Öppet arkiv-kalendern lucka 15

Patetiskt guldkorn från 1991: det mytiskt diffusa SVT-samtalet om Twin Peaks

Året är 1991. SVT sänder bilder från Frihamnen. En skylt säger Kajplats 630. Visuellt påminner introt om produktioner som förr i tiden tillkom under gymnasiala tillvalsutbildningar som »Rörlig bild«. Eller i de lokala tv-sändningar runt om i landet som aldrig tycks vilja byta stilistik trots all ny teknik. Vi ser glitter i hamnbassängen. Vi hör en märklig signaturmelodi. Sedan riktas kameran mot en sektion gallerförsedda fönster. Det lyser i ett av dem. I ett försök att skapa illusionen av att vi rör oss in i det där ljuset används zoom.

Uppfriskande nog är det filmprofessorn Maarit Koskinen som kommer med den annars så mansplaining-klassiska klyschan om att bara de David Lynch-regisserade avsnitten är bra.

Snart befinner vi oss i något slags skyddsrum – eller en lagerlokal i Frihamnen. En nedsläckt SVT-hangar där en grupp människor sitter och dinerar. Det är en märklig men intressant scenografi; flera bord, levande ljus, vita dukar och buteljer. Längs mörka väggar i bakgrunden står lådor och kartonger staplade på varandra. Papper ligger i oordning. Någonstans skymtar en Strindberg-byst i guld. Det är svårt att avgöra hur stort rummet är – och det är framför allt svårt att säga vad det egentligen är som pågår runt omkring det samtal som verkar ha varit i gång en bra stund när vi släpps in i programmet.

Avsnittet pågår i 13 minuter. Det är antingen en evighet eller en fascinerande glimt ur ett stycke svensk kulturhistoria som i formatet sökte en lekfull och levande känsla men tappade bort sig i självinsiktslöst gravallvar. Frisyrerna är elektriska, språket akademiskt, ljusen flackande, svordomarna nästan tvångsmässigt frekventa – och cigarettröken driver såklart tjock kring vinglasen. Det röks och dricks och diskuteras intensivt om det nya tv-fenomenet Twin Peaks. En serie som för många av oss fortfarande är något av tv-seriernas bibel. Ett portalverk som krattade manegen för all tv-seriekonst vi nu upplever. Och det är förstås samma tjat då som nu. Samma spaningar från dag ett. Serien blandar högt och lågt! En postmodern hybrid av »såpopera« och konst! Och så vidare…

Uppfriskande nog är det filmprofessorn Maarit Koskinen som kommer med den annars så mansplaining-klassiska klyschan om att det bara är avsnitten som David Lynch regisserat som är bra. Det är också hon som låter oss ana att Lynch faktiskt fått en nördkultur att gro runt tv-apparaterna ute i folkhemmet. Hon säger sig nämligen tillhöra den »falang« som hävdar att namnet Diane inte hänvisar till någon fysisk person – utan är en personifiering av Agent Coopers fickbandspelare. Priset på sådana nymodigheter förekommer också i samtalet. Sedan zoomar kameran ut igen. Människor som inte deltar i samtalet äter och dricker. Vi hör sorlet från deras middag medan flertalet sekunder i bild ägnas åt en uppskuren korv. Så kameraåker vi tillbaka in i Twin Peaks-samtalet igen. Och den alltid coola författaren Carina Rydberg ser sig omkring som om hon tycker att hela sammanhanget är bisarrt. Det är det också. Programmet är så oerhört otydligt att det blir närmast mystiskt.

Så här i backspegeln är det ju härligt att få se folk sitta i SVT och röka, dricka och kasta ur sig ordsvador om tv-serier. Men detta är inte tänkt som ett avslappnat party med fokus på underhållning. Nej, ambitionerna med att uppmärksamma det låga – är skyhöga. Och det är just det som gör inslaget komiskt intressant. Mycket av det vi ser och hör i detta avsnitt av Absolut samtal är också en lika tidstypisk som tröttsam bild av hur en kulturpersonlighet i det offentliga samtalet förväntades vara: storrökande sval, omärkligt ironisk, tvärsäkert verserad, ständigt på krogen, självsäker – och vit.

Absolut samtal om Twin Peaks kan ses på Öppet arkiv.

Just nu på TVdags

Premiär

Nu kommer Skam-klonerna – se första avsnittet av Skam France!

21 februari, 2018
Streamingtips

Nya & kommande filmer på Netflix i februari – vi plockar guldkornen!

20 februari, 2018
Kommentar

I veckans Homeland: Gorbatjov-look-alike & hacker-revansch

19 februari, 2018
Tips

Women in Horror 2018 – kvinnlig skräckfilmfest i helgen

19 februari, 2018
Kommentar

Bron är slut – Tack för allt, Saga Norén länskrim Malmö!

18 februari, 2018
Klipp

Se Robert Aschbergs dagliga protest mot sitt eget Aftonbladet TV-program

18 februari, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Brittiskt djupdrama som allra bäst i Trauma

18 februari, 2018
Intresseklubben Antecknar #48

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Denis Villeneuves Arrival

17 februari, 2018
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2018: Kylie-schlager, en monsterrefräng & årets värdiga vinnare

17 februari, 2018
Kommentar

De arma tolv aporna – nu är det väl (r)evolution på gång?

16 februari, 2018
Nyhet

Tambor sparkas från Transparent efter sextrakasserianklagelserna

16 februari, 2018
Kommentar

Oscar Micheaux är amerikansk films verkliga svarta panter – varför har dagens kritik ingen aning?

15 februari, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel