018
Tips

Poddtips: tv-vinjettsfrossa i veckans Snedtänkt

14 juni, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel